Mihai Goțiu

Cultura Rezistenței. Mesajul Diasporei pentru politicienii români. Un film teribil. Final de FânFest la Roșia Montană (VIDEO & FOTO, jurnal 6)

Deja la Roșia Montană se discută despre ediția a 10 a FânFest. A 9-a ediție e la capitolul povești și amintiri. Totul care s-a încheiat cu un marș de la Redută până în târg pentru un protest în sunet de tobe și clopote în fața sediului RMGC. Asta pentru cei care au mai avut energie după ziua de sâmbătă, plină de la un capăt la altul, cu oameni și evenimente, și încheiată târziu în noapte cu un concert absolut de senzație al turcilor de la Baba Zula, pe care nu cred că îl vor uita prea curând cei prezenți.

SAMSUNG CSC

Prima parte a zilei de sâmbătă n-am avut vreme de multe lucruri fiind ocupat cu pregătirea conferinței ”Cultura Rezistenței”, cu ocazia lansării de gală a cărții ”Afacerea Roșia Montană”.  Mai jos, câteva scurte fragmente, o să revin cu înregistrarea integrală.

SAMSUNG CSC

SAMSUNG CSC

SAMSUNG CSC

De la conferință am zburat direct la Forumul Diasporei. Să mă reîntâlnesc cu Flavia și Vlad (de la Viena), Oana (Londra), Stephanie (Berlin), Otilia, Ana și Valer (Paris), Traian (Koln), Alin (Barcelona), Daria (Bruxelles) și mulți alții (scuze pentru cei pe care i-am omis, ca facilitator n-am putut lua și notițe). În premieră, am vizionat cu ocazia asta, în premieră, și mesajul video al diasporei pentru politicienii români (îl puteți viziona mai jos).

SAMSUNG CSC

De la Forumul Diasporei am coborât la Căminul Cultural, dar am ajuns prea târziu pentru a mai găsi vreun loc la proiecția filmului ”Aurul Roșiei Montane”, de Tibor Kocsis. La cererea celor rămași pe dinafară, filmul a mai avut o proiecție, duminică dimineața. Chiar și în varianta scurtă (varianta integrală va fi lansată, cel mai probabil, la începutul anului viitor), pelicula e tulburătoare. Mai ales pentru cei care au trăit pe propria piele sau măcar îndeaproape cei zece ani pe care îi acoperă filmările. Regizorul a ales să spună povestea luându-l ca reper pe Eugen David și lupta lui pentru drepturile lui, ale familiei lui și ale comunității din care face parte. Cianurile, minciunile companiei, ipocrizia și venalitatea politicienilor sunt doar un decor pentru o teribilă poveste de viață. Aștept varianta finală, pentru mai multe amănunte. Tot ce vă pot spune e că filmul ăsta e mult mai mult decât povestea în sine a luptei pentru Roșia Montană. La fel cum FânFest este, deja, mai mult decât Roșia Montană.

Foto & Video: Luca Avădani/ Trailer ”300 Tons of Gold” – Tibor Kocsis

 


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *