Dollores Benezic

Cui foloseste Muzeul National de Istorie?

Am avut azi drum pe Calea Victoriei și am vrut să intru la Muzeul Național de Istorie, la expoziția de fotografii despre cutremurul din 4 Martie 1977. Era ora 16.25 și când să dau să intru pe ușa muzeului mă oprește, îngrijorat, ofițerul de la intrare:

– La expoziția foto vreau să merg și eu

– Da, dar a închis la casierie, nu se mai poate

– Păi văd că muzeul e deschis (erau unii care se uitau la pozele de la cutremur, chiar în holul central)

– Da, muzeul e deschis până la 17.00, dar trebuie să vă luați bilet de intrare, și la casierie a închis la 16.30….

– Și de la ce oră deschideți dimineața?

– De la 9.00

Ceva din aranjamentul ăsta pare cam dubios: ori cine a decis găzduirea expoziției în MNIR nu știa la ce oră se închide muzeul – totuși, clasa muncitoare din Românica iese de la serviciu după ora 16.30 – ori li se cam rupe de audiența expoziției.

A doua chestie care mi se pare dubioasă este ora asta funcționărească la care se închide o instituție destinată, totuși, turismului. Înțeleg că turistul străin ar avea timp să ne vizioneze istoria națională oricând, între orele 9.00-16.30, dar dacă vreau și eu, român sadea, să-mi mai delectez ochiul obosit de muncă, ba cu cloșca cu puii de aur sau cu niște scene de luptă de pe columna lui Traian, sau chiar cu o expoziție tematică precum asta cu Gânditorul, cu care deduc că muzeul vrea să-și revitalizeze imaginea, ce fac, mă învoiesc de la serviciu?

Dacă domnii de la muzeu chiar vor să aducă lumea la ei „acasă”, și în restul anului, nu numai în noaptea albă a muzeelor, ar face bine să mai angajeze pe cineva la casierie, mă gândesc. Altfel, ca să răspund la întrebarea din titlu, aș zice că momentan Muzeul Național de Istorie a României îi folosește doar ca loc de muncă doamnei care vinde bilete la casierie. Între 9.00 și 16.30. Un servici călduț, elegant, cu carte de muncă. Uite așa se scrie istoria.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *