Mihai Goțiu

Dacian Cioloș: ”Roșia Montană, prioritate a Guvernului”. Zone prioritare vor fi și Valea Jiului, și Moldova

”Ne gândim în primul rând pentru câteva regiuni prioritare. Vrem să venim cu o astfel de abordare integrată pentru dezvoltarea Văii Jiului, aşa cum am promis şi înainte de alegerile locale, dar şi pentru Roşia Montană, care a suscitat multe discuţii”, a afirmat Dacian Cioloș, luni dimineața, la Forumul Administrației Publice locale, desfășurat la Palatul Parlamentului.

Şeful Guvernului consideră că similar Deltei Dunării, sunt şi alte zone ale României care pot fi tratate profitând de specificul local. „Observăm deja fenomenul că investiţiile economice se concentrează din ce în ce mai mult în zonele dezvoltate şi dacă nu venim cu o abordare integrată şi vizionară asupra dezvoltării teritoriale a României riscăm ca în câţiva ani, chiar dacă la nivel macro vom avea o dezvoltare economică bună, această să fie neechilibrat repartizată între diferitele regiuni ale ţării”, a spus Cioloş, citat de Mediafax.

„Ne gândim în primul rând pentru câteva regiuni prioritare. Vrem să venim cu o astfel de abordare integrată pentru dezvoltarea Văii Jiului, aşa cum am promis şi înainte de alegerile locale, dar şi pentru Roşia Montană, care a suscitat multe discuţii. Vrem să venim nu doar cu reguli şi cu constrângeri, dar şi cu proiecte de dezvoltare acolo. Am avut, totodată, o discuţie cu aleşii locali din regiunea Moldovei, pentru o dezvoltare integrată pentru această zonă”, le-a spus Cioloş primarilor.

Premierul consideră că în aceste zone, Valea Jiului, Moldova şi Roşia Montană proiectele trebuie să vizeze atât fondurile europene, cât şi cele de la buget. „Sperăm ca de la aceste exemple, în anii următori, să se poată merge pe o astfel de abordare integrată şi în alte regiuni ale ţării”, a mai afirmat prim-ministrul.

Roșia Montană a mai fost vizată ca prioritate și în timpul guvernelor Boc, la intervenția fostului ministru al Economiei, Adriean Videanu. Atunci însă, în planul de guvernare a fost inclus proiectul minier inițiat de Gabriel Resources, prin RMGC, nu dezvoltarea zonei. În contextul consolidării statutului de monument istoric al localității Roșia Montană, proiectul minier este imposibil din punct de vedere legal. Dezvoltarea bazată pe valorificarea patrimoniului cultural, pe agricultură (îndeosebi zootehnie), turism, mici afaceri întâlnește însă opoziția primarului din Roșia Montană, care susține, în continuare, un plan urbanistic general cu menținerea zonei mono-industriale în centrul localității, care blochează accesarea fondurilor europene pentru dezvoltări alternative.

***

PS: Ce poate face premierul și Guvernului României, în regim de urgență, pentru Roșia Montană. Dacian Cioloș este destinatarul unei petiții inițiate pe platforma De-clic, prin care i se solicită să re-trimită la Camera Deputaților proiectul Legii Anti-cianură, cu aviz pozitiv, pentru ca acest act normativ, inițiat încă din 2007, să poată fi, în sfârșit, votat;

click aici pentru a citi motivarea petiției și pentru semnarea ei


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

2 thoughts on “Dacian Cioloș: ”Roșia Montană, prioritate a Guvernului”. Zone prioritare vor fi și Valea Jiului, și Moldova

  1. Adrian

    Pentru valea Jiului integrăm conducta Brua de gaz cu cea de captare a apei și gata, avem dezvoltare integrată. Nici nu mai e nevoie de balastiere ca factor integrant, ca prin alte părți.

    Reply
  2. Calin Dejeu

    Daca Valea Jiului este intre prioritati, atunci sa dea o sansa turismului salvand de hidrocentralele criminale cel mai spectaculos parc national, Defileul Jiului. Nu trebuie sa faca nimic deosebit, trebuie doar sa le ceara subordonatilor de la Garda de Mediu si de la ANPM sa respecte legislatia. Primii trebuie sa constate ca, din moment ce acordul de mediu a fost emis pentru o documentatie in care scria clar ca perioada de executie este pana in 2007, proiectul nu mai are acord de mediu! Cei de la ANPM trebuie doar sa respecte art. 46 din Metodologia aprobata prin Ordinul 135/2010, sa reia procedura si, respectand cu adevarat legislatia, vor ajunge la respingerea acordului de mediu. Ce faina ar fi tara aceasta daca autoritatile ar face un minim efort in sensul respectarii legislatiei!

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *