Mihai Vasile

Cum vă imaginați că va fi motivat să muncească pentru că pierde 140 de lei pe lună cineva care, conform mitului, refuză 100 de lei pe zi?

Pentru cei care cred că modificările la legea ajutorului social îi vor pune la treabă pe leneșii care refuză să dea cu sapa pentru bunica lor la țară: vă amăgiți degeaba. Modificările prevăd o procedură disfuncțională, prin care teoretic ar trebui să se asigure ocuparea formală, cu contract de muncă, sau reformarea profesională, prin cursuri adecvate, a beneficiarilor de VMG. Celor mai mulți dintre beneficiari (peste 95%) nu le schimbă cu nimic soarta modificarea asta, pentru că lor nu li se oferă niciodată locuri de muncă. Mai puțin de 1% dintre beneficiari au refuzat un loc de muncă oferit.

Ăia de nu vor să muncească pentru bunica cel mai probabil nici nu primesc VMG. Sau dacă îl primesc, au documente medicale prin care se garantează că nu sunt apți de muncă. Documente pe care nu le pot lua de oriunde, ci de la un număr limitat de medici acreditați pentru așa ceva. Cel din Ilfov, spre exemplu, i-a dat apt de muncă unei persoane ale cărei plămâni funcționează la doar 30% din capacitate. E un exemplu extrem, dar dacă credeți că discriminarea împotriva persoanelor vulnerabile este mare în parlament sau în presă, nu știți nimic până nu umblați cu oamenii pe la instituțiile statului.

În plus, cum vă imaginați că va fi brusc motivat cineva să muncească pentru că pierde 140 de lei? Cineva care, conform mitului, refuză 100 de lei pentru o zi de muncă. Pentru ăia 140 de lei trebuie să muncească vreo 14 ore la primărie. Deci cum credeți că va funcționa toată treaba asta?

Altfel, persoanele care se află la baza acestui mit – dependenții de alcool, din mediul rural, care nu mai sunt capabili să muncească – reprezintă o problemă socială mult mai mare, dar despre care nu discutăm pentru că preferăm doar să-i scoatem țapi ispășitori pentru problemele economice create de alții. Dar, în comunitățile defavorizate, marginalizarea socială a bărbaților, eșecul lor social, se reflectă ulterior în eșecul educațional al copiilor și se manifestă prin violență domestică. Dacă e ceva ce ar trebui să combatem nu este presupusa lene, ci patriarhatul. Dar pentru asta ar trebui să ne asumăm o investiție mult mai serioasă în sprijinirea femeilor din mediul rural și în îmbunătățirea statutului socio-educațional al copiilor. Or, de ce să facem asta, când e mai simplu și ieftin să zicem că rezolvăm totul „tăiand ajutoarele putorilor”.


Despre același subiect:

Andreea Petruț: Opriți războiul împotriva persoanelor sărace!

Victoria Stoiciu: „Adevăratul asistat social în România este Capitalul, nu bieţii beneficiari de ajutoare sociale”


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

2 thoughts on “Cum vă imaginați că va fi motivat să muncească pentru că pierde 140 de lei pe lună cineva care, conform mitului, refuză 100 de lei pe zi?

 1. Corina

  Taierea ajutoarelor pentru putori e doar primul pas. Sprijinul pentru independenta nevestei putorii e tot munca, ca si ea sufera de lene. Si poti dezvolta programe de educatie in timp ce putoarea si nevasta-sa muncesc, pentru ca niciun proiect teoretic nu face doi bani daca putoarea e tot la crasma.
  Motivatia? Muncesti sau mori de foame.

  Reply
  • Ion

   Astfel putorile si nevestele lor fie vor muri de foame fie vor deveni criminali. E mai usor sa furi sau sa omori decat sa muncesti. Chestia asta e veche de cand lumea. Suntem pregatiti sa facem fata mai multor hoti si mai multor criminali?

   Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *