Dan Voiculescu fata in fata cu rudele pe care le-a turnat la Securitate

Curtea de Apel Bucuresti judeca vineri un termen foarte important in dosarul de „politie politica” al lui Dan Voiculescu, care a contestat in contencios-administrativ decizia CNSAS, care a stabilit ca acesta a colaborat cu fosta Securitate. Verisoara lui Dan Voiculescu – Paraschiva Silaghi si sotul ei, Victor Silaghi, au venit special din Germania, unde locuiesc din 1973, pentru a depune marturie ca Dan Voiculescu i-a turnat la Securitate si a cauzat adevarate traume familiei lor si, posibil, si altor persoane, scrie Ziua.

Paraschiva si Victor Silaghi au facut cereri de interventie in dosarul de la Curtea de Apel Bucuresti, dupa ce au reusit sa intre in posesia dosarului lor de la Securitate si au aflat astfel ca varul care le calca pragul casei in anii 70, si pe care il primeau cu bucurie si incredere, ii turna la Securitate prin note informative.

Sotii Silaghi au aparut in ultimele zile la postul B1Tv, unde au facut, in avanpremiera, unele dezvaluiri despre Dan Voiculescu, afirmand despre acesta ca a fost un turnator activ al fostei Securitati, in perioada cand lucra la ICE Vitrocim – firma Securitatii specializata in comert exterior cu ciment. Sotii Silaghi au fugit in 1973 in Germania (fosta RFG), profitand de o viza turistica obtinuta cu greu de la Serviciul de pasapoarte. Fiind inginer, lui Victor Silaghi, i-a fost usor sa-si gaseasca un serviciu si astfel au putut sa se stabileasca in Germania si sa traiasca intr-o lume libera. In 1974, sustin cei doi, Dan Voiculescu i-a vizitat inopinat la resedinta lor, si i-a tras de limba, la modul foarte insistent, pentru a afla cine de la Pasapoarte le-a dat viza si i-a ajutat sa fuga. Voiculescu era foarte interesat sa depisteze modul in care rudele lor au primit viza, si persoana care le-a facilitate iesirea din lagarul comunist, nefiind exclus ca in urma notelor sale, lucratorul de la Pasapoarte sa fi avut de suferit.

Plicul lui Andon

Dezvaluiri mult mai ample sunt de asteptat sa fie facute la procesul de azi. In cererile lor de interventie (vezi facsimil), sotii Silaghi au mentionat si o serie de dosare in care apar note informative catre Securitate, date de Voiculescu, printre care si dosarele lui Maria Nanu, Petre Nanu si Ion Silaghi – parintii si respectiv socrul verisoarei aceluiasi Voiculescu.

Surprinzator, intr-una din recentele emisiuni de la B1Tv, avocatul lui Dan Voiculescu – Sergiu Andon, le-a fluturat prin fata sotilor Silaghi un plic, fara sa le spuna ce contine, dar despre care a lasat sa se inteleaga ca ar contine ceva neplacut la adresa lor. Paraschiva Silaghi a declarat ca s-a simtit amenintata si a catalogat drept agresiva atitudinea avocatului, care a incercat sa-l victimizeze pe clientul sau, Dan Voiculescu, sustinand ca el ar fi fost cel urmarit de Securitate.

Miza procesului Voiculescu – CNSAS este una foarte mare. Dincolo de implicatiile morale ale cazului, un eventual verdict de colaborare cu Securitatea, ca politie politica, poate pune capac carierei politice al lui Voiculescu. Dar poate in acelasi timp sa-l faca pasibil de raspunderea penala pentru fals in declaratii, deoarece Voiculescu a dat declaratii pe proprie raspundere ca nu a colaborat cu fosta Securitate.

Placa cu santajul

Pana in prezent, Dan Voiculescu a gasit un mod original de a replica la dezvaluirile extrem de grave ale verisoarei sale. Voiculescu a pretins: „Paraschiva Silaghi mi-a cerut 40.000 de euro imprumut pe care am refuzat sa ii dau. Modificarea declaratiei, la doi ani dupa declaratiile pe care verisoara mea le-a dat in procesul cu CNSAS, in 2006, nu este deci intamplatoare si nici suprinzatoare pentru mine (…). Ii aduc aminte doamnei Silaghi ca legea pedepseste santajul”.

Paraschiva Silaghi a clarificat insa acest aspect, aratand ca in 2006 cand a dat prima declaratie, favorabila varului ei, nu intrase in posesia dosarelor de la Securitate, pe care CNSAS i le-a pus la dispozitie abia in februarie 2008 pentru a se putea convinge cine a turnat-o. In alta ordine de idei, Paraschiva Silaghi a mai afirmat ca varul ei era atat de disperat sa-i smulga o declaratie autentificata, care sa ateste ca el nu a turnat-o vreodata, incat si-a trimis emisarii sa o urmareasca pana la scara avionului.


Articolul a fost publicat in Ziua


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

One thought on “Dan Voiculescu fata in fata cu rudele pe care le-a turnat la Securitate

  1. vlad

    bun, si mai departe ce s-a intamplat la proces?
    azi e 28 septembrie. nu se poate completa? Ca sunt taaare curios. Ar trebui hranit cu peste imputit dragutul de Felix.

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *