Mihai Goțiu

Cum s-a respins prima Lege Anti-Plagiat în Senat. Plagiatorii de vârf ai țării pot respira ușurați…

Proiectul de Lege Anti-Plagiat (care prevede înființarea unui Registru Electronic al Lucrărilor de Doctorat) a intrat în dezbatere finală, la plen. În cadrul discuțiilor, reprezentanții Ministerului Educației și senatorii PSD & ALDE au pretins ba că legea ar fi prea greu aplicabilă, ba că nu ar fi necesară pentru că lucrările de doctorat pot fi consultate la Biblioteca Națională, ba că școlile doctorale respectă deja obligația de a face publice, în format electronic, lucrările de doctorat.

Le-am demontat afirmațiile pe puncte:

– un exemplar depus în format tipărit la Biblioteca Națională nu rezolvă problema transparenței: acesta poate fi consultat cu greutate și pentru cei care nu locuiesc în București (ci în alte orașe din România sau în alte țări), consultarea tezelor de doctorat este, practic, imposibilă;

– afirmația că școlile doctorale respectă obligațiile pe care le au legate de transparentizarea lucrărilor de doctorat este cel puțin hazardată, dacă nu chiar o minciună, în condițiile în care, chiar Senatul a votat, cu puțin timp în urmă, amânarea termenului limită de evaluare a școlilor doctorale; cum să pretinzi că se respectă obligația, când verificarea nu a avut loc???

– tehnologia contemporană (prin scanare) poate rezolva ușor digitalizarea lucrărilor de doctorat depuse în format fizic în anii 90;

– faptul că este necesară o lege pentru rezolvarea problemei este recunoscut chiar de către Ministerul Educației, într-un răspuns oficial primit la o întrebare pe care i-am adresat-o pe această temă!

La final le-am testat buna-credință, pentru a vedea dacă își doresc sau nu rezolvarea problemei plagiatului: le-am propus senatorilor să voteze re-întoarcerea la Comisia de Învățământ a proiectului de lege, pentru două săptămâni, pentru a fi completată cu amendamente care să rezolve criticile aduse. Cum credeți că au votat cei de la PSD și ALDE? Răspunsul, mai jos, în înregistrarea video a dezbaterilor din Senat.

Fiind o lege organică, votul final va avea loc luni după-amiaza. Rezultatul este, însă, previzibil. Și asta nu pentru că legea nu ar fi bună, ci, pur și simplu, pentru că prea multor politicieni și acoliți de-ai lor le este o frică teribilă legată de demascarea imposturii lor. Nu are sens să fac acum o rememorare a iluștrilor plagiatori ai României. Oricum, lista ar fi incompletă. Pentru că pe lângă cei ale căror nume au fost deja făcute publice sunt mulți, mulți alții care și-au dobândit titlul de doctor pe bază de furt intelectual.

Vă asigur însă, că mai devreme sau mai târziu, vom demasca impostura academică în toată splendoarea ei mizerabilă.

Mihai Goțiu, blog de parlamentar


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

One thought on “Cum s-a respins prima Lege Anti-Plagiat în Senat. Plagiatorii de vârf ai țării pot respira ușurați…

  1. Mitică

    Dacă PSD+ALDE nu vor, poate vrea Bruxelles-ul, dacă este într-adevăr deranjat de erodarea statului de drept din România. Cu câteva milioane de euro (piece of cake) se poate rezolva. Și cu condiția fermă ca toți universitarii și cercetătorii care participă în proiectele cu finanțare europeană să-și pieptene electronic publicațiile. No big deal.
    Culmea este că de la toamnă se introduce în universități disciplina de Etică și integritate academică, de parcă studenții și toți masteranzii se pregătesc să ajungă profesori universitari!
    Și o întrebare răutăcioasă: universitățile din consorțiul Universitaria protestează, nu ?

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *