Antoaneta Etveș

De ce e grăbită distrugerea Grădinilor de la Versailles. Nicușor Dan: ”Este ilegal, nu există avize. Garda de Mediu trebuie să intervină”

”Copacii sunt tăiați ilegal pentru că nu există aviz de defrișare. (…) Este de competența Gărzii de Mediu să îi amendeze pentru defrișare ilegală și vom sesiza Garda de Mediu”, a declarat Nicușor Dan, președintele Asociației Salvați Bucureștiul, despre tăierile de copaci de pe strada Kiseleff, nr. 45, din Capitală, semnalate la sfârșitul săptămânii trecute de către un cititor al României Curate (vezi aici). Distrugerea copiei bucureștene în miniatură a Grădinilor de la Versailles pentru a face loc unor blocuri a constituit unei dispute îndelungate dintre societatea civilă și dezvoltatorul imobiliar, acuzat în mai multe rânduri că a încălcat legea pentru a-și finaliza afacerea.

Proprietarul terenului, avocatul Lucia Cherecheș, vrea să construiască aici un ansamblu de blocuri de trei etaje, potrivit documentelor depuse la Primăria Capitalei, însă de pare că aceasta s-a apucat de demolat și de defrișat fără să își mai ia toate avizele necesare.

2013_11_29_nicusor dan 4_rszCetățenii și societatea civilă au semnalat că vineri se făceau defrișări masive în curtea imobilului. În opinia președintelui Asociației Salvați Bucureștiul, Nicușor Dan, ce se întâmplă pe Kiseleff 45 intră în domeniul penalului. „Copacii sunt tăiați ilegal pentru că nu există aviz de defrișare. Pentru moment, au doar un Plan Urbanistic de Detaliu, aprobat cu o flagrantă ilegalitate de consilierii generali și contestat în instanță. Au și o decizie de mediu ilegală, contestată și ea în instanță. Nu au încă autorizația de construire și cu atât mai puțin avizul de defrișare. Este de competența Gărzii de Mediu să îi amendeze pentru defrișare ilegală și vom sesiza Garda de Mediu„, a declarat Nicușor Dan.

Distrugerea acceptată tacit de doi ani

Societatea civilă s-a opus acestui proiect, militând în ultimii ani pentru păstrarea spațiului verde. Și autoritățile locale ale Sectorului 1 s-au arătat indignate de distrugerea grădinilor, contestând, încă de anul trecut, Planul Urbanistic de Detaliu care permite ca în locul grădinilor să fie ridicate blocuri. Edilii de la sector acuză faptul că lucrările se bazează pe acte ale Primăriei Generale. Primăria Capitalei a explicat că a avizat proiectul deoarece dezvoltatorul imobiliar are toate actele necesare, inclusiv aviz de la Ministerul Culturii.

De asemenea, autoritățile locale Sector 1 au anunțat că se vor alătura oricărei acțiuni și va sprijini orice demers al societății civile preocupate de apărarea patrimoniului urbanistic bucureștean, menite să salveze grădinile din Șoseaua Kiseleff nr. 45″.

Demolarea continuă

Povestea de la Kiseleff 45 nu e nouă. Lucia Cherecheș a obligat la tribunal Primaria Sectorului 1 să-i acorde autorizație de demolare pentru două clădiri de pe acea proprietate, dar, în 2012, asociația lui Nicușor Dan, Salvați Bucureștiul, a reușit să obțină anularea autorizației, clădirile au valoare istorică fiind construite în perioada interbelică. Efectul imediat al măsurii a fost incendierea uneia dintre ele de către fiul proprietarei, dar pompierii au reușit să stingă rapid focul.taieri kiseleff 3

În timp ce societatea civilă se lupta în instanță ca să protejeze clădirile istorice și zonele protejate cale Capitalei, Consiliul General al Municipiului București a adoptat, prin votul majorității politice constituite în jurul PSD, hotărârea nr. 243/2014 prin care a fost aprobat Planul Urbanistic de Detaliu pentru Șos. Pavel Dimitrievici Kiseleff nr. 45-45A, asta chiar dacă parcela, în suprafață de 11.632 mp, face parte din zona pericentrală a municipiului București și intră în sfera de protecție a monumentelor istorice cu grad maxim de protecție din partea legii.

Prefectul Capitalei se face că plouă, aleșii generali la fel

Prefectul Capitalei, Nicolae Petrovan, a ezitat să se pronunțe pe acest caz și a înaintat către Consiliul General al Municipiului București o adresă prin care solicita un punct de vedere asupra acestei situații. Solicitarea prefectului survine în urma demersurilor inițiate de către Primăria Sectorului 1 de suspendare a hotărârii nr. 243/2014.

Numai că prefectul ar fi trebuit să își formeze o opinie, având în vedere avizele emise de specialiștii din Primăria Capitalei, potrivit viceprimarului Capitalei – Cornel Pieptea. Viceprimarul a explicat care sunt avizele pe care trebuia să le ia în considerare prefectul Capitalei:

 • Comisia Tehnică de Urbanism şi Amenajarea Teritoriului din cadrul Primăriei Municipiului București a întocmit documentația de specialitate din care reiese că suprafața în discuție NU este spațiu verde (!?).
 • Documentația ce a însoțit proiectul de hotărâre are avizul de mediu al Direcţiei pentru Protecţia Mediului şi Educaţie Eco-civică din Primăria Capitalei și avizul arhitectului șef.

În concluzie, aparatul de specialitate din subordinea Primarului General nu a semnalat nici un element de nelegalitate în privința proiectului în discuție, iar Consiliul General al Municipiului București a fost obligat, conform legii, să se pronunțe prin vot doar asupra oportunității proiectului, nu și asupra stării de legalitate.

Primăria Sectorului 1: lucrările sunt ilegale

Conform notei înaintate de primarul, acum suspendat, al Sectorului 1, Andrei Chiliman, în primăvara acestui an,  documentația prezentată Consiliului General nu respectă prevederile legale:

 • Terenul pentru care s-a solicitat Planul Urbanistic de Detaliu Șos. Pavel Dimitrievici Kiseleff nr. 45-45A face parte din spațiul verde amenajat și protejat conform Planului Urbanistic Zonal. „Zone construite protejate” aprobat prin HCGMB nr. 279/2000 și încalcă prevederile articolului nr. 71 din OUG 114/2007.
 • Potrivit Regulamentului aferent PUZ-ului Zone Construite Protejate, parcela în discuție beneficiază de grad maxim de protecție prin valorile arhitecturale, urbanistice, istorice și de mediu natural existente aici și care sunt ocrotite în ansamblul lor.

„Pentru o corectă informare a opiniei publice, menționez că în cadrul instituției prefectului există servicii și personal specializat în verificarea legalității hotărârilor de consiliu. Cu toate acestea, Prefectul se prevalează de termenul în care poate ataca hotărârile adoptate, de 6 luni conform legii, creând în acest fel mari deservicii administrației publice municipale”, a explicat Cornel Pieptea.

În opinia acestuia, orice hotărâre CGMB atacată de prefect la instanța de contencios administrativ se suspendă de drept până la soluționarea cauzei. Așadar, aceasta este singura cale de suspendare și ulterior de revocare prin decizie a instanței prin care se poate evita un eventual litigiu.

„Consilierii generali aleși pe lista Partidului Național Liberal vor sprijini orice demers legal care poate conduce la evitarea apariției unui nou litigiu de tipul “Parcul Bordei- Satul Francez””, a adăugat viceprimarul.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

5 thoughts on “De ce e grăbită distrugerea Grădinilor de la Versailles. Nicușor Dan: ”Este ilegal, nu există avize. Garda de Mediu trebuie să intervină”

 1. Paul

  Chiar nu intelegeti ca tara a fost confiscata de niste talhari instalati in toate structurile Statului de Drept ?

  Reply
 2. Paul

  Garda de mediu este o institutie decorativa si impotenta,iar delictele de mediu trebuie pedepsite cu detentie si munca fortata pentru reabilitarea mediului afectat.Atata timp cat Legiuitorul este perfid,Justitia ramane”o fraza de dansii inventata”.

  Reply
 3. Ionel LUPU

  Si la IASI am avut 5 probleme deosebite privitoare la distrugerea spatiilor verzi…..Prima dintre ele se va „repara” in masura in care este posibil si cu costuri sporite, dar dupa multa INSISTENTA !!!!!! Acum se vor replanta cei 100 de tei argintii pe bulevardul Stefan cel Mare….. Printre timp ne ocupam – de la distanta – de catre MACELARIREA PARCULUI DENDROLOGIC KAROLYI din CAREI, Judetul Satu Mare, unde Primarul CSABA Eugen , de la UDMR, a taiat sute de arbori, cu varste de 150 – 300 de ani, el avand la un moment dat 4 gatere…. Apoi a taiat pe capete arborii stradali din oras, iar in anul 2015 si 29 plopi euramericani, de pe drumul comunal Carei – Ianculesti…………… Agentia de Protectia Mediului Satu Mare a eliberat „AVIZE DE TAIERI” pe banda rulanta, iar Garda de Mediu i-a acordat Primarului un… AVERTISMENT !!!

  Reply
 4. Ionel LUPU

  Trebuie sa fac o rectificare : pe primarul Municipiului CAREI il cheama KOVACS Eugen si nu Csaba Eugen (nu prea sunt obinnuit cu numele maghiare)… Exista si un Responsabil cu spatiile verzi in cadrul Primariei, cu numele de CSABA Adrian, care s-a preocupat de crearea de cat mai multe „POIENI” in oras, pentru a incapea productia anuala de flori a sotiei acestuia, care are contract incheiat cu Primaria….

  Reply
 5. Ionel LUPU

  Primarul de Carei KOVACS Eugen nici pana acum n-a realizat REGISTRUL LOCAL al SPATIILOR VERZI (Legea 313 / 2009), cu harti satelitare, pentru ca nu trebuie sa se vada ca celebrul Parc Dendrologic KAROLYi (10,3 ha), „rezervatie botanica” ( HCJ nr. 4/1995) a ajuns o… rariste !!!!!!!!!!!

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *