Cui i-e frica de adunarile publice ale cetatenilor?Ministrul de Interne, Traian Igas, vrea sa interzica mitingurile de protest la Cotroceni, Parlament si Guvern

Ministerul Administratiei si Internelor, condus de Traian Igas (PDL), a elaborat un nou proiect de lege privind organizarea si desfasurarea adunarilor publice, care a fost publicat pe site-ul institutiei pentru dezbatere publica. Articolul 7 din acest proiect prevede ca este interzisa “organizarea adunarilor publice in imediata apropiere a (…) obiectivelor militare sau a celor asigurate cu paza militara” spre deosebire de legea in vigoare in prezent, care se refera doar la obiective militare.

Daca sunteti curiosi sa stiti care sunt obiectivele asigurate cu paza militara in Romania, puteti consulta Lista obiectivelor la care se asigura paza si protectia cu efective de jandarmi” aprobata prin Hotarare de Guvern (lista se afla in anexele hotararii).

Veti gasi pe aceasta lista Palatul Parlamentului, sediul Guvernului precum si sediile tuturor ministerelor precum si ale altor institutii publice.

De asemenea, la Palatul Cotroceni, unde isi are sediul Administratia Prezidentiala, paza este asigurata de Serviciul de Protectie si Paza care potrivit legii proprii de functionare “are structura militara si face parte din sistemul national de aparare”. Prin urmare, se poate considera ca si sediul Presedintiei este un obiectiv asigurat cu paza militara, deci si aici ar fi interzise protestele si manifestatiile daca proiectul lui Igas ar intra in vigoare.

Daca proiectul lui Igas va fi adoptat in aceasta forma, nicio adunare publica – miting, mars, demonstratie, manifestatie, procesiune sau orice alt tip de intrunire intr-un spatiu public – nu va mai putea avea loc in fata sau in apropierea principalelor institutii ale statului, cum ar fi Parlamentul sau Guvernul. Vi se pare normala o astfel de propunere?

Singurele adunari permise fara aprobare: cele cu scop religios si promotional

Proiectul lui Igas restrange si categoriile de adunari publice care pot fi organizate fara a fi declarate la autoritatile locale, eliminand dintre acestea manifestarile cultural-artistice, sportive si comemorative.

Singurele adunari permise fara autorizatie din partea primariei ar ramane doar cele organizate “in scopuri religioase, promotionale” sau cele “ocazionate de vizite oficiale”. Proiectul legislativ nu explica ce este o adunare publica in scop promotional.

Legea in vigoare precizeaza chiar la primul articol faptul ca “libertatea cetatenilor de a-si exprima opiniile politice, sociale sau de alta natura, de a organiza mitinguri, demonstratii, manifestatii, procesiuni si orice alte intruniri si de a participa la acestea este garantata prin lege”. Aceasta garantie nu mai este pomenita deloc in proiectul lui Igas.

In plus, daca astazi se precizeaza in lege ca adunarile publice trebuie doar “declarate”, autoritatile avand la dispozitie putine parghii sa le interzica, in noua propunerea legislativa se precizeaza ca adunarile publice pot avea loc numai daca mai intai sunt “aprobate” de autoritati.

Ce parere aveti despre intentia Ministerului de Interne de a interzice marsurle si mitingurile de protest in apropierea principalelor institutii ale statului?

Cititi proiectul si comentati la sectiunea de comentarii a acestui articol.

Cititi aici:
Proiectul de lege privind organizarea adunarilor publice propus de ministrul Traian Igas
Legea in vigoare cu privire la organizarea adunarilor publice
Lista obiectivelor asigurate cu paza militara


Recomandări

8 thoughts on “Cui i-e frica de adunarile publice ale cetatenilor?Ministrul de Interne, Traian Igas, vrea sa interzica mitingurile de protest la Cotroceni, Parlament si Guvern

 1. Lu

  Nu reușesc să-mi dau seama, 22 decembrie 1989 a avut loc sau nu ?! Că nu mai înțeleg…
  Vrem să expropriem oamenii la latitudinea mușchilor noștri și ai sponsorilor noștri generoși, vrem ca utilitate publică să însemne ce vor neuronii noștri stingheri, vrem să interzicem adunările publice, vrem ca oamenii să fie expropriați de privați (asta nici măcar comuniștii n-au putut-o debita)…
  WTF??? Ăștia chiar vor să ajungă să le spargă lumea geamurile cu molotoave pe la ministere și Palatul Parlamentului?

  Reply
 2. DICTATORUL

  Perioada de dupa 1989 mai este caracterizata de ipocrizia si falsitatea in care traim. TRADAREA, in societatea romaneasca a devenit o parte permanenta a cotidianului politico-social si economico-administrativ. Majoritatea romanilor tradeaza ca ticalosii pe toate planurile si sunt tradati continuu de cei carora le acorda incredere. Tradarea este dureroasa atunci cind simtim cum suntem tradati de oamenii falsi, dar nu si cand noi tradam cu multa usurinta curveasca.
  Ignorind aspectul public negativ poate exista si tradare justificata de alegerea interesului propriu in realizarea celui mai simplu instinct, acela de a supravietui.
  Actul de trădare semnifica in primul rand lipsa, unei valori umane esentiale, a credintei, a unor convingeri, pentru ca nici un om cu crez adevarat nu poate trada. Tradeaza cel ce nu are nici o credinta si care se ascunde sub masca servilismului, ipocriziei si a falsitatii.
  Tradarea este considerata un mare pacat, deoarece viata a dovedit-o ca nu este usor sa decidem impotriva vointei noastre, a tentatiilor ticaloase sau a interesului nostru marsav si putini sunt cei care au vocatia de martiri.
  In politica romaneasca postdecembrista nu s-a remarcat nici un caz de loialitate politica cu finalitate glorioasa sau virtute, in schimb s-a putut vedea foarte frecvent tradarea calificata, prin aplicarea diferitelor moduri de operare imorala in interese meschine de partid, de grup sau personal.
  In existenta oricarei intelegeri(contract) politice, in drumul spre realizarea tintelor nobile trambitate pentru a fi auzite de creduli, totdeauna au aparut situatii in care cel putin un politician, animat de ganduri negre dusmanoase, imorale a demonstrat ca interesul lui este altul mult mai important decat al celorlalti de langa el si atunci a intervenit ruptura in urma caruia s-a urzit tradarea politica ca o alegere egoista, fara a mai interesa ca aceasta este de fapt facuta impotriva, celor cu care a mers impreuna pina in acel punct al unui traseu comun sau a celor care i-au acordat increderea.
  Datorita TRADARII, incompetentei si imoralitatii putine obiective politice de interes general au mai fost finalizate conform intelegerilor stabilite initial.
  Politicienii romani, pentru a fi alesi, au promis si cautat sa convinga prin siretenie si mecanisme demagogice cat mai multi alegatori pentru a le castiga votul sau pentru a le fura picatura de putere publica. Dupa castigarea mandatului marea majoritate a acestora (mai ales daca au si imunitate) au tradat, acoperindu-se cu justificarea politicii personale, ridicata mult mai sus decat rangul oricarui votant sau semen de-al sau.
  In acest context este clar ca majoritatea POLITICIENILOR care acorda TRADARII rang de virtute nu mai pot dovedi DEMNITATE deoarece, sunt lipsiti de anumite valoari umane, cinste, merite morale si

  Reply
 3. PROFESORUL

  “Societatea nu se guverneaza bine decat daca se suprapun doua forte: inteligenta si puterea.”- (Nicolae Titulescu); “Principala datorie a societatii este aceea de a permite fiecarui membru al ei sa isi indeplineasca destinul. Cand aceasta devine incapabila de a-si indeplini rolul trebuie schimbata.”- (Alexis Carrel);“Teribila este multimea cand are conducatori care fac rau”-(Euripides)
  “Nimic nu e mai periculos pentru un stat ce voieste a se reorganiza, decat a da franele guvernului pe mana parvenitilor, meniti din conceptiune a fi slugi si educati int-un mod cum sa poata scoate lapte din piatra cu orice pret!”- (Nicolae Filimon); “Cand intr-un stat slabeste sau inceteaza disciplina principiilor, isi ia avant anarhia egoismelor-(Francesco Orestano); “Puterea si fericirea unui stat se afla in puterea si fericirea multimii adica a natiei.”- (Mihail Kogalniceanu).

  Reply
 4. DICTATORUL II

  de instictul politic suprem de a preţui omul sau de a manageria destine umane.
  . In cazul unor conflicte sociale, niciodata nu se poate clarifica situatia despre cine a tradat primul, pentru ca frustrati de pierderea suferită, cei care se simt sacrificati, se arata a fi tot politicienii stapaniti de ura si egoism, plini de sine si incapabili de a-si recunoaste propriile tradari. Astfel ei devin victime artificiale si razbunatori crunti in numele unei moralitati lipsite de orice constiinta a tradarilor pe care le-au facut. . . “Calea TRADARII NATIONALE totdeauna a fost croita de/prin politica”.
  In locul Politicilor Publice adecvate progresului general, majoritatea romanilor au primit, de la “falsa” clasa politica, in ultimii 21 de ani, “ STATUTUL DE COBAI” ori de “ROBOT” in baza caruia sunt supusi la cele mai diabolice experimente, fara a se tine cont de sex, de varsta ori de gradul de instruire.
  Tupeistii din politica, prin excese de violenta specific balcanice, in coabitare neprincipiala cu puterea judecatoreasca au emis cu preponerenta norme legislative si verdicte juridice, prin care sa-si creeze privilegii, sa-si apere propriile temeri si sa consolideze pozitiile favorabile ale noii nomenclaturi, ignorand totalmente demnitatea si interesele majoritatii romanilor.

  Reply
 5. cornel

  Apreciez ca si aceasta este o noua ,, CONTRIBUTIE,, neoriginala la ,,statul de drept ro.,, pe care cauta actualul regim si presedinte sa-l realizeze. Atentie: grav pare sa fie ca responsabilii cu securitatea militarizata din m.i., s.r.i., s.p.p., samd, par sa aiba primul si ultimul cuvant pe diverse subiecte si initiative legislative, aceasta combinatie ptr. conservarea si dezvoltarea propiilor poziti si interese, este alt grav semnal.

  Reply
 6. Ovidiu R.

  Cum poate cineva sa fie de acord cu o astfel de propunere? E doar o noua limitare a democratiei, si asa firave, pe care o avem.

  Reply
 7. Doru Has

  Legea asta a fost scrisa de un militian. Ar trebui sa-i fie rusine. Cei care au conceput mizeria asta sa se gandeasca la cei care au murit pe strazi in decembrie 1989 si poate se vor razgandi. Altfel, nu se va intampla nimic.Poporul roman a intrat in amortire, in hibernare sociala. Oricum, nu prea si-a dorit sa iasa la proteste in ultimii doi-trei ani. un sentiment ciudat ma incearca…Am impresia ca experimentul economic, demarat odata cu eforturile de combatere a crizei economice, continua cu experimentul de reinventare a democratiei. Si romanul va sta la televizor, analizind tot procesul….

  Reply
 8. EU

  Voi fi f scurta. E trist si din ce in ce mai periculos, pt ca ne apropiem cu pasi repezi, nu de neo-comunism, ci mai grav…de dictatura!

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *