Gabriel Bejan

Constituția spune foarte clar că Liviu Dragnea nu poate fi premier

Dezbaterea din aceste zile referitoare la posibilitatea ca Liviu Dragnea să fie sau nu premier a ajuns în zona absurdului. Și asta pentru că indiferent cu ce procente a câștigat un partid alegerile, acest lucru nu poate schimba prevederile, extrem de clare, ale Constituției și legilor țării.

În primul rând avem o lege din 2001 care spune foarte clar că poate fi prim ministru doar o persoană care nu a suferit condamnări penale. Mai exact, este vorba despre articolul 2 din Legea 90/2001 privind organizarea și funcționarea Guvernului:

”Pot fi membri ai Guvernului persoanele care au numai cetăţenia română şi domiciliul în ţară, se bucură de exerciţiul drepturilor electorale, nu au suferit condamnări penale şi nu se găsesc în unul dintre cazurile de incompatibilitate prevăzute la art. 4, al 1”.

Legea este în vigoare și prin urmare îi interzice explicit lui Liviu Dragnea să fie prim ministru tocmai pentru că a fost condamnat la 2 ani de închisoare cu suspendare în dosarul Referendumului.

În al doilea rând, avem prevederile Constituției care, la fel, nu lasă nici un dubiu. Articolul 1, aliniatul 5 din legea fundamentală spune în felul următor: ”În România, respectarea Constituţiei, a supremaţiei sale şi a legilor este obligatorie.

Cu alte cuvinte, orice majoritate parlamentară, indiferent cât ar fi ea de confortabilă, nu poate ignora prevederile Constituției.

Desigur, există posibilitatea ca prevederile din Legea 90/2001 care se aplică în cazul lui Liviu Dragnea să fie contestate la Curtea Constituțională. Dar asta nu se face peste noapte, a explicat foarte bine aici juristul Dan Mihai de la APADOR-CH care sunt condițiile. Cu alte cuvinte, varianta asta e posibilă mai mult teoretic decât practic.

L-am sunat și pe Augustin Zegrean, fostul președinte al Curții Constituționale, să-i cer o opinie pe acest subiect. Mi-a spus că nu vrea să intre în această dezbatere absurdă, dar mi-a indicat exact articolul 1, aliniatul 5 din Constituție.

În concluzie, cred că adevărata discuție din acest moment nu este dacă Liviu Dragnea are sau nu dreptul să fie premier, ci dacă noua majoritate parlamentară vrea sau nu să încalce Constituția. Asta deja e altă poveste și prefer să cred că pesediștii doar încearcă să-și încordeze mușchii prin studiourile de televiziune și nu vor merge mai departe. Pentru că dacă o vor face ne întoarcem pur și simplu la momentul 2012. Cu toate consecințele pe plan extern.

 

 


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

11 thoughts on “Constituția spune foarte clar că Liviu Dragnea nu poate fi premier

 1. Dumitru

  „Dar asta nu se face peste noapte” Fals. Pentru referendumul din 2012 s-a facut, deci se poate face si acum.

  Reply
  • intrebare

   Intrebare :
   Ce s-a facut pentru referendumul din 2012 ?
   Este vorba despre faptul ca a fost incalcata constitutia prin suspendarea fostului Presedinte (nefiind indeplinita nicio conditie pentru suspendare) ?

   Reply
  • Intrebare

   Intrebare :
   Ce s-a facut pentru refrendumul din 2012 ?
   Este vorba de faptul ca usl-ul a incalcat constitutia, suspendindu-l pe fostul Presedinte fara sa fi fost indeplinita nicio conditie pentru suspendare ?

   Reply
 2. ceatza

  Si daca schimba legea vor trebui sa faca noi alegeri, pentru ca nu se aplica retroactiv. In rest pe cinstea lor nu m-as baza, sunt condusi de un infractor ( si PeNaLii n-au fost votati ca au facut parte din grupul infractional organizat) si au mai facut o data porcarii, pentru a incerca sa il suspende pe Basescu si sa-si faca facutele…

  Reply
 3. Munteanu

  Am aflat din articolul de mai sus ca poate fi prim-ministru doar cel care are doar cetatenia Romana si domiciliaza in Romania deci Ciolanos cu dubla cetatenie Romana si Franceza a fost prim-ministru ilegal iar Iohannis cu singura cetatenie Germana este presedinte ilegal.

  Reply
  • Gabriel Bejan

   Ar fi adevarat ce spuneti daca Ciolos ar avea cetatenie franceza si Iohannis cetatenie germana. Dar cum nu-i adevarata nici una dintre afirmatii, nu pot sa spun decat ca va inselati.

   Reply
    • Gabriel Bejan

     E recunoscuta, desigur, dar legea in cazul ministrilor asa e formulata: doar cu cetatenie romana. Mi se pare chiar logic sa fie asa, pentru a nu exista suspiciuni ca ministrul respectiv serveste si interesele altei tari.

     Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *