Mihai Goțiu

D-nule Sergiu Nistor, să nu uitați de Roșia Montană, când vă întâlniți cu d-nul Iohannis la Cotroceni

Potrivit unui comunicat de presă transmis de Administraţia Prezidenţială, preşedintele Klaus Iohannis a semnat, luni, un decret pentru numirea lui Sergiu Nistor în funcţia de consilier prezidenţial. Sergiu Nistor, în vârstă de 54 de ani, este absolvent al Universităţii de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu” din Bucureşti în 1986, specializat în conservarea integrată a patrimoniului construit.

El a fost coordonator, în 2007, al proiectului cultural „Sibiu, capitală culturală europeană”. De asemenea, a fost secretar general al Comisiei Naţionale a României pentru UNESCO (2008/2009) şi preşedinte al ICOMOS (Consiliul mondial al Monumentelor şi Siturilor) România (din 2006).

Sergiu Nistor este cunoscut însă și prin pozițiile sale tranșante legate de patrimoniul cultural de la Roșia Montană. Mai jos puteți citi câteva dintre pozițiile sale asumate ca specialist în patrimoniu și președinte al ICOMOS România despre Roșia Montană.

„Acest lucru mă face să asemăn situaţia (de la Roșia Montană – n.a.) în care suntem puşi în faţa comunităţii internaţionale a protejării patrimoniului cu situaţia din Afganistan. Am fost anunţaţi în 2001, cu câteva luni înainte, că un ansamblu de cea mai mare importanţă pentru patrimoniul cultural mondial va fi aruncat în aer. Şi acest lucru s-a şi întâmplat. În România nu se anunţă acest lucru dar, cel puţin până astăzi, autorităţile, prin inacţiunea sau uneori chiar prin acţiunea lor, au făcut să avem cel puţin părerea că ne îndreptăm spre ceva similar”.

„În lista patrimoniului mondial sunt cel puţin zece situri fondate din punct de vedere cultural pe protejarea unor mine de tipul sau asemănătoare celor de la Roşia Montană care trăiesc de ani şi ani buni de zile prin fructificarea patrimoniului ca resursă economică şi socială”.

Sergiu Nistor, Evenimentul Zilei, 19 februarie 2010

***

– Dacă aţi fi pus în situaţia de a le explica extrem de succint locuitorilor din Roşia care sunt avantajele reale, pragmatice ale intrării localităţii în patrimoniul UNESCO, cum aţi proceda? Reformulând puţin, cum aţi încerca să le explicaţi oamenilor de acolo că viitorul comunei este mai important ¬decât sumele uriaşe de bani pe care le-ar putea avea acum?

Iaş trimite în localitatea Remetea să vadă ce au putut face cei de acolo pentru a transforma un sat minier abandonat de industria care l-a creat. Fără a fi în lista Patrimoniului Mondial, prin restaurarea şi reabilitarea clădirilor istorice şi prin marketingul în favoarea turismului cultural şi ecologic, această localitate, aflată la 30 de kilometri de Roşia Montană, arată doar o parte din ce ar putea obţine Roşia Montană ca sit al Patrimoniului Mondial.

Sergiu Nistor, interviu în Adevărul, 14 martie 2011

***

Noi, ICOMOS România, organizaţie de specialişti, spunem că la Roşia Montană sînt suficiente elemente care să merite o evaluare a importanţei sit-ului din perspectiva valorii sale universale. I-am cerut ministrului Culturii şi Patrimoniului Naţional să facă, măcar în al 12-lea ceas, o expertiză a valorii sit-ului de la Roşia Montană”, a declarat pentru AGERPRES, sîmbătă, la Cluj-Napoca, preşedintele ICOMOS.

El a subliniat că la Roşia Montană sînt monumente de valoare mondială, “iar în locul lor nu se poate face altceva, prin jocuri de interese în dauna patrimoniului naţional şi universal”. “Noi cerem ca Programul Naţional de Restaurare să afle că există Roşia Montana pe harta României”, a spus conf. dr. Sergiu Nistor.

Făclia, 12 noiembrie 2011

***

Vedem tema Roşiei Montane ca o luptă. Nu vom mai putea discuta de protejarea patrimoniului după proiectul de la Roşia Montană cum o făceam înainte. Roşia Montană ridică problema aplicării protecţiei patrimoniului în ţară. Poziţia ICOMOS rămâne acceaşi. Cerem statului român să renunţe la proiect”.

Sergiu Nistor, la deschiderea Conferinței Internaționale ”Roșia Montană în Istoria Universală”, cluj-am.ro, 11 noiembrie 2011

Și pentru că ultimul citat este de la deschiderea Conferinței Internaționale ”Roșia Montană în Istoria Universală”, organizată de Universitatea ”Babeș-Bolyai”, Academia Română și ICOMOS România, pe 11-12 noiembrie 2011, iată și câteva dintre punctele rezoluției finale (7 puncte din 16 ale acestei rezoluții fac trimitere directă la problema patrimoniului de la Roșia Montană – textul integral, aici):

”(…)

5. Patrimoniul istoric, arheologic şi cultural de la Roşia Montană este de notorietate mondială (Panteon al Daciei Romane, Miracolul arheologic al Daciei Romane – referitor la tăbliţele cerate – Eldorado arheologic), a cărui distrugere nu poate fi justificată de nicio formă de exploatare economică.

6. Prin distrugerea vestigiilor unice istorice, arheologice şi culturale de la Roşia Montană (galeriile daco-romane, siturile arheologice, cimitire, edificii de cult etc.) sunt afectate iremediabil numeroase dovezi ale etnogenezei şi continuităţii poporului român, constituente ale civilizaţiei europene.

7. Din zona arheologică de la Roşia Montană a fost cercetată arheologic în mod ştiinţific doar o infimă parte. Anularea imediată a tuturor avizelor de descărcare de sarcină arheologică, inclusiv a celui din 14.07.2011-Cârnic, se impune deoarece contravin legislaţiei în vigoare.

8. Autorităţile publice chemate să apere patrimoniul istoric, arheologic şi cultural de la Roşia Montană trebuie să îşi facă datoria şi să acţioneze conform intereselor naţionale.

(…)

14. Valorificarea turistică inspirată a peisajului şi vestigiilor istorice şi arheologice de la Roşia Montană poate aduce localităţii, zonei şi poporului român, pe o durată nedeterminată, beneficii mult mai mari decât exploatarea zăcământului aurifer într-o perioadă de timp limitată, cu costuri materiale şi spirituale infinit mai mici.

15. Proiectul actual trebuie oprit şi înlocuit cu o strategie de dezvoltare economică durabilă a localităţii în respectul valorilor şi potenţialului său cultural şi natural în care turismul, agricultura, valorificarea fondului forestier şi alte activităţi tradiţionale să coabiteze eficient cu mineritul. În acest context, elaborarea unui nou PATZ de către o instituţie avizată şi echidistantă, este stringentă.

16. Participanţii la conferinţă susţin, cu argumente ştiinţifice de necontestat, necesitatea continuării demersurilor pentru înscrierea Roşiei Montane în lista Patrimoniului Mondial UNESCO.”

La finalul documenului se arată: ”Participanţii la Conferinţa ROŞIA MONTANA ÎN ISTORIA UNIVERSALĂ solicită autorităţilor statului român să ia notă de opiniile ştiinţifice autorizate ale specialiştilor români şi străini şi să oprească proiectul actual, deja menţionat, extrem de defavorabil intereselor propriului popor. El trebuie substituit cu un plan de amenajare şi o strategie de dezvoltare durabilă a zonei, în condiţii de prezervare a patrimoniului său material şi spiritual de valoare mondială.

Rezoluția a fost semnată de Ionel Haiduc, președintele din 2011 al Academiei Române, Sergiu Nistor, președinte ICOMOS România, și Andrei Marga, în acel moment rector al UBB Cluj.

Roșia Montană la începutul anului 2015/ Foto: Tică Darie

rosia montana tica darie


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

9 thoughts on “D-nule Sergiu Nistor, să nu uitați de Roșia Montană, când vă întâlniți cu d-nul Iohannis la Cotroceni

 1. George Petrineanu

  „conservarea integrată a patrimoniului construit”
  Sper ca atenția lui să nu se concentreze numai pe Roșia. După 25 de ani de u-rbanism suflu și în iaurt.

  Reply
 2. George Petrineanu

  Sper sa ma insel daca sint din nou sceptic. Generatia de „arhitecti si urbanisti” a domnului Sergiu Nistor a avut un cuvint de spus in ultimii 25 de ani (de 5 ori cite 5!). Au ratat ocazia si in consecinta si-au consumat creditul. Bineinteles, daca te uiti pe CV-uri vezi cu totul altceva, numai glorie, succese si la vie en rose.

  Reply
 3. daniela nicolescu

  Eu sunt pentru o exploatare traditionala cu oameni din zona, cu pastrarea integrala a productiei de aur. Fara graba, fara hei-rup-uri, fara progres cu orice pret, fara viziune pe termen scurt. In acelasi timp, sa gasim cai alternative de dezvoltare a zonei. Resursa umana poate fi o mare problema avand in vedere structura de varsta si faptul ca nu vad tineri sau maturi mai putin tineri mutandu-se in zona cu catel si purcel.

  Este inacceptabila abordarea propusa de Gold corporation si aceptata de oficiali romani. Trebuie abandonata viziunea/strategiile pe termen scurt, dar si tergivervarea si lipsa de masuri.

  Reply
  • Codruta

   N-ai cum sa faci „exploatare traditionala” la Rosia Montana!
   Ori exploatare in stilul propus de RMGC, ori conservare – si valorificarea celorlalte resurse (patrimoniu, agricultura samd.).

   Reply
 4. Paul

  Numirea lui Sergiu Nistor in functia de consilir prezidential este mai mult decat benefica pentru Presedintele Klaus Iohannis si pentru Romania schilodita in ultimii 25 de ani, de noua nomenclatura cosmetizata,sub pretextul atragerii investitorilor straini,investitori care au urmarit si urmaresc obtinerea de profituri maxime,cu cheltuieli minime,fara preocupari de protectie si conservare a mediului inconjurator.Toate activitatile economice trebuie sa se desfasoare sub imperativul protectiei mediului inconjurator si al conservarii siturilor arheologice,care,in Romania,deranjeaza pe multi alogeni.Sergiu Nistor se numara printre putinele persoane publice care vorbesc despre dezvoltarea durabila, in cunostinta de cauza,actionand in acest sens.Ii doresc mult succes si o colaborare agreabila cu noul presedinte al Romaniei !

  Reply
 5. Ion Longin Popescu

  Felicitari, domnule Sergiu Nistor! Dupa toate aparentele, domnul Johannis este de buna credinta in privinta Rosiei Montane si a altor obiective istorice si culturale de importanta nationala. Sa dea Domnul sa-si asculte consilierul (cel mai calificat posibil) si sa nu-l determine sa demisioneze prematur, asa cum a facut d-l Basescu Traian cu sfatuitorul domniei sale, Peter Eckstein Kovacs. Domnule Nistor, fie ca „Romania Lucrului Bine Facut” in materie de patrimoniu sa beneficieze de patriotismul, demnitatea si profesionalismul dv.!

  Reply
 6. Andrei

  Colegul dumneavostra de la Romania Curata, Nicusor Dan, prezinta si o lata fata, mult mai urata, a domnului Nistor. De demolator al patrimoniului bucurestean si nu numai. De sustinere a unor proiecte care slutesc Bucurestiul: turn de 45 de metri pe Ernest Brosteanu (Dorobanti) incalecat la propriu peste cateva munumente. Ba mai are treaba si prin Targu Jiu.
  Declaratiile lui Nicusor Dan conform hotnews sunt:
  „”In aprilie 2010 participam cu el la o dezbatere in Facultatea de Istorie. Ii spuneam ca imobilul din Gutenberg 3, pentru care exista studiu de clasare ca monument istoric, va fi demolat daca clasarea nu va fi votata de Comisia Nationala a Monumentelor. Ne-am despartit cordial, in Comisie a votat impotriva clasarii, imobilul a fost demolat. Sergiu Nistor, secretar de stat in Ministerul Culturii, a semnat in 2012 avizul pentru turnul de 40 metri inaltime din Dorobanti – Brosteanu, intre 5 monumente istorice parter. In 2011 am obtinut o decizie judecatoreasca irevocabila care spunea ca nu Directia pentru Cultura, ci Ministerul documente trebuie sa dea avizul de demolare pentru Kiseleff 45. In 2012 Sergiu Nistor, secretar de stat in Ministerul Culturii, a scris o adresa oficiala in care spunea ca Directia trebuie sa dea avizul. Sergiu Nistor, secretar de stat in Ministerul Culturii in 2012, nu a facut nimic pentru includerea Rosiei Montane in lista preliminara UNESCO.”, a scris Nicusor Dan pe pagina de Facebook.”
  „In 2014 ICOMOS (Consiliul International al Monumentelor, pe langa UNESCO) a dat o rezolutie care condamna distrugerea patrimoniului istoric din Bucuresti. Nu a facut-o la propunerea reprezentantului sau din Romania, Sergiu Nistor (asta era atributia lui, sa apere patrimoniul din Romania) ci la apelul disperat al unui ONG (ProDoMo). Sergiu Nistor a mai si fost ofuscat ca n-a fost instiintat pe ProDoMo”

  Mai jos aveti articolul:
  http://www.hotnews.ro/stiri-esential-19036944-nicusor-dan-acuza-sergiu-nistor-proaspat-numit-presedintele-klaus-iohannis-functia-consilier-prezidential-probleme-patrimoniu-luat-mai-multe-decizii-care-dus-distrugerea-patrimoniului-din-bucuresti.htm

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *