Mihai Goțiu

De ce am votat, la Senat, împotriva Legii Offshore

În primul rând pentru că principiul care stă la baza legii, este unul greșit, anacronic, specific relațiilor de tip colonialist. Sistemul de exploatare a reusurselor pornind de la o redevență a fost înlocuit, inclusiv în țări africane , cu sisteme de împărțire a producției sau a profitului. Aceaste variante din urmă, susținute și de către laureatul Nobel pentru economie, Joseph Stiglitz, sunt cunoscuteîn România încă din timpul dezbaterilor legate de proiectul de la Roșia Montană, fiind promovate atât de Academia Română, cât și de un grup de lucru de la ASE. Pe sistemul cu redevențe, din start miliarde (ori chiar zeci de miliarde) de dolari își iau zborul din România.

Nu în ultimul rând, am votat împotriva acestei legi din cauza numeroaselor norme derogatorii de la cele comune privind protecția mediului, patrimoniului cultural, a drepturilor de proprietate, urbanism, contencios administrativ etc., unele dintre ele similare cu cele din legea specială de distrugere a Roșiei Montane, care i-a scos pe cetățenii români în stradă în toamna anului 2013.

Nu suntem împotriva exploatării gazelor din Marea Neagră, dar asta nu înseamnă că suntem de acord ca acestea să fie exploatate în orice condiții, cu beneficii minime pentru statul și cetățenii români și cu riscuri uriașe pentru mediu și patrimoniu cultural.

[Puteți citi toate articolele România Curată despre gazele din Marea Neagră la acest link]


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

3 thoughts on “De ce am votat, la Senat, împotriva Legii Offshore

 1. Dumitru

  Daca se merge pe varianta „impartirii profitului” o sa descoperim ca profitul este permanent zero, sau pe-aproape. Nu ma mira ca se aplica in Africa… La gaze poate ar merge aia cu impartirea productiei, care insa e echivalenta cu o redeventa procentuala.

  Reply
 2. George

  okay, dar de ce v-ati opus variantei din Iulie care ne era mult mai avantajoasa, varianta trimisa inapoi de Iohannis? Tin minte ca ati fost muti cu totii. Cine are chef, n-are decat sa caute pe pagina camerei deputatilor lista de voturi. Va faceti de ras, USR.

  Reply
 3. MAKE

  Minciuni. Ai votat contra pentru că Barna ți-a cerut, iar Barna a cerut asta pentru că impozitele erau prea mari pentru investitori. Nu ai explicat la acel moment care este motivul. Doar Nicușor Dan a explicat poziția lui dar știm că Dan nu mai este membru USR.
  Acum vreau să văd o inițiativă legislativă în sensul acestui articol. Altfel este pură demagogie. Spui în presă ceva și în Parlament faci altceva, adică nimic. Adopți o poziție falsă de dizidență. USR vrea varianta legii offshore fără nicio taxă.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *