Alex Costache

Cum ajung beizadelele în funcţii de demnitate publică. Zgonea ar fi primit mită să ajute fiica uni afacerist să devină subsecretar de stat

Procurorii DNA s-au trezit din amorţirea în care îi trimiseseră alegerile, sărbătorile şi atacul asupra legislaţiei penale şi au contra-atacat cu un nou dosar penal.

De această dată, „victimă” a căzut Valeriu Zgonea, fost preşedinte al Camerei Deputaţilor. Acesta este acuzat de trafic de influenţă şi are calitate de suspect într-un dosar al DNA Ploieşti. Zgonea ar fi primit mită de la un afacerist din Buzău, Dumitru Dobrică, ca să o ajute pe fiica acestuia să ajungă subsecretar de stat în Ministerul Comunicaţiilor.

Excursie la Viena şi bani pentru vila din Covasna

„Începând cu luna iulie 2012, suspectul Dobrică Dumitru i-a promis inculpatului Zgonea Valeriu – Ştefan, iar acesta din urmă a acceptat foloase necuvenite în schimbul intervenţiei pe lângă funcţionarii publici asupra cărora a lăsat să se creadă că are influenţă, în vederea numirii unei rude a lui Dobrică Dumitru într-o importantă funcţie publică.

Ulterior, inculpatul Zgonea Valeriu – Ştefan a primit de la suspectul Dobrică Dumitru foloase necuvenite în sumă de aproximativ 52.000 de lei, reprezentând contravaloarea unor servicii de turism (excursie de 4 zile la Viena în intervalul 16-19.05.2013) şi cheltuieli legate de construirea unei case de vacanţă în judeţul Covasna.

La data de 22.04.2013, ca urmare a demersurilor făcute de Zgonea Valeriu – Ştefan, persoana respectivă a fost numită în funcţia de preşedinte al Centrului Naţional de Management pentru Societatea Informaţională din cadrul Ministerului pentru Societatea Informaţională, deşi nu avea pregătire de specialitate în domeniu.

Ulterior, tot ca urmare a demersurilor făcute de Zgonea Valeriu -Ştefan, persoana respectivă şi-a păstrat funcţia la nivelul administraţiei publice centrale, fiind numită, la data de 23.01.2014, în funcţia de subsecretar de stat în cadrul Ministerului Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale”, arată DNA într-un comunicat de presă.

Fiica afaceristului e deputat acum

Este vorba chiar de fiica afaceristului din Buzău, Ionela Viorela Dobrică. Într-adevăr, ea a fost subsecretar de stat în Ministerul Comunicaţiilor. Acum este deputat. La 27 de ani, este unul dintre cei mai tineri parlamentari PSD. Deputata Ionela Dobrică este membră a comisiei pentru muncă şi protecţie socială şi vicepreşedinte al comisiei pentru tehnologia informaţiei şi comunicaţiilor.

În ianuarie 2014 când Ionela Dobrică a fost numită subsecretar de stat în Ministerul Comunicaţiilor ca urmare a presupuselor intervenţii ale lui Valeriu Zgonea, ministerul era condus de Dan Nica. Decizia a fost semnată de premierul Victor Ponta.

Din octombrie 2016, Ionela Dobrică este şefa Tineretului Social Democrat din judeţul Buzău.

Potrivit declaraţiei de avere, deputata Ionela Dobrică are o casă de locuit de 200 mp şi un teren intravilan de 7.000 mp la Comandău, în Covasna. Tot în Covasna şi-a construit vila de vacanţă şi Valeriu Zgonea.

Ce spune deputata

„Numirea mea în funcţia de subsecretar de stat, a fost făcută la propunerea PSD şi a respectat toate prevederile legale. Nu cunosc nimic în legatură cu lucrurile care sunt scrise de DNA în comunicatul referitor la acest dosar. În acest moment nu am nicio calitate în acest dosar. Am încredere în corectitudinea justiţiei din România”, a scris deputata pe o reţea de socializare.

Tatăl deputatei, afacerist cu contracte cu statul

Ionela Viorela Dobrică este fiica fostului consilier judeţean şi vicepreşedinte al PSD Buzău, Dumitru Dobrică. Dobrică este un beneficiar al unor contracte cu statul. Potrivit declaraţiei lui de interese pe vremea când era consilier, între 2007-2010, a încheiat 11 contracte cu primării din judeţul Buzău. Dobrică a încasat prin intermediul firmei sale, SC Mecan Construct SRL Pătârlagele, 12 milioane de euro de la primăriile din municipiul Buzău, Pătârlagele, Cilibia, Măgura, Ţinteşti şi Amaru.

Dumitru Dobrică a fost pus sub acuzare pentru infracţiunea de cumpărare de influenţă.

Valeriu Zgonea a fost plasat sub control judiciar pentru 60 zile. Potrivit DNA, are următoarele obligaţii:

„a)să se prezinte la sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Ploieşti sau la sediile instanţelor de judecată, ori de câte ori este chemat;

b)să informeze de îndată organele judiciare cu privire la schimbarea locuinţei;

c)să se prezinte la Direcţia Generală de Poliţie a mun. Bucureşti – Biroul Supravegheri Judiciare, conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliţie sau ori de câte ori este chemat.

d)să nu părăsească ţara, decât cu încuviinţarea prealabilă a procurorului/judecătorului competent;

e) să nu se apropie de celelalte persoane cercetate în cauză şi de persoane menţionate în ordonanţă şi să nu comunice cu acestea direct sau indirect, pe nicio cale;

f) să nu deţină, să nu folosească şi să nu poarte arme.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *