Gabriel Bejan

De ce s-au băgat oamenii Bisericii în această operațiune de salvare a VIP-urilor de pușcărie?

Pentru că am sesizat o oarecare supărare în spațiul public după ce procurorii DNA au îndrăznit să-i audieze, în calitate de martori (deocamdată), pe unii dintre înalții prelați ai Bisericii în dosarul așa-ziselor lucrări științifice scrise în pușcării, simt nevoia să fac unele clarificări. Chiar dacă nu sunt urmăriți penal în acest moment, Mitropolitul Ardealului, Laurențiu Streza, și Arhiepiscopul Tomisului, Teodosie, au participat, cel puțin moral, la o operațiune mizerabilă de înșelare a sistemului românesc de executare a pedepselor.

Să nu uităm nici o clipă faptele…

Pentru a ieși din pușcărie înainte de termen, Gigi Becali a prezentat comisiei de eliberare condiționată cinci cărți- de fapt ”lucrări științifice”, pentru că acesta este sensul legii- cu care a obținut o reducere de cinci luni a pedepsei. 30 de zile pentru fiecare operă. Chiar dacă finanțatorul Stelei a recunoscut că nu prea a avut mari contribuții la cărțile cu pricina, fiind ”coautor”, comisia a închis ochii sub pretextul că ”așa spune legea” și l-a eliberat din închisoare. Nu și-a pus nimeni problema că lucrările respective nu pot fi științifice- una dintre acestea se numea ”Becali și Steaua (???)”- ci au mers pe scuza că atâta vreme cât o editură (privată) și-a dat acceptul să le publice ca ”lucrări științifice” înseamnă că într-adevăr asta sunt.

Ei bine, două dintre lucrările lui Becali, „Iubirea milostivă și mântuitoare” și „Muntele Athos, Patria ortodoxiei”, au fost coordonate de Mitropolitul Ardealului, Laurențiu Streza, și de Arhiepiscopul Tomisului, Teodosie. Cu alte cuvinte, cei doi înalți prelați ai Bisericii Ortodoxe Române, care sunt și profesori universitari, au girat pentru calitatea operelor scrise de Becali, fapt care, cel puțin teoretic, a cântărit în decizia luată de comisia de eliberare condiționată.

Mai mult ca sigur, nici ei nu au crezut că respectivele lucrări sunt științifice în sensul legii, dovadă și declarația dată ieri de purtătorul de cuvânt al Patriarhiei pentru Republica.ro:

”Înalt prea sfințiile lor au girat apariția a două lucrări atribuite domnului Gheorghe Becali. Aceste două lucrări vă asigur că nu sunt lucrări științifice.”

Deci ce-au făcut cele două înalte fețe bisericești?

L-au ajutat pe Gigi Becali să-și reducă pedeapsa pe care statul român i-a acordat-o în două dosare penale: cel cu schimbul fraudulos de terenuri cu MApN și în cel numit ”Valiza” în care a vrut să premieze ilegal o echipă de fotbal.

Poate nu știați, dar sensul executării unei pedepse este, printre altele, reeducarea condamnatului, astfel încât acesta să nu mai săvârșească pe viitor alte infracțiuni. Din acest motiv, eliberarea din pușcărie trebuie făcută doar atunci când reprezentanții statului sunt convinși că omul a fost reeducat.

Nu numai în cazul lui Becali, dar și al celorlalte VIP-uri care au ieșit din pușcărie pe baza unei maculaturi, nu a fost vorba despre nici o reeducare. Legea 254/2013 a fost călărită pur și simplu de niște oameni fără scrupule care au primit un ajutor la fel de ticălos din partea unor instituții ale statului și a unor persoane din mediul academic, care și-au pus semnătura, în calitate de coordonatori, pe respectivele prostii scrise de acești deținuți de lux. Cu siguranță că nu toți condamnații care au scris de-a lungul timpului cărți în penitenciar merită băgați în aceeași oală cu Becali, Copos și alții. Dar cei din ultimul val de scriitori sunt niște profitori.

E bine că DNA s-a sesizat până la urmă în acest caz și i-a chemat la audieri și pe Teodosie și Laurențiu Streza, în calitatea lor de profesori universitari, unul la Universitatea Ovidius din Constanța, celălalt la ”Lucian Blaga” din Sibiu. Deocamdată sunt martori, dar dați-mi voie să mă îndoiesc sincer de buna lor credință. Au știut ce fac atunci când și-au pus semnăturile pe cărțile lui Becali și rămâne ca procurorii să afle dacă au și primit ceva de la omul de afaceri în schimbul acestui serviciu.

Nu știm dacă faptele lor vor fi încadrate și penal. Dar asta nu înseamnă că cei doi prelați nu sunt vinovați moral pentru că au participat la această monstruoasă operațiune de scoatere a VIP-urilor din pușcărie. Adică pe cei cu bani mulți, pentru că nu-mi imaginez că ar fi ajuns la Teodosie orice amărăștean care ar fi scris o carte despre biserică în pușcărie. (Pe cei care au uitat ce tarife practică de obicei Prea înaltul de la Constanța îi invit să lectureze aici). Iar asta, să mă ierte Dumnezeu, numai treabă creștinească nu este.

 


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

2 thoughts on “De ce s-au băgat oamenii Bisericii în această operațiune de salvare a VIP-urilor de pușcărie?

  1. AlinaP

    Ce alceva decat banii i-au facut pe acesti preoti sa gireze un furt, nu stiu daca il pot numi „intelectual”. Ei una predica in biserica, alta fac. Sfatul lor e sa faci cum spune preotul dar nu ce face preotul – cam asta e „credinta” pe care o prezinta publicului biserica noastra ortodoxa. E si in biserica destula coruptie ca peste tot si ma intreb daca DNA poate sa faca curatenie si in acest „lacas”. Presupun ca proetii aevarati sunt inabusiti undeva cat mai adanc sa nu fie vazuti, exact ca in lumea politica, nici o diferenta.

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *