Mihai Goțiu

De la o Toamnă Românească la alta. UPDATE 2: Proteste anunțate pentru București, Cluj, Timișoara, Sibiu. Tu stai în casă?

UPDATE 2: Cluj (vezi aici), Timișoara (aici) și Sibiu (aici) s-au adăugat pe lista orașelor pentru care s-au anunțat proteste duminică. Dacă mai știți și alte orașe în care s-au anunțat mobilizări pentru proteste, vă rog semnalați-le (cu link) la secțiunea ”comentarii”.

UPDATE: Ordonanța care permite traseismul aleșilor locali a fost adoptată în ședința de astăzi a Guvernului României. La începutul ședinței, premierul Victor Ponta a afirmat, sfidător, că își asumă ordonanța și că ”trebuie să facem dreptate”. Pentru Ponta, suspendarea legii prin ordonanță de urgență, reprezintă ”dreptate”! La rândul lui, și vicepremierul Liviu Dragnea a declarat că ”nu e nimic nedemocratic” în a suspenda o lege!

Comunitatea Uniți Salvăm a început mobilizarea la proteste pe Facebook, aici, anunțând proteste pentru duminică, 31 august, de la ora 16.00, în Piața Universității. Tu ce faci duminică?

ponta protest

 (text inițial)

Puneți ziua de 27 august în calendar. E ziua tâmpeniilor maxime pentru Guvernele Ponta. Anul trecut, pe 27 august 2013, Ponta a trimis în Parlament proiectul Legii Speciale pentru distrugerea Roșiei Montane. E acel proiect care prevedea punerea în paranteză a numeroase alte acte normative – fie prin schimbarea lor, fie prin declararea lor ca neaplicabile la Roșia Montană – doar pentru a permite celor de la RMGC să arunce în aer Apusenii, să-i scoată pe moți cu forța de pe terenurile și din casele lor, să ridice barajul cianurii. Reacția care a urmat se cunoaște, cu zeci de mii de români în stradă.

Ieri, tot într-o zi de 27 august, noul Guvern Ponta a recidivat, publicând Ordonanța de Urgență care permite, pentru zece zile (!!!), eludarea Legii privind Statutul aleșilor locali și transferul acestora de la un partid la altul. Pe fond și pe formă e aceeași mizerie: un act normativ cu dedicație, menit să înfrângă prevederile legale în vigoare exact atât cât este nevoie pentru a profita de el inițiatorii. Dacă vreți o comparație metaforică, ordonanța asta e cianură în stare pură. Odată ajunsă în societate nu mai ai cum să o elimini – pur și simplu te sufocă. Nu mai insist asupra gradului ei de nocivitate, am scris despre asta aici, aici puteți citi o analiză de Alina Mungiu-Pippidi, iar aici puteți semna scrisoarea Societății Civile prin care lui Ponta și lui Dragnea li se solicită imperativ să dea înapoi.

Constat însă, o altă coincidență cu toamna trecută: reacția cvasiunanimă de respingere a ordonanței, dincolo de ideologii și de alte dispute în contradictoriu, a societății civile. Ponta, Dragnea și deștepții lor consilieri trebuie să fie orbi, proști grămadă, trăitori într-o cameră roz izolată de tot restul României să nu vadă, să nu audă și să nu-și dea seama ce au stârnit. E exact genul de acțiune necesară pentru a declanșa activarea și mobilizarea civică. De la petiții la proteste, la discuții în rețelele sociale și între prieteni, cu o tematică, de asemenea comună: ”măi, cum îi oprim pe ăștia?”. Dacă ordonanța asta chiar va fi adoptată, e mai mult de clar în ce direcție se va îndrepta România dacă PSD câștigă și Cotroceniul. O țară a discreționarismului, a arbitrariului, a legilor cu dedicație, a ordonanțelor ”pentru zece zile”, a pumnului în gură. Nu doar că nu se va stopa ori măcar atenua hoția, ci s-ar legaliza tâlhăria. Pentru că asta face PSD acum – nu se mai chinuie, precum hoții de buzunare, să-ți scoată portofelul din buzunar fără să-ți dai seama, ci pur și simplu îți trântește o măciucă în cap, să te poată despuia în voie.

Până nu e prea târziu, un asemenea viitor pentru România mai poate fi încă evitat. În stradă și la vot. Toamna anului trecut a dovedit că se poate! Pe Facebook am văzut diferite evenimente de mobilizare legate de aniversarea începutului protestelor de anul trecut pentru Roșia Montană. Eu zic că sunt motive suplimentare de ieșit în stradă.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

16 thoughts on “De la o Toamnă Românească la alta. UPDATE 2: Proteste anunțate pentru București, Cluj, Timișoara, Sibiu. Tu stai în casă?

 1. taunul77

  Dupa martea neagra, iata ca vine si joia neagra. Dottore Viorel & gangsterii rosii vor sa innegreasca toate zilele saptamanii. Cam devreme protestul de duminica, ar fi fost mai potrivita ora 18.00. Sper sa ajung. Chiar daca nu de la inceput.

  Reply
 2. eliza

  De ce nu ati organizat proteste si atunci cand am votat PNL stiind ca este in ALDE si ne-am trezit ca am votat PPE sau mai nou PDL. Nu este corect pai mai mari traseisti decat PDL care au fost de stanga si au trecut peste noapte in PPE iar PNL la alegeri ne-au ametit ca raman in ALDE iar dupa alegeri au anuntat ca trec in PPE si mai mult ca se unesc cu PDL.

  Reply
  • Mihai Gotiu

   1. eu nu organizez proteste, scriu despre proteste;
   2. am scris și despre trecerea europarlamentarilor PNL la populari (de mai multe ori);
   3. protestele de duminică nu au caracter partinic, ci civic – mulți cei care le-au ințiat au fost în stradă și în 2012 și în 2013, și au protestat împotriva traseismului de toate culorile

   Reply
  • Sara

   Cea mai mare dovada ca lumea nu a inteles in ce consta neconstitutionalitatea ordonantei si faptul ca nu mai exista un asemenea gen de ordonanta, niciunde. Eliza, deschide bine urechile, ca nu e vorba doar de faptul ca le permiti primarilor si consilierilor sa plece in alt partid. Acesta este efectul. Nimeni nu ar fi zis nimic daca PSD-ul tau ar fi dat o LEGE (doar au majoritate in parlament) prin care sa spuna ca primarii si consilierii pot pleca dintr-un partid in altul. Totul era OK, era legal. Numai ca ei au MODFICAT o lege cu o ordonanta de urgenta ceea ce NU SE POATE potrivit Constitutiei , o lege poate fi modificata tot printr-o lege si mai mult este interzis ca problemele electorale sa fie modificate cu ordonante de urgenta si mai ales inainte de alegeri.. Dar cea mai mare gresala este ca nu poti intrerupe/sista aplicarea unei legi pentru o perioada determinata . Orice lege se da cu aplicabilitate pentru perioada care urmeaza , nu sa se intrerupa aplicarea uneia existenta, pentru un numar de zile cum au facut ei. Niciunde in lume nu exista asa ceva. Ce efect ar avea aceasta masura. Sa-i lasi pe primari sa treaca la ei, iar dupa 45 de zile din nou sa intre in vigoare legea veche, pentruca acestia sa nu mai poata pleca din PSD. Ai inteles, incearca sa nu vezi doar efectul ci si cum s-a facut acest lucru care este absolut neconstitutional, abuziv si o cretinitate cum nu se intampla nici in tarile africane. De asta se mira si celelalte ambasade.

   Reply
 3. mihaim

  Cele mai importante critici principiale sunt urmatoarele (nu singurele):
  1) OUG-ul este incompatibil cu modul de colectare la bugetul central de stat al taxelor de genul TVA pe vanzarile locale. Daca TVA-ul ar ramane la bugetul local atunci OUG nu ar mai fi atat de nociva pentru ca ar lipsi atat motivatia fructificarii traseismului cat si mecanismul unui posibil santaj al Guvernului fata de reprezentantii locali vulnerabilizati. Prin OUG se elimina in fapt garantia impotriva posibilelor abuzuri si/sau discriminari (pentru ca negocierile ce vor fi declansate au la baza doar discriminarea celor ce nu le vor accepta) ce pot fi exercitate ulterior.
  2) Faptul ca pe perioada celor 45 de zile se poate face doar odata aceasta schimbare? De ce nu se poate face de doua ori cate vreme cineva se incadreaza in termenul celor 45 de zile?

  O analiza similara a traseismului la nivel parlamentar am facut-o in 2012 printr-un amendament constitutional privitor la motiuni de cenzura si ordonante de guvern, in opinia mea singura solutie democratica la nivelul traseismului parlamentar, aici: http://www.mediafire.com/download/uqhgw9oovcl21b5/Limitarea-Traseismului-Propunere.zip

  Reply
 4. dan

  Sper ca toti tinerii care nu au vrut sa auda de politica pana acum sa se mobilizeze la votul la prezidentialele din toamna. Atat ca votanti cat – si mai important – ca observatori in sectiile de votare, pentru a diminua pe cat posibil frauda electorala de proportii pe care o pregateste PSDul. Ponta si hotii lui trebuie opriti cu orice pret!

  Reply
 5. Nelu COTROCELU

  Dupa 1989, in Romania s-a actionat cu mult devotament revolutionar pentru a se creea institutii cu emblema democratiei si asistenta din partea expertilor U.E, (multe din acestea nu pot inca sa-si doveasca utilitatea sau eficienta sociala) folosindu-se arhitecti politici si decidenti publici de sorginte stalinista, dar si sub influienta inertiei imoralitatii (lacoamiei) mostenite in gena colectiva a poporului roman. Drept urmare s-a realizat doar o hibridizare a vechilor structuri statale. Efectele generate in urma functionarii acestora nu ofera decat posibilitatea mimari democratiei si nicidecum actiuni de consolidarea ei. In asemenea conditii majoritatea romanilor sunt nevoiti sa suporte intoxicarile unor “politicieni ciocoi” cu teoria precum ca democratia ar fi identica cu imoralitatea, coruptia si saracia.
  Institutiile statului sunt neperformante datorita dominarii acestora de catre prea multi impostori (cei valorosi ori specialisti adevarati, unii din motive de umilire altii din lacomie au trecut de partea celor care dauneaza interesului geleral, iar o parte dintre ei s-au oferit cu orice risc sa slujeasca criminalitatii) si clanuri constituite pe baza diverselor principii neortodoxe-mafiote, in majoritatea situatiilor acestea functioneaza dupa cum le dicteaza interesele mai putin legitime (mai ales in cazul celor cu atributii de reglementare si de aplicare a legii care au inventat “FURTUL LEGAL”) ceea ce dovedeste ca Romania ar fi tara fara rost ori n-ar avea nici un orizont pentru viitor. Mecanismele generate de institutiile “hibrid” experimentate de majoritatea romanilor au produs acestora mari deziluzii si grave dezamagiri, umilinta si dispret. Esecurile Romaniei, reflectate in lipsa de reactie si de subrezenia institutiilor sale fundamentale care mimeaza democratia au generat inclusiv atitudini de respingere, fata de integrare, din partea unor conducatori ai statelor membre U.E. si au croit directia catre ANARHIE.
  Tupeistii si mafiotii din politica, prin excese de violenta cu specific balcanic, in coabitare neprincipiala cu puterea judecatoreasca au emis cu preponerenta norme legislative si verdicte juridice, prin care sa-si creeze privilegii, sa-si apere propriile temeri si sa consolideze pozitiile favorabile ale noii nomenclaturi si ticalosii, ignorand totalmente demnitatea umana si interesele majoritatii romanilor.
  Oricat de mult s-au straduit unii politicieni impostori apeland la demagogia sofisticata, n-au reusit sa-i defineasca cu certitudine competentele, orientarile si nici sa-i contureze o structura eficienta. Dezbaterile publice pe aceste teme au reliefat mari confuzii si contradictii atat in plan politic cat si de natura juridica in defavoarea modernizarii relevante a statului si a cresterii bunastarii generale. Astfel politica fara strategii de dezvoltare si previziuni la nivel micro si macro a creeat in mod regretabil, conditiile propice instalarii unui nou tip de feudalism in Romania.
  “Modernizarea statului” a fost totdeauna un slogan serios folosit in mod demagogic de clasa politica, doar in campania electorala, desi constituie o miza foarte importatnta pentru progresul natiunii romane. Acest proces nu a fost posibil sa se realizeze deoarece in societatea politica activeaza foarte multe CIOCIOLINE (feminine dar si masculine) si este total lipsita de capacitati manageriale in domeniul administratiei publice sau pentru valorificarea superioara a factorilor de reusita(inclusiv a celor naturali) cu potential ridicat si datorita tradarii niciodata nu a putut dovedi practic ca are intentii bune si pentru realizarea interesului general.
  In Romania ,, Politica este indeletnicirea scarboasa prin care tipi fara nicio profesie ori avortoni ai profesiei lor, se catara acolo unde se deschid robinetele societatii. Posturi bine platite, de unde se pot invarti afaceri de miliarde, consilii de administratie, conecsiuni si reprezentante. Ai tupeu, ai proptele, ajungi si din lichea ce ai fost sau esti, devii omul ce imparte dreptatea, care arbitrezi morala, care reclama sacrificiul suprem.”
  Iar ,,Democratia este un sistem de exploatare a averilor statului mintind multimile naive prin gadilarea instinctelor primare. Pentru a curma coruptia universala ar trebui o elita de conducatori care sa se sacriifice in interesul permanent al natiunii,. Dar unde sa gasesti asemenea sfinti printre oamenii politici narozi?”

  Reply
 6. rodica

  Ati solicitat autorizatie ? Vor iesi cei de la B1 si Realitatea tv si vor striga ca protestul e illegal . Sau de data asta nu va fi illegal ?

  Reply
  • Mihai Gotiu

   @ rodica: un protest nu se autorizează, ci se notifică (e o diferență) ; nu există protest ”ilegal”, ar fi ca și cum am spune că ar exista o libertate de exprimare ”ilegală” – altfel, e treba televiziunilor să spună ce vor, anul trecut s-au făcut de tot râsul, rămâne de văzut cum se vor comporta anul ăsta

   Reply
  • Mihai Gotiu

   @ alex: nu există nicio legătură între mobilizarea pentru protestele de mâine și Johannis; că e posibil/probabil că, din punct de vedere electoral, să-i profite lui Johannis e altceva și e normal – e un efect firesc, de sancțiune, la adresa tâmpeniilor celor care guvernează, dar nu pentru asta ies oamenii în stradă

   Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *