Dollores Benezic

Cum mai stăm cu etica

După ce a propus schimbarea legii în cazul deținuților-scriitori, Comisia de etică universitară se gândește la următorii pași: legalizarea plagiatului sau desființarea doctoratelor.

Comisia de etică a ajuns la o concluzie mult mai simplă: trebuie scoasă această prevedere privind faptul că poți să ieși cu 30 de zile mai devreme din detenție pentru că ai publicat o lucrare științifică” – Marian Popescu, șef al Comisiei de etică din Universitatea București.

Confruntat cu o avalanșă de scriitori vărgați, cum îi denumea cineva pe deținuții care produc cercetări științifice prin budele insalubre ale penitenciarelor, șeful eticii din mediul universitar românesc nu găsește altă soluție decât schimbarea legii. Știe toată lumea că acele lucrări copiate sau scrise de alții, contra cost, pentru deținuții celebri, sunt girate de semnăturile unor „reputați profesori universitari” din România. Totuși, deși ei pot fi identificați cu nume, prenume și loc de muncă, nimeni, nici măcar comisia de etică, nu le poate face nimic. De ce?

În cazul Ioan Niculae se pare că până și responsabilii cu eliberările condiționate din Penitenciarul Găești au fost mai integri decât niște profesori universitari „reputați”, pentru că au refuzat să ia de bune lucrările științifice produse de individ în ritmul de una la 29 de zile. Dacă Ioan Niculae rămâne în arest, de ce nu s-ar îndrepta cineva în cazul ăsta și împotriva profesorilor care i-au garantat lucrările?

A nu se înțelege că susțin neapărat păstrarea în legea executării pedepselor a prevederii pe care domnul Popescu vrea s-o elimine. Dimpotrivă, nu prea-i văd utilitatea, știind cam care e realitatea prin penitenciare, dar uite că până acum legea asta ne-a arătat o realitate pe care poate o știau doar cei din interior: care e prețul eticii unor reputați profesori universitari.

De aia mi se pare o ipocrizie din partea Comisiei de etică să ceară schimbarea unei legi numai pentru că ea însăși, comisia, nu e în stare să-și facă treaba și să-i sancționeze pe membrii comunității universitare pe care-i prinde astfel cu ocaua mică.

Aceeași comisie de etică se dovedește la fel de neputincioasă în fața doctoratelor plagiate ale politicienilor. Dacă în cazul Ponta a rămas ca în tren, după ce s-a dovedit că de fapt era plagiat, în cazul Gabriel Oprea nu se întâmplă nici măcar atât. Oprea face doctori după chipul și asemănarea lui într-o frenezie, de parcă interesul național ar sta în producția de doctori la hectar. Iar comisia de etică se dovedește încă o dată inutilă și neputincioasă.

citește continuarea pe dollo.ro.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

2 thoughts on “Cum mai stăm cu etica

  1. Bogdan

    Comisia de etica a Universitatii din Bucuresti a depus la minister dosarul pentru retragerea titlului de doctor al lui Ponta din 2012. Problema e ca astia au bagat o alta soparla in legea educatiei cum ca reclamatiile de plagiat ale demnitarilor sunt evaluate de o comisie de etica a ministerului, nu de cele ale universitatii unde a obtinut acel titlu. Iar ministerul i-a spalat pana acum fara rusine pe toti plagiatorii cu argumente de genul ca au folosit un font diferit. De aici cererea lor pentru schimbarea legii (vezi si cererea facuta ieri de Monica Macovei catre Ministerul Educatiei).

    Reply
  2. ANALISTUL

    TOT DESPRE ETICA. Pe 2 septembrie 2015, Klaus Iohannis a încălcat, flagrant, Constituţia României. De aceiaşi infracţiune se vor face vinovaţi şi membrii Parlamentului României dacă nu îl vor suspenta, imediat, din funcţia de Preşedinte al României. Dacă are onoare, Klaus Iohannis nu trebuie să aştepte reacţia Parlamentului. Îşi poate da demisia!În comunicatul de presă publicat pe site-ul Preşedintelui României, Departamentul de Comunicare Publică ne aduce la cunoştiţă următoarele; “Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a avut miercuri, 2 septembrie a.c., o întrevedere cu reprezentanții ExxonMobil și OMV Petrom, în contextul asocierii dintre cele două companii în legătură cu explorarea și exploatarea resurselor de țiței și gaze naturale din Marea Neagră. În cadrul întrevederii au fost discutate perspectivele economice și de investiții ale asocierii ExxonMobil – OMV Petrom, precum și provocările comerciale pe termen mediu și lung ale acestui proiect.” În atribuţiile încredinţate de poporul roman Preşedintelui României, prin Constituţie, nu figurează nici dreptul nici obligaţia acestuia de a avea “întrevederi” cu reprezentanţi ai unor personae juridice private, cu atât mai mult cu cât acestea au interese economice. Se pot vedea in Constituţia României ROLUL şi ATRIBUŢIILE Preşedintelui României.

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *