Daniel Befu

Curtea de Conturi considera ca CJ Timis protejeaza firmele rau-platnice chiriase in Parcul Industrial

Timpolis a publicat un articol în care citează un raport al Curții de Conturi, care a luat la puricat modul în care Consiliul Judeţean Timiş îşi gestionează propriul patrimoniu. Inspectorii Curții de Conturi au constatat că administraţia judeţeană a procedat “personalizat” în cazul unora dintre firmele care au concesionat parcele în parcul industrial:  “din analiza unui eşantion cuprinzând un număr de 14 contribuabili persoane juridice, înregistraţii cu obligaţii contractuale neachitate către Consiliul Judeţean Timiş, reprezentând redevenţe,chirii şi majorările de întârziere aferente, s-a constatat faptul că, la nivelul entităţii auditate, pentru unele persoane juridice cu restanţe la plata chiriei sau redevenţei, administraţia judeţeană nu a procedat la aplicarea măsurilor de executare silită în totalitate, gradual, la termenele prevăzute de Codul de procedură fiscală”. 

În prezent, conform datelor din presa locală, CJ Timiş are litigii cu aproape 80% din firmele chiriașe sau concesionare, pe fondul nerespectării clauzelor contractuale: neplata chiriilor, neplata redevenţelor, neplata penalităţile de întârziere la plată, dar și pentru că unele firme nu au respectat termenele de execuţie în care trebuiau să se încadreze pentru a beneficia de scutiri de la plata redevenţelor. 

Consilierul judeţean Tiberiu Lelescu (PDL) a explicat pentru Timpolis că CJ Timiș trebuie să treacă chiriile din parcul industrial la pierderi: “În cazul firmelor din Parcul Industrial care au ajuns în insolvenţă este aproape sigur că nu vom mai recupera nimic. S-au vehiculat destule informaţii şi pe plan local legate de cazuri de acest gen în care se pot face aranjamente legate de masa credală şi plata datoriilor societăţilor ajunse în insolvenţă”.  

Jurnaliștii Timpolis mai punctează o altă problemă cu care se confruntă Parcul Industrial şi Tehnologic Timişoara(PITT), citând un raport recent al autorităților: “Având în vedere faptul că, în momentul de faţă, ne confruntăm cu situaţia intrării în procedura de insolvenţă a mai multor firme care au concesionat şi au realizat investiţii pe astfel de parcele şi, prin urmare, cu scoaterea la licitaţie de către lichidatorii judiciari a halelor construite, ceea ce presupune implicit încetarea contractelor de concesiune cu firmele respective, se impune găsirea unei soluţii pentru reglementarea situaţiei terenului, care rămâne în continuare ocupat de construcţii”. 

Parcul Industrial din Timișoara se pare că e următi de ghinion, deoarece în trecut a mai fost implicat într-un scandal anii trecuți, când la conducerea CJ era Constantin Ostaficiuc (PDL). Press Alert, prezenta în 2010 cum CJ Timiş a concesionat și acordat multiple facilități firmei SC Ornella Design SRL  (avându-i ca asociați pe Lucia Ostaficiuc, soţia preşedintelui CJ Timiş, cu 50% și pe fiica sa Diana Ornella Andreescu şi soţul acesteia Codrin Andreescu, fiecare cu câte 25%. Administratorul societăţii care ca obiect principal “alte activităţi de tipărire” este ginerele democrat liberalului Ostaficiuc). Parcela concesionată poartă indicativul simbolic A0, fiind prima bucată de pământ, amplastă chiar la intrarea în parcul industrial.  

De altfel Ostaficiuc a mai fost implicat, alături de o grupare transpartinică de politicieni și afaceriști locali și în eșecul unei alte inițiative industriale, care implica și efortul administrației din Timiș. E vorba de proiectul de investiții al Daimler din 2008, când au vrut să construiască o fabrică de automobile la Sânandrei. Politicienii i-au alungat atunci pe cei de la Mercedes în Ungaria. România n-a pierdut atunci decât o investiție de 1,2 miliarde de euro, ratând o ocazie care  nu se va mai repeta curând. Banatu-i fruncia, vorba lui Funeriu.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *