Alex Costache

Cum a păcălit Relu Fenechiu statul și ce îi pregăteşte Fiscul

Fostul ministru PNL al Transporturilor, Relu Fenechiu, a fost eliberat condiţionat după 3 ani şi jumătate de detenţie. A fost pus în libertate cu 2 ani mai devreme, pentru bună purtare, deşi nu a achitat niciun leu din prejudiciul de 5,7 milioane de lei din dosarul Transformatorul şi din mita de 900.000 de euro, recunoscută de el, din dosarul Siveco.

Reţeta lui Fenechiu a fost simplă

Soţia lui, Mariana, cu care s-a căsătorit în 2007 într-un castel din Austria, a cerut partajul bunurilor şi astfel cei doi soți au reuşit să blocheze executarea silită a averii în primul dosar, Transformatorul.

A speculat apoi greşelile procurorilor. Executarea din cel de al doilea dosar este blocată de procedura deschisă în primul caz. Aceasta pentru că procurorii i-au pus sechestru pe aceleaşi bunuri în ambele dosare.

Chiar dacă a stat în puşcărie, Fenechiu a reuşit să-şi înstrăineze averea firmelor.

A profitat de lacunele legii din pricina cărora procurorii i-au pus sechestru doar pe bunurile personale, nu şi pe acţiunile deţinute la firme şi, mai ales, nu şi pe bunurile companiilor sale.

Procurorul Paul Dumitriu care a instrumentat dosarul Transformatorul nu a putut pune sub acuzare firma lui Fenechiu, Fene Grup, implicată în infracţiuni de corupţie la nivelul anilor 2000-2004, întrucât răspunderea penală a persoanei juridice a fost introdusă în legislația românească abia în 2006.

Evident că grosul averii fostului ministru – de exemplu, cartierul Bucium din Iaşi, dezvoltat de el – era pe numele firmelor.

Fenechiu a cedat acţiunile de la 2 firme mai mici către soţie şi fiul său, Alex. Apoi, în contul unor datorii, firma unde a rămas acţionar, Engeko – fostă Fene Grup – a cedat bunurile către firmele trecute pe numele soţiei şi al fiului.

Ca să mai recupereze ceva, Fiscul trebuie să recurgă la un artificiu dificil. Ar urma să declare starea de insolvabilitate a fostului politician întrucât creanţa este mai mare decât bunurile puse sub sechestru. Insolvabilitatea ar permite inspectorilor ANAF să declanşeze procedura răspunderii solidare şi să încerce să recupereze bunurile înstrăinate către firmele soţiei şi ale fiului.

A venit la penitenciar ca să fie eliberat ?!

Deşi presa îl aştepta să iasă, Relu Fenechiu a venit la penitenciarul Vaslui cu un Mercedes, cu şofer şi a intrat. Culmea, Fenechiu era acasă încă de săptămâna trecută, fiind într-o permisie de 5 zile. El a mai avut astfel de învoiri şi în anii trecuţi, după cum a arătat România Curată.

A semnat actele de eliberare condiţionată şi a părasit penitenciarul, de data asta definitiv. A plecat cu un BMW, tot cu şofer.

Relu Fenechiu ieșind vesel și ferice din penitenciar. A stat închis 3 ani, dar a rămas cu banii.

Fostul ministru face mișto: Dau banii, dacă-mi dați transformatoarele înapoi

Înainte să urce în limuzină, Fenechiu le-a spus jurnaliştilor că una dintre cele 5 judecătoare care l-au condamnat, Sofica Dumitraşcu, l-ar fi vizitat la penitenciar să îi ceară iertare. Judecătoarea nu are cum să confirme susţinerile lui Fenechiu întrucât a murit între timp. El a explicat şi de ce nu a platit niciun leu din prejudiciu.

„Vedeţi telefonul ăsta? Să presupunem că eu vi-l vând, cum am vândut transformatoarele şi dumneavoastră spuneţi că e scump şi prost şi vechi. Logic, îmi cereţi banii înapoi, da? Dar dacă îmi cereţi banii, trebuie să îmi daţi telefonul înapoi sau nu? Deci, atunci când dvs. îmi daţi telefonul înapoi, atunci vă dau banii pe el, la fel şi cu transformatoarele!”, a declarat Fenechiu şi s-a grăbit să se urce în BMW.

Condamnat în două dosare

Fostul ministru al Transporturilor a fost condamnat în ianuarie 2014 la 5 ani de detenţie efectivă în dosarul Transformatorul. El fost găsit vinovat că a vândut transformatoare vechi, la preţ de aparate noi, către Electrica Moldova.

La începutul acestui an, Fenechiu a fost condamat la 3 ani şi 10 luni şi în dosarul Siveco. În acest al doilea caz, el a recunoscut că a primit mită 900.000 de euro ca să ajute compania Irinei Socol să obţină un contract IT – culmea – cu Ministerul Justiţiei. Nici în acest caz nu a dat niciun ban înapoi.

Total de recuperat de la Fenechiu

5.672.081 lei – prejudiciu în dosarul Transformatorul. Executarea at trebui pusă în aplicare de un executor întrucât compania păgubită de Fenechiu, Electrica Moldova, a intrat în insolvenţă. Aministratorul judiciar, Sierra Quadrant, l-a angajat pe executorul Dragoş Iovu din Iaşi.

901.526,38 euro, adica 4.075.080 lei – confiscare mită în dosarul Siveco. Aici executarea trebuie făcută de Fisc.

Nu s-a recuperat nici măcar un leu

A spus-o chiar procurorul DNA în faţa judecătorului la procesul privind eliberarea condiţionată de la Judecătoria Vaslui.

„Chiar dacă achitarea prejudiciului nu este o condiţie pentru acordarea liberării condiţionate potrivit dispoziţiilor Vechiului Cod penal, aceasta poate fi analizată ca o dovadă temeinică de îndreptare însă, deşi în cauză a fost reţinut un prejudiciu de aproximativ 5,7 milioane lei, condamnatul nu a achitat nici măcar o parte din el”, se arată în motivarea Judecătoriei Vaslui.

Ce bunuri sunt puse sub sechestru

Problema e că procurorii DNA i-au pus sechestru lui Fenechiu în ambele dosare pe aceleaşi bunuri pe care le avea pe nume, ca persoană fizică. E vorba de terenurile şi vilele din Iaşi şi un BMW din 2009:

  • jumătate din terenul în suprafaţă de 1567 mp şi locuinţa în suprafaţă totală de 343 mp din Iaşi, Aleea Teilor 6. Valoarea declarată a investiţiei a fost de 816.755, 11 lei fără TVA (potrivit procesului verbal de recepţie a lucrării din 2010 – n.r.)
  • teren în suprafaţă de 1101 mp situat în municipiul Iaşi, zona Bucium, Aleea Teilor 1.

Terenul a fost achiziţionat de Relu Fenechiu de la fratele său, Lucian, cu 57.000 Euro, calculaţi la cursul valutar din iulie 2006. Pe acest teren sunt 3 construcţii:

* locuinţă (D+P+M) cu suprafaţă construită = 160,95 mp, formată din:

– demisol cu suprafaţă utilă = 28,05 mp. compus din 3 încăperi

– parter cu suprafaţă utilă = 131,25 mp. compus din 9 încăperi

– mansardă cu suprafaţă utilă = 77,95 mp. compusă din 7 încăperi

– terasă de 11,10 mp.

* garaj construit în 2011, din zidărie din cărămidă roşie, acoperită cu tablă tip Lindab. Suprafaţa construită din acte: 32,18 mp.

* foişor construit în 2011, structură din lemn + placă beton placată cu pavele, acoperită cu tablă tip Lindab. Suprafaţa construită din acte: 14.28 mp.

* teren în suprafaţă de 2.000 mp situat în Iaşi, str. Fundac Socola nr. 9 şi “construcţii şi spaţii pentru loisir şi hobby”, împrejmuire teren proprietate. Valoarea menţionată fiind de 75.000 lei (fără TVA), conform proces verbal de recepţie la terminarea lucrărilor din 2010.

* BMW X6-PV, capacitate cilindrică 4395, achiziţionat la data de 7 aprilie 2009 de la Trado Motors S.R.L. cu suma de 223.352 lei, adică aproape 50.000 de euro.

Aceste informaţii privind bunurile aflate pe numele lui Relu Fenechiu indisponibilizate de procurori se află pe portalul instanţelor de judecată. Vezi aici.

Executorul e blocat de partajul dintre Fenechiu şi soţia lui, iar Fiscul e blocat de ipoteca de rang I a executorului

 Toate bunurile lui Fenechiu sunt indisponibilizate cu rang I în dosarul Transformatorul. În cel de-al doilea dosar, Siveco, Fiscul are ipotecă de rang II.

Executarea silită din dosarul Trasformatorul – care îi revine executorului Dragoş Iovu, angajat de administratorul judiciar al Electrica Moldova, Sierra Quadrant  – este blocată însă de Fenechiu. Soția lui a deschis un proces de partaj. Procesul este tergiversat la Judecătoria Iaşi. Următorul termen este pe 21 septembrie. Vezi aici.

Aşadar, dacă executorul e blocat de partaj în dosarul Transformatorul, Fiscul e blocat de executor în dosarul Siveco. Fiscul nu are prioritate în faţa executorului. Fiscul dacă vinde ceva, trebuie să îi dea întâi executorului. Este regula publicităţii. Cine a fost primul, cine a deschis procedura de executare, a emis somaţia şi titlul executoriu, acela ia banii, au declarat surse din cadrul Fiscului.

Ce a făcut Fiscul până acum

Direcţia executări silite cazuri speciale a ANAF a pus sechestru şi vrea să evalueze acţiunile lui Fenechiu la fima sa, Engeko, fostă Fene Grup. Fenechiu deţine 96 % din acţiunile Engeko.

Fiscul a mai găsit un BMW X5 pe numele lui, în afara celui X6 pus de DNA sub sechestru. Inspectorii au emis somaţie de plată şi au pus poprire pe conturile lui Fenechiu, deşi acesta nu figurează cu bani în conturi. Fiscul a pus poprire pe sumele care i-ar fi intrat în cont la penitenciarul Vaslui, însă închisoarea a comunicat că fostul demnitar nu a obţinut venituri în puşcărie.

Cei de la Fisc spun că nu vor obţine nimic din ce a pus sechestru DNA pentru că au ipotecă de rang II şi oricum valoarea bunurilor indisponibilizate nu acoperă valoarea creanţei.

„Zero lei!”, „E zero barat! Nu încasăm nimic de aici”, au declarat surse din cadrul ANAF.

Cine a greşit

Fenechiu avea doar o mică parte din avere pe numele lui. Grosul – de exemplu, cartierul Bucium din Iaşi – era pe numele firmei Fene Grup, actualmente Engeko..

Potrivit unor surse judiciare, procurorul din dosarul Transformatorul, Paul Dumitriu, nu a putut pune sub urmărire penală şi persoana juridică Fene Grup (actuala Engeko) ca să poată pune apoi sechestru pe acţiunile lui Fenechiu, dar şi pe patrimoniul firmei, în subsidiar. Astfel încât fostul ministru să nu poată înstrăina ulterior bunurile firmei. Aceasta pentru că răspunderea penală a persoanei juridice a fost introdusă în legislația românească abia în octombrie 2006.

Greşeala procuroarelor Cerasela Răileanu şi Laura Bucică de la DNA Ploieşti care au instrumentat dosarul Siveco de la Ploieşti este evidentă. Au pus sechestru din nou pe aceleaşi bunuri – culmea – în condiţiile în care au ajuns la un “deal” cu Fenechiu şi au încheiat un acord de recunoaştere a vinovăţiei.

Fostul ministru a recunoscut că a primit mită 900.000 de euro, a fost de acord cu condamnarea de 3 ani şi 10 luni, dar le-a păcălit, nu a pus banii pe masă, ci a acceptat să i se pună sechestru pe aceleaşi bunuri ca în dosarul Transformatorul, a căror executare a blocat-o tot el prin procesul de partaj cu soţia.

Fenechiu şi-a înstrăinat averea din penitenciar

Potrivit jurnaliştilor de la Centrul de Investigaţii Media (CIM), fostul demnitar şi-a înstrăinat averea firmelor chiar dacă era în puşcărie. Soţia lui, Mariana, a avut grijă de afaceri şi de proprietăţi.

29 ianuarie 2014: cu o zi înainte de pronunţarea sentinţei definitive în dosarul Transformatorul, Relu Fenechiu şi-a împuternicit nevasta la notar să îl reprezinte în firma Engineering And General Constructing (Engeko) SA, fostă Fene Group SA. Engeko este deţinută de Relu Fenechiu în proporţie de 96%, restul fiind pe numele fratelui său, Lucian Fenechiu .

5 martie 2014: Mariana Fenechiu a numit ca administrator al companiei Engeko firma Globocon, condusă de Cristian Ghibu, fost secretar de stat la Transporturi în mandatul de ministru al lui Relu Fenechiu.

Relu Fenechiu mai avea însă o firmă: La Rocca SRL. Tot în 2014, soţia şi fiul fostului ministru au intrat în această firmă. Noul acţionariat al La Rocca SRL a devenit: Relu Fenechiu (43,7%), Lucian Fenechiu (43,7%), Alex Fenechiu (8,3%) şi Daniela Fenechiu (4,3%).

Fostul ministru şi fratele lui, Lucian, au ieşit din firmă, iar astăzi La Rocca este deţinută doar de soție şi fiul lor. Administrator este iarăşi Globocon, al omului lui Fenechiu, Cristian Ghibu.

Mariana Fenechiu a trecut apoi la înstrăinarea proprietăţilor firmei Engeko. A vândut peste zece proprietăţi construite în cartierul din zona Bucium, a transferat bunuri celorlalte firme în care acţionari mai sunt acum doar Mariana şi Alex Fenechiu. Firmele din care Fenechiu a ieşit au început să execute, în contul unor datorii, compania Engeko, unde fostul ministru a rămas acţionar

Astfel au fost date în plată către La Rocca patru depozite aparţinând Engeko, în suprafaţă totală de 218 metri pătraţi şi mai multe terenuri pentru o creanţă de 948.000 de lei, plus TVA.

O altă datorie a Engeko, de peste jumătate de milion de lei, a fost plătită către Integra Business Consulting SRL, deținută de Mariana Fenechiu.

Alte tranzacţii au avut loc în vara lui 2016, când Engeko a vândut mai multe terenuri în zona Bucium. În unele situaţii, actele au fost făcute personal de soţia lui Relu Fenechiu, Mariana.

Ce intenţii are Fiscul în continuare

Întrucât creanţa lui Fenechiu este mai mare decât bunurile sale personale puse sub sechestru, inspectorii Direcţiei executări silite cazuri speciale din cadrul ANAF vor să declare starea de insolvabilitate a fostului politician.

Aceasta le-ar permite să meargă în urmă şi să vadă ce bunuri au înstrăinat Fenechiu şi firmele lui, de când s-a început urmărirea penală în 2012 şi până în prezent. Şi dacă aceste tranzacţii sunt suspecte sau fictive.

În caz de astfel de suspiciuni se poate emite o decizie de angajare a răspunderii solidare, adică Fiscul poate executa datoria lui Fenechiu de la persoanele sau firmele către care a înstrăinat bunurile.

De exemplu, cum am arătat mai sus, firma lui Fenechiu, Engeko, a înstrăinat terenuri către firma La Rocca, pe care, în prealabil, i-a dat-o fiului său, Alex şi soției, Mariana.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *