Romania Curată

CU OCHII PE VOT! Mobilizare exemplară a societății civile pentru stoparea fraudării alegerilor. România Curată vă va prezenta incidentele de pe parcursul zilei

Mai multe inițiative civice au strâns câteva sute de observatori suplimentari ai alegerilor de astăzi, care și-au propus să monitorizeze în special secțiile din mediul rural unde s-au înregistrat rezultate ciudate la precedentele votări (vezi aici).

Pe lângă observatorii acredidați, orice cetățean poate semnala incidentele pe Facebook, folosind la postări hastagurile ‪#‎observator ‪#‎prezidentiale2014 ‪#‎reporterlavot (Casa Jurnalistului) ‪#‎cuochiin14. De asemenea, cu ajutorul aplicației openvote.ro (aici) se va realiza o hartă a incidentelor la vot.

România Curată va monitoriza, la rândul ei, incidentele de astăzi. În acest sens, ne poți trimite și tu informații și/sau imagini pe adresele contact@romaniacurata.ro (și sau office@sar.org.ro), pentru a le face publice pentru cât mai multă lume.

***

Ora 20:00: CRC a sesizat Biroul Electoral 48 – Străinătate în legătură cu situația din diaspora și cere prelungirea termenului de închidere a urnelor:

solicitare crc

Ora 19:30: Situația de la secțiile de vot din diaspora a scăpat de sub control. La Paris și Londra sunt oameni care așteaptă de ore întregi să voteze. La București s-a anunțat protest spontan în semn de solidaritate cu ce se întâmplă la secțiile din diaspora (vezi aici)

Mărturie de la Paris: „Votez de fiecare dată, dar nu am văzit niciodată cozi aşa de mari la ambasadă. Coada este de pe rue Saint Dominique până şi dă colţul până la École Militaire. Este teribil ce se întâmplă, sunt mulţi tineri, studenţi… Se aştepată cam trei ore şi ceva pentru a ajunge efectv la urne şi mai vin oameni în continuare. Au prioritate doar femeile însărcinate. Credem că o fac intenţionat pentru a ne descuraja, dar lumea aşteaptă răbdătoare. Să sperăm că vom reuşi totuşi să votăm pentru România şi nu ni se vor închide uşile în nas”, ne-a spus Nausica Baciu, specialistă în comunicare, care locuieşte şi munceşte în Franţa. Tânăra a mai fost protagonsita unui incident la alegerile din 2006, când, deşi votase la Paris, oraş în care studia, cineva a votat în locul ei şi în localitatea de domiciliu din Vrancea. Ca urmare a incidentului relatat pe larg de presă, mai mulţi oameni au fost condamnaţi cu suspendare pentru că au votat în locul celor plecaţi în străinătate. (Silvia Vrînceanu – RC)

Ora 18:45: Tătulești, Olt

Am ajuns la Tătulești, tot în Olt, unde m-am dus fiindcă au rămas fără buletine cu 5 ore înainte de închiderea urnelor (115% prezență la vot când am intrat eu pe ușă). Secția 328 arată ca o fostă bodegă uitată în câmp la capătul lumii. De altfel, pe toți pereții și pe ușile cabinelor de vot scrie că-i „Interzis consumul băuturilor alcoolice”. Cu toate astea, de când stau aici au intrat vreo 3 bețivi. Unul era atât de muci că a cerut să fie însoțit, sub motiv nu mai vede bine. Altul se sprijină de urnă de zici că vrea să intre-n ea.

Și aici sunt aduși oameni cu mașina, și aici intră câte doi în cabine, dar e un tip tânăr de la ACL care-i ia la trei păzește și nu-i lasă, nu-i slăbește, pare să știe bine legea.

S-a făcut beznă, e frig și nu știu cum naiba o să ajung înapoi la gazdă, că-s 12 km până acolo și nicio mașină care pleacă. Toate vin.

‪#‎reporterlavot‬

Ora 18:40: mărturia unei observatoare

”mama (ieri, alaltăieri..): ”auzi, ce să cauți tu acolo, cine știe ce pățești, că ei au întelegerile lor”…

mama (azi): ”ești bine?? mamă, să nu vă lăsați, trebuie sesizată poliția, procurorul, să nu-i lăsați!”

priceless! :) ”
‪#‎observator‬ ‪#‎prezidentiale‬ ‪#‎reporterlavot‬ ‪#‎mama‬

Ora 18:30: secția 157, Colonești, Olt

”În ce țară trăim?
Tatăl primarului din Colonești, Nicolae Stan, deputat traseist, a intrat în secția de votare 157 din Vlaici și a început să urle:”Cine e de la ONG? Tu mă? Prostul, dracului! Pe cine faci tu Bulă, mă (așa se recomanda acum niște ani)? Bulă e tac-tu și proasta de mă-ta care te-a făcut! O să mătur cu tine pe jos, vin și te caut la București, pe tine și pe mă-ta. Prostul dracului! Idiotule!”

Am sunat la Biroul Electoral Județean. Cică e un incident minor, să sun la poliție.
Îmi tremură mâinile de nervi. Dă și tu un share.

(ca să ne înțelegem despre cine vorbim – http://casajurnalistului.ro/alegeri-pe-mosia-lui-bula/)

Ora 18:20: Orbeasca de Sus, Teleorman

”La Orbeasca showul continua! Primarul nu s-a dat dus pana nu m-am dus cu sesizarea scrisa la comisie! Loctiitoarea sustinea senina in continuare ca nu ne deranja cu nimic si poate e si el observator…100 deja pe lista suplimentara, scandal intre ACL si oamenii de la primarie care cara votanti… Adrenalina e in” ‪#‎Teleorman‬ ‪#‎Reporterlavot‬‪#‎cuochiin14‬ ‪#‎cuochiipeei‬ ‪#‎observator‬

Ora 17:30: Orbeasca de Sus, Teleorman

”La Orbeasca de Sus oamenii de la primarie au un deosebit simt civic Dupa ce sesizez oficial presedintele ds comisie cu privire la prezenta repetata a primarului in sectie, si dupa ce loctiitoarea ma anunta ca Primaria e organizator si trebuie sa se asigure ca totul merge bine, alesul simte parca mustrarea si se muta. In fata sectiei :) „  ‪#‎Reporterlavot‬ ‪#‎cuochiipeei‬ ‪#‎cuochiin14‬ ‪#‎observator‬

Ora 17:10: Secția 707, București

”Bună ziua, Am fost să votez la secția de votare nr. 707, corespunzătoare adresei din buletin. Erau cinci ștampile de vot și patru cabine. Am spus acest lucru vicepreședintelui, a spus că așa e normal să fie, apoi încercam să explic președintelui când a intervenit un membru din comisie, spunând că de fapt sunt 4. Într-adevăr nu mai erau cinciștampile, erau patru, dispăruse o ștampilă. La europarlamentare anul acesta, a fost tot așa, cinci ștampile de vot și patru cabine. Am vrut să depun sesizare și nu a fost primită. Hotărârea nr. 4/2008 privind condițiile pe care trebuie să le îndeplinească secțiile de votare pentru alegeri: „Fiecare secție devotare trebuie să dispună de un număr de ștampile cu mențiune VOTAT, egal cu cel al cabinelor de vot, dar nu mai mare de numărul membrilor biroului electoral al secției de votare.” Și de data aceasta, observația mea a fost tratată cu neseriozitate” (Mihaela Butacu, sesizare primită pe mailul redacției)

Ora 17:05: Reșița

La Resita, afisajul electoral e pana în cabina de vot. Este cazul celor două secții de votare (18-19) de la Universitatea Eftimie Murgu din Reșița unde la nici 2 m de intrarea în secțiile de vot sunt panouri uriașe cu afișele electorale ale candidaților, deși, potrivit legii, aceste afișări sunt interzise prin lege la mai puțin de 100 de m de secția de votare. La Secția din Țerova, municipiul Reșița, se intră în secția de votare trecând pe sub un banner cu Victor Ponta (Cristian Franț – RC)

resita ponta 1

Ora 17:00: La secțiile de votare din capitala Italiei sute de români stau la rând. Cei mai mulți au votat la Consulatul general al României din Via del Serafico, însă secție de votare aglomerată ne-a fost semnalată și la Academia di Romania din Roma. Jurnalistul Cristi Merchea, editorul ziarului Emigrantul care apare în Italia, ne-a spus că mulți dintre cei care votează sunt emigranți din regiunea Moldovei, în special din Vrancea, și că nu au fost raportate incidente în afara nemulțumirilor legate de lentoarea cu care decurge procesul electoral. Jurnalistul Cristi Merchea ne-a transmis că au apărut informații privind un presupus turism electoral la secția de votare din orașul Tivoli, acolo unde locuiesc și muncesc peste 10.000 de români, informație care urma să fie documentată. În Italia, potrivit MAE, sunt deschise 51 de secții de votare pentru alegerile prezidențiale. (Silvia Vrînceanu – RC)

Consulatul general Roma, via Serafico

Ora 16:45: secția de votare 154, Colonești, Olt

”În secția noastră sunt acum:
– 3 polițiști și o polițistă (2 în uniformă, 2 sub acoperire)
– 2 observatori independenți din partea societății civile
– 1 Președintă
– 1 Locțiitoare (soția lui Bulă)
– 7 membri ai Biroului Electoral al Secției de Votare 154, Colonești, Olt, dintre care:
– 1 membru PSD
– 1 membru ACL
– 1 membră PMP
– 1 membră PP-DD
– 1 membră UDMR (cu mâna dreaptă în ghips)
– 1 membru PER
– 1 membră PAS

La ora 17 vine o brigadă de mascați la solicitarea PP-DD. Suntem deja într-o secție de mare securitate, cu tensiuni care plutesc prin aer de poți să le tai cu cuțitul.

Am semnalat până acum 10 nereguli în secția de votare. Până la ora 16 au votat 360 de oameni, dintre care 75 pe liste speciale. Prezență la vot în sat Colonești la ora 16: 57,32%. Media pe țară și la București: 20,78.

Acum plec să însoțesc 30 de buletine de vot la Tătulești, care cică au rămas fără buletine și au venit să ceară de la noi, c-au auzit că n-am atins încă 100% ca ei. Cu noi în mașină vine și vărul lui Bulă. Încerc să preîntâmpin niște suveici.”

‪#‎reporterlavot‬

Ora 16.30: În București, în Sectorul 1, și la secțiile din complexele studențești alegătorii din alte orașe nu mai pot vota deoarece s-au terminat formularele tipizate. Inutil a mai spune că cei care sunt împiedicați să voteze sunt, în mod special, studenții.

Ora 16:00: Movileni, Olt

”Andreea si Nicu sunt în Movileni, Olt, unde e jale, jale, jale. Primarul sta in sectie ca la birt, nu poate fi desprins de acolo cu nici un chip, chiar si ”fortele de ordine” recunosc ca nu pot sa il dea afara ca deh, e primarul… Indivizi veseli care se pare ca stiu foarte bine ce au de facut, aduc relaxat grupulete de indivizi pana la usa sectiei de votare. Se intra in cabine buluc, presedintele sectiei este excedat.

Observatorilor li se bate obrazul de catre primar ca ii strica ploile. Umbla cu escorta, 5 indivizi bine facuti care duc si aduc unchi, matusi, bunici si analfabeti care necesita asistenta in cabina sa puna o stampila. Noroc cu tineretul asta care se ocupa asiduu ca batranii satului sa voteze.”

‪#‎observator‬ ‪#‎prezidentiale2014‬ ‪#‎reporterlavot‬ ‪#‎olt‬ ‪#‎cuochiin14‬

Ora 15.30: la Munchen, situația e scăpată de sub control de organizatorii votului, coada e imensă

”Tocmai am primit această imagine. E de la München. Coada de români care vor să voteze este imensă, și sînt doar cinci ștampile. Iar membrii comisiei refuză să le împartă oamenilor declarațiile alea cum că n-au votat în altă parte.” Via Camelia Sanda. #reporterlavot

munchen

Ora 15.00: Orbeasca de Sus, Teleorman

”Ora 15.00 in Orbeasca de Sus. 70 de votanti pe liste suplimentare and counting… am un feeling ca la sectia alaturata sunt cam aceleasi scoruri…‪” #‎Reporterlavot‬ ‪#‎cuochiipeei‬ ‪#‎cuochiin14‬ ‪#‎observator‬

Ora 15:00: Este coadă și la ambasada României din Stockholm (de aproximativ o sută de persoane) (foto: Gabi Ursu)

stokholm 1 stokholm 2

Ora 15.00: Mera, Vrancea

incident vulcaneasca vranceaÎn jurul orelor 13.30, Președintele Sectiei de votare din satul Vulcaneasca, comuna Mera, județul Vrancea, Corneliu Cristea, l-a evacuat din sectia de votare pe observatorul desemnat de IRL, Andrei Ionescu, pe motiv că a luat atitudine când alegătorilor li se sugera cu cine să voteze și pentru că își nota într-o agendă câte persoane vin să-și exercite dreptul constituțional. „Aveam în mână foaia pe care notam numărul votanților. Președintele secției mi-a interzis să mai fac asta, spunând că el răspunde și nu-l interesează de lege. L-a chemat pe șeful de post, d-nul Norocea, și m-au dat afară. Legea nu îmi interzice să notez câți oameni votează, eu îmi fac treaba de observator. Am fost și președinte de secție de votare în trecut și nu m-am comportat așa cu observatorii. Ar trebui să arate că nu au nimic de ascuns, dar domnul președinte abuzează de funcția pe care o are. L-am văzut cum îi arăta unui alegător unde să pună ștampila, pe motiv că avea probleme de vedere. Dar nu avea, de vreme ce omul venise pe picioarele lui”, ne-a declarat observatorul Andrei Ionescu. La secția de votare din localitate au votat până la ora incidentului în jur de 30 din cei 700 de cetățeni înscriși pe listele electorale. Președintele secției de votare, Corneliu Cristea, este inspector la Consiliul Județean Vrancea, condus de social-democratul Marian Oprișan. Acesta refuză să-l primească în secție, motivând că observatorul a deranjat activitatea din secția de votare. BEJ Vrancea urma să decidă dacă permite înlocuirea observatorului. (Silvia Vrînceanu – RC)

Ora 14.55: secția 221, Olteni, Teleorman

”Secția de votare 221 comuna Olteni, jud. Teleorman. Președintele a sosit cu întârziere si secția s-a deschis la 7:20. Procedurile de deschidere au fost foarte dezordonate, fără mari nereguli. Atmosfera este tensionata si necolegiala fiindcă jumătate din comisie este convinsa ca cealaltă jumătate va încerca sa fure voturi (se pare ca la alegerile trecute au fost nereguli grave).

Sunt 31 de cereri pt urna mobila fiindcă in comuna e un azil de bătrâni. O sa mă duc si eu cu urna mobila fiindcă printre actele medicale am observat 3 diagnostice de oligofrenie si vreau sa întreb dacă unii din ei sunt debili puși sub interdictie, care nu au drept de vot

Cele doua jumatati ale comisiei s-au certat între ele si președintele i-a obligat pe toți din jumătatea adversa sa plece din SV ca sa insoteasca urna mobila, in afara de unul cu care încep sa cred ca a făcut blat. Eu am zis ca renunț sa mai merg cu urna mobila, președintele m-a amenințat ca dacă nu mă duc mă da afara, dar am sunat la BEJ si m-a salvat judecătorul, așa ca am rămas.

Acuma a venit unul de la PNL si a întrebat cine e observator, eu m-am prezentat, ăla m-a întrebat ce nereguli am observat, i-am zis ca e ok pana acum, iar președintele a profitat de ocazie si m-a dat afara ca de ce-am vorbit cu ăla. E drept ca ăla se afla neautorizat in SV, dar nu l-am chemat eu si oricum n-am făcut decât sa ii răspund la o întrebare. Am explicat la BEJ, aia mi-au dat dreptate, m-au pus iar in secția de votare.”

Ora 14.50: mail transmis redacției România Curată și către BEC

Da, am fost si azi la vot ca de fiecare data la orice fel de alegeri. Listele, cel putin referitoare la familia mea sunt aceleasi de dinainte de 1993. [Intre 1990 si 1993 am fost casatorit cu cu prima sotie Marina (am divortat in 1993)]. Desi am anunta la Politia Sector 2 (Circa 7), de mai multe ori ca persoana respectiva nu mai locuieste la adresa mea, listele au ramas la fel. Acum vreo luna si jumatate/doua luni, a veni la mine acasa cineva de la Circa 7 Politie sa ne anunte ca buletinul de identitate al fostei mele sotii a expirat. Am repetat ce am spus de multiple ori: Am divortat in 1993, NU mai sta la aceasta adresa, si in plus, este plecata din tara (in SUA) tot din 1993. Astazi, ca de obicei am verificat lista, sperand ca, in sfarsit listele sunt la zi. Sperante desarte ! Din nou am anunta persoanele din comisie ca listele nu actualizate ! Au dat din umeri ! Nu stiu cine este interesat in perpetuarea acestei situatii dar m-am SATURAT !

Este inca un mod EVIDENT de fraudare a alegerior, INDIFERENT PENTRU CE CANDIDAT/PARTID in alegeri de orice fel este folosit.” (Victor Fomino)

Ora 14:40: nereguli la Cluj (semnalate de reprezentanții ACL)

”La nivelul a 5 secţii de votare au apărut grupuri masive de votanţi din alte localităţi, votanți care s-au înscris pe listele suplimentare (…) La nivelul a 33 de secţii de votare, preşedinţii acestora refuză eliberarea copiilor de pe listele suplimentare de vot, cu toate că decizia BEC Nr. 100 D îi obligă să elibereze aceste liste reprezentanţilor ACL, pentru identificarea unor posibile cazuri de vot multiplu”, spun reprezentanții ACL.

De asemenea, pe Facebook, în grupul Campus Hasdeu Cluj-Napoca au apărut postări ale unor studenți care afirmă că ar fi primit promisiuni că vor încasa câte 50 de lei pentru fiecare vot în favoarea lui Victor Ponta. Purtătorul de cuvânt al PSD Cluj, Horia Nasra, a declarat că aceste postări sunt niște neadevăruri, care nu au legătură cu social-democrații (Claudiu Pădurean – RC).

***

Ora 14.00: La secțiile de votare din diaspora se manifestă un interes ridicat pentru alegeri. Se raportează cozi la Paris, Munchen, Bonn (foto) și Roma. Mesaj pe adresa redacției: ”Buna ziua, In Munchen nu au fost nici un fel de incidente pana acum. Președintele comisiei este atent, membrii la fel. S-a trecut peste foarte usoara iritatie ca exista observatori. Președintele a mentionat ca par sa fie mai mulți alegători ca in anii trecuti. Afara este in acest moment o coada de aproximativ 460 de persoane. Aurelian, Alexandra si Constantin.”

coada la bonn

Ora 13:30: secția 224, Orbeasca de Jos, Teleorman

”Incercand sa demasc un cetatean care a adus la vot vreo 10 „vecini” la sectia 224 si la sectia de alaturi, identificandu-l presedintelui de sectie, trezesc furia reprezentantului PSD, care-mi reproseaza ca el a fost de treaba si mi-a dat sa gust un mic cu mustar, iar un reprezentant al primariei creaza o diversiune/scandal ca sa distraga atentia de la cetateanul cu pricina. Mentionez ca reprenzentantii celorlalte partide au tacut malc. Probabil ca e blat la sectia 224 din Teleorman. Presedintele de sectie a reactionat cat de cat ok si l-a mustrat pe individ.”

‪#‎observator‬ ‪#‎cuochiin14‬ ‪#‎reporterlavot‬

Ora 13:20: secția de votare nr.138, Călimănești (jud. Vâlcea)

”Pe uşa secţiei de votare nr. 138 (Şcoala Gimnazială „Şerban Vodă Cantacuzino”) din Călimăneşti este afişat un model de buletin de vot pe care sunt puse ştampile ale Biroului Electoral Judeţean Vâlcea (BEJ) – culmea, pe Victor Viorel Ponta este pusă fix în chenar, celelalte sunt pe lângă. O întreb pe preşedinta secţiei de ce fix pe Ponta e pusă corect ştampila BEJ. Îmi spune că aşa le-au primit, că nu e vina lor şi că oricum mă alarmez degeaba, că nu e ştampila cu Votat. Un alt membru al comisiei vine repede cu alt buletin de vot primit de la BEJ să îmi arate că şi altul este la fel. Nu este la fel, pe celălalt sunt doar ştampile xeroxate şi niciuna nu este pe Victor Viorel Ponta. Fac o poză buletinului, ei îmi cer să o şterg pentru că nu am acreditare. Nu o şterg, poliţistul de serviciu îmi ia datele pe o fiţuică. Preşedinta insistă să şterg poza.

valcea calimanesti buletin de vot

(…)

Sun la Biroul Electoral Judeţean Vâlcea, să reclam cele două nereguli observate. O doamnă se enervează repede când îi spun de faza cu ştampila şi-mi zice că, la câte buletine au ştampilat, nu a stat nimeni atent unde pune ştampila exact. – Așadar, e legal?, întreb. – Da. Închid.”

Ora 12:40: Conform Mediafax, preşedintele unei secţii de votare din Reşiţa a anunţat că ar lipsi 400 de buletine de vot, incidentul reclamat fiind verificat de angajaţi ai Ministerului Afacerilor Interne (MAI), au declarat surse din Poliţie. Momentan, incidentul nu este confirmat.

Ora 12.20: Secția de votare nr.69, Popești-Leordeni: suntem doi observatori, le stăm puțin în gât membrilor comisiei. Am sesizat (verbal) de două ori președintele secției că intră mai multă lume decât cabine/ștampile. „Nu e nicio problemă”, zice. „Păi ba da”, răspundem. Scriem sesizare. În rest, cam ca în poză. PS: la toalete nu e hârtie. ‪#‎reporterlavot‬

popesti leordeni

Ora 12:00: sectia 219 din Ștefăneștii de Jos, Ilfov

”Au votat din 1.400 aprox. 200 + vreo 30 pe listele speciale. Au fost vreo 3-4 cazuri în care au intrat câte 2 în cabină (cică erau analfabeți și nu se descurcau), s-au făcut câteva remarci cu tenta politică și cu iz de amenințare (“știi cu cine votezi” “vezi că o zboară dacă nu…” ”votează trandafirul”) dar de unii “observatori” nu de cei din comisie…Ceva probleme cu arondarea pe secții dar în mare totul decurge ok. Și cam aglomerat în sală (uneori sunt mai mult de 5 persoane și nu înțeleg să aștepte afară)”

Ora 12.00: Secție din Teleorman

”In ultima ora am fost intrebata de catre membrii sectiei de vreo 3 ori daca nu vreau sa mananc.
– haideti, ca mergem in camera de langa, am facut sendvisuri!
– nu, multumesc, nu mi-e foame, si oricum am mancare la mine, tot ce imi trebuie!
– pai nu trebuie, ca am facut noi, trebuie doar sa veniti dincolo!
– e ok, multumesc!
– nu, nu, haideti ca merg si eu, cu mine mergeti! – zice alt membru. si oricum daca vreti sa mancati tot tre sa mergeti dincolo!

:)) paranoid much?”

***

În comuna Vulturești, din județul Suceava, se votează în cimitir și la crâșmă. Secția nr. 538 din satul Merești, a fost amenajată în praznicarul bisericii, care se află în cimitir, pentru că școala în care ar fi trebuit să fie găzduită a fost dezafectată din cauza unui incendiu. În aceeași, comună, în satul Hreațca, școala s-a închis pentru că avea prea puțini elevi, astfel secția de votare s-a organizat în barul din localitate. Împreună, în cele două secții sunt înscriși pe liste aproximativ 600 de cetățeni.

***

Ora 11.30: Prezență la vot (sursa: Biroul Electoral Central, raportare până la ora 10.00) : 6,55%, din care 6,37% în mediul urban şi 6,78% în rural; comparativ, în 2009, la aceeași oră se înregistra o prezență la vot de 6,17%;

prezenţa la vot în Capitală la ora 10.00 a fost de 5,76%, faţă de 5,16% în 2009

Ora 11.20: secția de votare 157, Colonești, Olt (sursa aici)

Mda. Credeam că se exagerează, dar am greșit. Două femei au intrat în două cabine diferite. Doamna mai în vârstă a dat la o parte perdeaua dintre ele, „Aici e bine? Da?”
Și io care credeam că o să fie plictiseală. #‎reporterlavot‬

Mai mult de jumătate din voturile de până acum sunt pe listele suplimentare: 17 din 31. ‪#‎reporterlavot‬

Observatorul PPDD habar n-are care e diferența dintre lista permanentă și cea suplimentară. #‎reporterlavot‬

O bătrânică vrea sa voteze, a venit din Slatina cu încă o doamnă. Cică nu vede bine și are nevoie de ajutor, așa că doamna intră cu mamaia în cabina de vot. Wtf!? ‪#‎reporterlavot‬

Într-o grădiniță din Vlaici, secția de votare 157, un nene face focul la sobă. Pe pereți sunt desene explicative pentru copii. Nu există modelul buletinului de vot. Nici suficiente ștampile. Fundul urnei tocmai a fost bătut în cuie, era rupt și avea nevoie de o cârpeală.
Nu mi-a cerut nimeni vreun act. Le-am zis că sunt acreditat și aia a fost.
Trebuie să completez o fișă a observatorului de la oengeul care m-a acreditat. Președintele secției de votare nu prea mă ajută; nu-mi răspunde la întrebări, se face că n-aude, zice că nu știe, că e treaba mea cum aflu, în fine, îmi complică munca.
E abia 7 dimineața.
Alegeri fericite.
Later edit: Și, mă rog, un fost profesor vorbește încontinuu cu mine, chiar și în timp ce scriu aceste rânduri, despre Cartea Nemuririi și tot felul de lucruri spirituale; e de la PPDD. ‪#‎reporterlavot‬

Ora 11.00:  secția de vot 154, Colonești, Olt

sectie de vot colonesti

Un bătrân care nu vede bine și n-are nici ochelarii la el intră în cabina de vot. „Doamnă, unde se pune ștampila?” „Unde doriți dvs.” „Păi, să murdăresc trandafirii?” Membra PP-DD cere să nu se mai vină la vot fără ochelari.

‪#‎reporterlavot‬

”Perdelele cabinei sunt niște cearceafuri albe semitransparente și fix unde-i policioara de vot s-a terminat materialul. Dacă stai lângă calorifer se vede tot, a descoperit colega mea. Votează amândoi cu Ponta. La radio curge slujba de duminică „…Doamne miluiește, Doamne miluiește…” Membra PMP ne roagă să schimbăm postul.” ‪#‎reporterlavot‬

 

Ora 10:00: secția 183, Grația, jud. Teleorman

pizza in teleormanPana la 10.00 in sectia 183 din Gratia, Teleorman, au votat 72 de localnici si 17 persoane pe listele speciale. ‪#‎observator‬ ‪#‎cuochiin14‬‪#‎reporterlavot‬ (pe liste se află înscrise 1235 de persoane)

In sectie tocmai a intrat un domn cu pliante si flyere, indemnandu-ne sa comandam pizza, ca ne-o livreaza instant. #reclamaisufletulcomertului #observator#cuochiin14 #reporterlavot

 

 

 

Ora 9.00: Frata, jud. Cluj – jurnal de ‪#‎observator‬
frata clujAm nimerit într-o secție de votare cuminte (deocamdată). Singura neregularitate e ca pe strada, lângă sectie sunt panouri electorale dar președintele sectiei mi-a dat o copie a unei decizii BEC cum ca nu sunt obligați sa scoată propaganda electorală decât din si de pe clădirea sectiei de votare. La birtul satului care se află la mai puțin de 100m de sectie se face politică în draci, cică Ponta o să le dea vreo 400 lei in plus la pensie după alegeri.
Cam atât de pe frontul de vest.
‪#‎prezidențiale2014‬ ‪#‎cuochiin14‬ ‪#‎ReporterLaVot‬

Ora 9.00: Paris.

paris sanda veber

#reporterlavot #observator #paris2. La intrarea in ambasada am întâlnit un alt observator de la Asociația Timișoara. Ne-am împărțit sectiile, el la 1, eu la 2

#reporterlavot #observator #paris2 In străinătate nu exista liste permanente așa ca toată lumea trebuie sa semneze o declarație pe propria răspundere ca nu va vota de mai multe ori in secții diferite.

#reporterlavot #observator #paris2 Pana la ora 8.00h, au votat deja câteva zeci de persoane. Este in permanenta coada. Sunt mulți tineri, 30, 40 de ani. Oamenii așteaptă in liniște, nu se discuta politica.

Ora 7.00: relatare de la secția de vot 154, Colonești, Olt (#‎reporterlavot‬)

colonesti oltBună dimineața de la Colonești, secția de vot 154!

Acum e liniște și cafea, dar ușa s-a deschis cu scandal imediat ce fostul Primar, Nicolae Stan, care a candidat sub porecla Bulă, și-a adus soția și aghiotanții la observarea alegerilor. Rostită de doamna de la PP-DD, dintr-o dată porecla nu i-a mai sunat bine fostului Deputat. Aproape c-a sărit la bătaie când i-am făcut o poză. Unul dintre aghiotanți îi șoptise că filmez. „Tu cine ești, mă? Ce mă filmezi tu pe mine?” Polițistul intervine, dar nu prea-i convine că tre’ să-l calmeze tocmai pe Marele Bulă.

Se țipă mult la noi în secție, membrii comisiei sunt vizibil incomodați de prezența noastră, avem cu noi și un fotograf francez (Mon Dieu!), stress mare, șuvoaie de emoții și un portret al lui Caragiale chiar lângă cabinele de vot. Eminescu zâmbește cu buze moi din cabina 2.

Ora 7.00: Conform Mediafax, preşedintele Secţiei de votare nr. 166 din comuna Bumbeşti-Piţic din judeţul Gorj a sunat, în noaptea de sâmbătă spre duminică, la Biroul Electoral Judeţean (BEJ), anunţând că nu ştie unde a pus ştampila de control. La faţa locului au ajuns atât reprezentanţi ai BEJ, cât şi ai Poliţiei, care au dispus înlocuirea ştampilei de control, după ce aceasta nu a fost găsită. Pe numele preşedintelui secţiei de votare, Poliţia Gorj a deschis dosar penal pentru neglijenţă în serviciu.

***

Pentru ”încălzire”: Specimene de buletine de vot, gata ”ștampilate” cu Victor Ponta distribuite în județeul Vrancea în cutiile poștale sau direct cetățenilor, inclusiv ieri, după închiderea oficială a campaniei electorale (mai multe detalii aici):

buletin de vot vrancea 1

 


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

10 thoughts on “CU OCHII PE VOT! Mobilizare exemplară a societății civile pentru stoparea fraudării alegerilor. România Curată vă va prezenta incidentele de pe parcursul zilei

 1. dan

  sint 2-3 milioane de oameni in plus pe listele electorale fata de citi am mai ramas in tara. La liste o sa fie cel mai mare furt.

  Reply
 2. #observator

  La ora 12:00 sectia 219 din Stefanestii de Jos, Ilfov, au votat din 1400 aprox 200 + ~30 pe listele speciale. Au fost vreo 3-4 cazuri in care au intrat cate 2 in cabina (cica erau analfabeti si nu se descurcau), s-au facut cateva remarci cu tenta politica si cu iz de amenintare („stii cu cine votezi” „vezi ca o zboara daca nu..””voteaza trandafirul”) dar de unii „observatori” nu de cei din comisie…Ceva probleme cu arondarea pe sectii dar in mare totul decurge ok. Si cam aglomerat in sala(uneori sunt mai mult de 5 pers si nu inteleg sa astepte afara)

  Reply
 3. alinaMP

  In Bucuresti e la fel de rau ca la Roma. Stau sute de studenti la ASE in romana sa voteze, nu le spune nimeni de ce dureaza atata, cand intri afli ca din cauza ca o singura persoana e indreptatita sa completeze acele declaratii pe propre raspundere pe care ei le semneaza nefiind rezidenti in Bucuresti. Ar fi asa usor sa iasa cineva sa le imparta declratiile sa intre cu ele gata completate si numai sematura pe propre raspundere sa se faca in fata comisiei de vot. Porcarie. Am vazut multi care plecau.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *