Teodor Tita

Coordonatorul investigatiei Sunday Times: Nu cred ca Severin realizeaza gravitatea faptelor sale

Jonathan Calvert este jurnalistul care a coordonat investigatia publicatiei britanice Sunday Times referitoare la disponibilitatea unora dintre membrii Parlamentului European de a accepta bani in schimbul modificarii unor proiecte aflate in dezbatere.

Scandalul “Bani pentru legi” a facut deja doua victime. Un eurodeputat sloven si un eurodeputat austriac au parasit institutia si probabil viata politica pentru totdeauna fara prea multe comentarii. Ideea acestui interviu a aparut in momentul in care cel de-al treilea deputat vizat de ancheta jurnalistilor britanici (romanul Adrian Severin) nu numai ca a refuzat sa demisioneze dar a si iesit la atac, punand la indoiala intentiile Sunday Times.

Rep: Cum a inceput investigatia? Existau date care sa sa va faca sa alegeti doar anumiti parlamentari sau au fost alesi la intamplare?

JC: Vara trecuta doua surse diferite ne-au spus ca exista lobisti suspectati ca platesc eurodeputati pentru a ajuta la modificarea legilor din parlament. Lucrul asta nu era clar din registrul de interese financiare al parlamentului, registru pe care multi eurodeputati il trateaza cu dispret. Asa ca am ales acei oameni care aveau legaturi comerciale.

Rep: De ce crezi ca tocmai acesti trei parlamentari au fost dispusi sa accepte oferta pe care le-ati facut-o? E ceva diferit la ei?

JC: Nu. Doar ei si-au manifestat disponibilitatea de a schimba legi la cererea unui client platitor

Rep: Ce rol a jucat opinia ta si a Sunday Times despre Uniunea Europeana in aceasta investigatie? Severin ne-a spus ca ST are tendinte eurofobe.

JC: Nu suntem eurofobi iar eurofobia nu a avut nimic de-a face cu investigatia.

Rep: Adrian Severin a insistat ca investigatia voastra a fost un fel de conspiratie foarte costisitoare impotriva lui. Cat a costat?

JC: Habar nu am. Evident, a trebuit sa calatorim la Bruxelles si Strasbourg de cateeva ori dar asta nu e nimic neobisnuit atunci cand vorbim despre bugetul unui ziar.

Rep: Stiu ca in Marea Britanie a avut de-a lungul timpului propriile scandaluri de tip “bani pentru legi”. Ce s-a intamplat cu indivizii care au fost surprinsi procedand astfel?

JC: Lordul Taylor si Lordul Truscott au fost primii membri ai Camerei Lorzilor suspendati in ultimii 500 de ani.

Rep: Doi din cei trei eurodeputati despre care ati scris au demisionat. Romanul nu a facut-o. Cum se vede asta de la tine?

JC: Nu sunt sigur ca a inteles cat de grav e sa schimbi legi pentru clienti platitori.

Rep: A meritat efortul? Ai face investigatia asta inca o data?

JC: Da, bineinteles.

Citeste si despre: Severin, europarlamentar, times, Londra, demisie.


Articole cu aceeasi tema:
Inca o zi in care Severin refuza sa demisioneze
Al doilea eurodeputat demisionar in doua zile in scandalul bani pentru legi. A mai ramas doar Severin!
Adrian Severin trebuie sa plece


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

10 thoughts on “Coordonatorul investigatiei Sunday Times: Nu cred ca Severin realizeaza gravitatea faptelor sale

 1. cornel

  Trist, dar nu surprins. Sunt interesat de o simulare de aceasta natura priviind organizmele centrare si locale in ro. Va sugerez sa creati o ONG, cu acest obiect declarat in statul de functionare. Dupa primele rezultate ce vor fi concludente, se va putea trece la instutionalizare. Va fi interesant de aflat, ce guvern, parlament, partid politic, se va opune.

  Reply
 2. AndreiaM

  Buna ziua, stiti de vreo petitie pe care o pot semna prin care sa i se solicite d-lui Adrian Severin demisia?

  Reply
 3. Nick Sava

  Ma bucur ca urmariti „aventurile” euro-parlamentarului (inca) roman, Adrian Severin.

  Nu mai tin insa minte, ati urrmarit tot atit de sustinut „ancheta” realizata de Romania Libera printre parlamentari, nu mai putin de 118 cazind in plasa intinsa de jurnalisti? Daca da, puteti reveni si spune daca s-a cerut vreunui lider de partid sa ia o pozitie – si daca respectivul a luat? Banuiesc ca nu exista vreo lege prin care coruptii respectivi sa poata fi trasi la raspundere, dar e pacat sa ii uitam chiar atit de repede! In fond, ei stau „cu cinste” alaturi de Severin.

  Reply
 4. george

  Hai sa fim corecti cu noi. Daca se intampla in Parlamentul Romaniei nu se obosea nimeni sa ii ceara demisia. Pentru noi coruptia este ceva normal. De fapt, ii cerem demisia lui Severin ca sa nu ne facem de ras in strainatate.

  Reply
 5. Peter Badesco

  Parerea mea este ca stie foarte bine insa domnul Severin este din scoala veche comunista care spune ca nimeni si nimic nu-i poate opri din cea ce fac. Si ce fac se vede foarte bine , fac numai in folosul lor personal. PSD-ul este un partid de comunisti fara scrupule.

  Reply
 6. Eugen

  Pt. dl. Alexandru Sebene: Chiar credeti ca i-l intereseaza e-mailurile primite pe respectiva adresa pusa la dispozitie de site-ul citat de d-vs? O pun si eu la dispozitie, ( adrian.severin@europarl.europa.eu )dar sunt convins ca nici nu citeste e-mailurile, le sterge direct. Eventual sa deschida cineva o petitie on-line, exista un site destinat acestor tipuri de petitii, (pt. moment timpul nu-mi pemite sa aprofundez Termenii si Conditile in care se poate deschide o astfel de petitie). Daca o va face cineva, cu cea mai mare placere o voi semna si eu.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *