Adrian Popescu

Dacă DNA ar mai exista. Atestatul lui Voiculescu de la MEN e legal?

Vlad Voiculescu a fost acuzat că nu are diplomă de licenţă și a declarat că și-a obținut diploma la școala de business pe care a urmat-o la Viena timp de zece ani și doar la insistențele prietenei sale, pentru că nu dă importanță studiilor. Dar cum legea română dă, dl. Voiculescu se grăbea în ianuarie 2016 să obțină de la guvernul Cioloș, în care se pregătea de un mare viitor un atestat că are tot ce îi cere legea română ca să fie demnitar. Pentru că decizia că va fi demnitar preceda, în cazul dînsului, studiile.

Potrivit atestatului publicat, a făcut un masterat care servește și de licență, pentru care nu are diplomă, drept pentru care MEN, la care absolvenții români din străinătate așteaptă cu anii un atestat la Harvard, îi elibera cu celeritate o hîrtie bună la toate, spunînd căPrezentul atestat cuprinde şi ciclul de licenţă pentru care nu i s-a eliberat o diplomă distinctă”.

Îl cuprinde, adică cum? Că în Austria nu ai voie să te înscrii la masterat fără diplomă de licență, vedeți aici, How to Apply to a University in Austria in 2021 – MastersPortal.com.

Documentul de atestare are sigla Centrului Naţional de Recunoaştere şi Echivalare a Diplomelor din cadrul Ministerului Educaţiei Naţionale şi a fost eliberat în ianuarie 2016 de directorul Gabriela Marilena Leţcai. Dăm citatul pe larg pentru DNA, deși e știut că procurorii de acolo au oarecari restricții în a cerceta persoanele de pe circuitul cu ochi albaștri și s-ar putea să nu se autosesizeze, ca la Ponta, care nu-și mai plătise demult cotizația.

„În baza O.M.E.C.Ş. nr. 5269/2015 şi a avizului de legalitate nr. 1138 acordat de către Direcţia Generală Juridic la data de 15.01.2016, se atestă că diploma de studii, eliberată de Vienna University of Economics and Business, Republica Austria, la data de 04.10.2011, domnului Vasile-Voiculescu Vlad, se echivalează cu diplomă de master (ciclul II) în domeniul administrarea afacerilor, specializarea administrarea afacerilor. Prezentul atestat cuprinde şi ciclul de licenţă pentru care nu i s-a eliberat o diplomă distinctă, conferă aceleaşi drepturi cu absolvenţii instituţiilor de învăţământ superior similare, acreditate, din România şi este valabil cu prezentarea diplomei menţionate mai sus în original”.

Dna Gabriela Marilena Leţcai nu poate da atestate pentru diplome care nu există și ar trebui să fie obiectul unei investigații al corpului de control al ministerului, primului ministru și al DNA. Poate are curaj și ca să scape spune cine i-a dat ordin să facă atestatul. Acesta a fost creat special ca să păzească piața românească de oameni care își cumpără diplome fără acoperire, deși a fost aplicat timp de treizeci de ani ca să oprească intrarea pe piață a celor cu diplome de la Oxford și Harvard. Cît despre băiatul deștept VV, rămâne cum am stabilit.

 


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

14 thoughts on “Dacă DNA ar mai exista. Atestatul lui Voiculescu de la MEN e legal?

 1. CMC

  Trebuie aflat cand a inceput facultatea, cate credite a obtinut, ce cursuri a urmat. Toate astea exista (sau nu) si trebuiau sa fie prezentate la echivalare!
  Treaba poate fi atat de grava (din cauza lipsei unor informatii foarte simple care ar fi clarificat totul foarte usor) incat DNA trebuie sa intervina imediat. Pana la urma tot se va afla.

  In CV Voiculescu mentioneaza un Master (destul de dubios) de 1 an:
  http://www.ms.ro/conducere/cv-vlad-voiculescu-2/

  Pare ceva cu titlu pompos special pentru Europa de Est, dar nu pare un master adevarat si nu m-ar mira sa se poata strecura acolo si cei fara licenta:
  https://www.wu.ac.at/emcee/lehre/masterclass-cee

  Reply
  • CMC

   Programul „Master” este finantat de Erste Grup, unde ministrul ar fi lucrat si e mai probabil sa fi fost admis in acel program intitulat „master…” ca urmarea a apartenentei la finantator mai degraba decat ca urmare a parcurgerii unui ciclu de licenta.

   Mi-e indiferent daca are sa nu are licenta. Mi-e indiferent pe cine pune USR ministru.
   Dar, daca Ministerul Educatiei a comis o frauda asta e extrem de grav. Mai ales daca e la comanda politica. Iar daca DNA nu investigheaza la sange asa ceva, asta e o mizerie si mai mare.

   https://evz.ro/ce-spune-profesorul-gerhard-speckbacher-de-la-universitatea-din-viena-despre-studiile-lui-vlad-voiculescu.html/3

   Reply
  • Prof. Dr. Ion Mihai

   Echivalarea diplomelor are o procedura riguroasa si complicata. Este exclus sa fie echivalata o diploma nevalabila. Pana la eliberarea atestatului sunt o multime de etape. Autorul articolului ar fi trebuit sa se documenteze inainte de a scrie.

   Un pont pentru autor: cauta diploma de bac a lui Ciolacu. Nu o vei gasi niciodata.

   Reply
 2. PO

  Da, dar are extensive experience in advocacy, business and policy-making, deja din 2012. Zice https://aspeninstitute.ro/people/vlad-voiculescu/. Iar Aspen Institute este recunoscută ca una dintre instituțiile mondialiste.
  Ciudat că un mondialist ca VV nu se conformează, pentru că conformarea socială, intelectuală și morală este un pilon al mondialismului. Alți piloni sunt masificarea (rezultată din conformare), deculturarea și decerebrarea. Poate nu se conformează pentru că a căpătat conștiința propriei superiorități, cine știe… Poate și siguranța că lucrurile merg înspre ceea ce trebuie (nu pentru noi, inutilii, bineînțeles).

  Reply
 3. Sfanta limba romana

  Dna Letcai trebuie oricum data afara ca in actul de atestare al diplomei pune virgula intre subiect si predicat!

  Reply
 4. Domnul Zeghelariu

  Cati ani are intelectualul vostru?
  …un interpus, ca un paravan in spatele caruia baeetzi cu dezinfectanți, unifarm, masti si alte nimicuri indispenabile și urgente, isi fack de cap, nu are cum fi!

  Reply
 5. Miatlev

  domnu’ autor Popescu,
  uitati-va in limba germana, cum e cu masterul in Austria, nu cititi pagini in engleza, scrise de diversi turisti. Zau asa. Vai de lume, ce jurnalisti are d-na Mungiu!
  In Austria, studiile se incheie cu „Magister”, care e echivalentul latinesc al lui „Master”. Titlurile de studiu sunt toate in latina (de ex. Magister de rerum naturae) cu exceptia lui „Bachelor” care e imitatie recenta dupa americani, probabil. Ciclul de studii se imparte in „Bachelor” (introdus de vreo 15 ani) si „Magister”. Pentru Bachelor nu se primeste o diploma separata, iar ceea ce in Ro este diploma de incheiere a studiilor, e in Austria „Magister Diplom”. Separat de toate astea exista insa si studii de master, postuniversitare, care sunt alta mancare de peste – si despre alea vorbeste acea pagina in lb engleza consultata de dl. Popescu cu o superficiala cautare prin google. Pentru studii postuniversitare trebuie sa ai, dupa caz, ori Bachelor ori Magister.
  Cum ministerul a verificat cu siguranta programa analitica de la universitatea vieneza, a concluzionat probabil ca diploma de „Magister” ESTE echivalenta cu una de Master din Romania.

  Reply
 6. Miatlev

  cand vezi la ce nivel pueril se scriu articole de „presa” in Ro, fara o minima documentare, poti considera ca chiar si o absolvire de gradinita austriaca echivaleaza cu un doctorat din Romania! :D :D :D

  Reply
 7. ViPo

  Stimate domnule Popescu,
  ceea ce faceți aici se numește defăimare.
  V-ar fi fost ușor să verificați ce înseamnă titlul german, respectiv austriac de ”Magister”, pe care-l poartă cu mândrie cam jumătate dintre miniștrii guvernulul austriac:
  https://www.bundeskanzleramt.gv.at/bundeskanzleramt/die-bundesregierung/bundesministerinnen-und-bundesminister.html
  Până la reforma Bologna, studiile universitare din Germania și Austria se finalizau la universități cu acest titlu (Magister), atunci când nu aveau ca scop cariera de profesor (acelea fiind și azi ”Lehramt”, fără titlu). În Elveția, echivalentul lui ”Magister” era ”lic.phil.”. Cine și-a început studiile în sistemul ”Magister” le-a terminat (sau le va termina) cu acest titlu, chiar dacă între timp s-au introdus studiile scurte Bachelor/Master.
  Sigur, ați fi putut să vă informați pe Wikipedia, dar ordinul de a-i da la cap lui V.Voiculescu v-a împiedicat…
  Informația e aici pentru doritori: https://en.wikipedia.org/wiki/Magister_degree#German-speaking_Europe_and_other_parts_of_Central_and_Eastern_Europe

  Reply
  • ?Bere Voiești?

   Dar, de ce oare Haita simte o atracție bolnava, fatala, morbida, irezistibila pentru Sanatate, sub toate asspectele – inclusiv pentru asistente!

   Reply
 8. Pucistii, Smoala si Pucioasa

  Are cineva vreo explicatie, cum de un baiat simplu de la tara, dintr-o familie modesta, se duce sa studieze direct la Viena si prin Elvetia, dupa ce termina celebrul liceu din Pucioasa?!
  Cu ce bani fra?
  Daca nu o fi primit vreo bursa sau o mostenire de la rude si/sau securitate/ haita din fondurile secrete ale lui ceausescu pe care au pus laba dupa ce l-au sinucis pe frasu, rominasul Boy cooLesco n-ar fi avut nicio șansă… – e la mintea coco ca a venit timpul să-și ras plateasca sponsorii generosi!

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *