Mihai Goțiu

Cum se salvează o pădure. Și cum devine parc național

Parcul Național Donau Auen se întinde acum pe malurile Dunării între Viena și Bratislava. Aici, în urmă cu mai bine de trei decenii, Austria a dorit, însă, să construiască o hidrocentrală. Localnicii s-au opus, iar în sprijinul lor s-au mobilizat cetățenii. În 1984, în decembrie, pe un ger de peste minus 20 de grade Celsius, mii de oameni au ocupat pădurea. Intervenția în forță a poliției a iritat opinia publică și peste 40.000 de vienezi au ieșit în stradă, într-un protest fără precedent până atunci, pentru salvarea pădurii de pe malul Dunării. Politicienii au fost nevoiți să renunțe la planul hidrocentralei. O comisie condusă de universitari a lucrat 12 ani pentru a propune o soluție pentru zonă. În 1996, propunerea lor pentru transformarea malurilor Dunării în Parc Național a fost transpusă în practică.

După încă două decenii, pădurea a prins putere și o poți străbate cu greu dacă ieși de pe potecile rămase pentru vizitatori. Efortul merită însă, pentru toți cei care o fac. Restaurantul de pe malul Dunării, la intrarea în parc, e o destinație preferată de vienezi la sfârșit de săptămână, iar traseele pentru bikeri se bucură de mare trecere. La fel și muzeul amenajat pe o insulă într-un sat din apropiere.

Mai multe detalii, însă, despre modul în care se administrează un parc național, cum pot să beneficieze de pe urma lui și mediul, și oamenii, la întoarcerea în țară. Ultimii ani, de când cu Roșia Montană și alte cauze de mediu, au demonstrat că avem și în România cetățeni dispuși să se implice și să lupte ca asemenea proiecte să devină realitate.

Să ne vedem cu bine! Și cu multă energie. Mai avem mult de lucru, dar împreună putem schimba lucrurile și pe la noi


PĂDURI UNESCO în care se aud păsările, nu drujbele

Unul dintre lucrurile care m-au impresionat cel mai mult în vizita de documentare din parcurile naționale din Austria e efortul extraordinar pe care îl fac unii oameni pentru a nu repeta greșelile trecutului și pentru a oferi un viitor pentru natură și pentru generațiile care vin după noi.

E reconfortant să te întâlnești cu directori și rangeri din parcuri naționale care au luptat pentru salvarea pădurilor (la propriu, inclusiv ajungând să fie ridicați de poliție), cu bocanci scâlciați de la umblatul prin munți, cu unghii înnegrite de la lovituri, cu zgârâieturi pe brațe și pe picioare, dispuși să-și sacrifice zilele libere pentru a prezenta bogățiile pe care le administrează acum. Oameni dedicați, creativi, motivați de ceea ce fac și care, în cele din urmă, reușesc să facă lumea un pic mai bună. Și mai respirabilă.

Unor astfel de oameni li se datorează faptul că în Parcul Național Kalkalpen (Alpii Calcaroși) am ajuns într-o pădure inclusă anul trecut în Patrimoniul Mondial UNESCO în care liniștea era tulburată doar de păsări, nu de drujbe, TAF-uri, camioane și alte invenții ale civilizației. (le puteți auzi și voi, în înregistrarea de mai jos).

E trist că eforturile unor astfel de oameni riscă să fie zădărnicite de inconștiența, incompetența ori lăcomia altora. Pentru că viitorul pădurilor incluse anul trecut în UNESCO depinde de ceea se întâmplă în fiecare țară care deține astfel de bogății. Mai exact, dacă România, Slovacia ori o altă țară o dă (dau) în bară, declasarea vine pentru pădurile de fag incluse în Patrimoniul Mondial. Cu toate efectele negative la pachet.

Dar să nu punem răul înainte. Nu am fost în Austria doar pentru a vedea cum își protejează alții pădurile UNESCO și parcurile naționale, ci pentru a importa modele de bune practici pentru România. O să revin săptămânile și lunile următoare cu detalii, proiecte și propuneri (inclusiv legislative). Și mă bazez și pe sprijinul vostru. Împreună vom schimba lucrurile și în România.


Mihai Goțiu, blog de parlamentar


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *