Andrei Sterescu

Consiliul Europei restabilește dreptul de vot al Rusiei. Cum au votat delegații români?

Într-o decizie contestată de către majoritatea tărilor din fostul bloc sovietic, alături de Polonia, Suedia și Anglia, Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE) a votat marți dimineață readmiterea delegației rusești după 5 ani în care aceasta a fost suspendată.

Este pentru prima oară când una dintre sancțiunile internaționale asupra Rusiei este retrasă după ce aceasta a anexat Crimeea, atunci parte a Ucrainei, în 2014. Rusia și-a pierdut dreptul de vot in APCE în 2014, boicotând adunarea începând cu anul 2016 și refuzând să-și mai plătească contribuția anuală în valoare de 32.6 milioane de euro. Rusia putea fi exclusă din Consiliu pe baza refuzului de a plăti și amenințase că va părăsi organizația dacă statutul acesteia nu va fi restabilit înaintea numirii unui nou secretar general, decizie care va fi luată azi.

Creat în 1949 și bazat in Strasburg, Consiliul Europei este o organizație care are ca scop protejarea drepturilor omului, promovarea democrației pluraliste și susținerea statului de drept. Consiliul Europei numără 47 de state membre și reprezinta interesele a peste 800 de milioane de oameni. Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) este parte a Consiliului și este insărcinată cu aplicarea Convenției Europene a Drepturilor Omului în statele membre. Consiliul Europei este separat de Uniunea Europeană și nu trebuie confundat cu Consiliul Uniunii Europene sau Consiliul European.

sursă hărtă: https://twitter.com/OstapYarysh

APCE este unul dintre organele statutare ale Consiliului Europei. Aceasta numără 648 de membri în total – 324 de membri principali și 324 de supleanți – care sunt numiți sau aleși de către parlamentul fiecărui stat membru. O bună parte din delegați părăsiseră deja părăsiseră sala la ora la care a avut loc votul. Raportul privind revenirea delegației Rusești cu drepturi depline de vot a trecut cu 118 voturi pentru, 62 împotrivă și 10 abțineri, pavând calea pentru întoarcerea Rusiei în APCE și punând capăt amenințării acesteia de a părăsi organizația. Textul a trecut, în mare parte, datorită susținerii statelor din vestul Europei după ce Franța si Germania au ajuns la un compromis cu Rusia în timpul summitului din Helsinki de luna trecută. Din partea României mai erau prezenți în sală doar doi delegați, Iulian Bulai (USR), care a votat împotriva textului, și Gheorghe-Dinu Socotar (PSD_, care a votat în favoarea Moscovei. USR au ieșit deja cu o poziție în privința votului, susținând că această decizie afectează în mod negativ interesele regionale ale României.

Suporterii revenirii Rusiei susțin că menținerea unei legături juridice formale cu Rusia este necesară pentru a asigura dreptul cetățenilor tuși de a contesta abuzurile puterii și a le aduce în fața CEDO. Cazurile originare din Rusia constituie cea mai mare parte a cazurilor aduse în fața Curții. Criticii acordului acuză Mosocova de șantaj, istoricul francez, Antoine Arjakovsky, susținând într-un articol în Le Monde că decizia reprezintă un “suicid colectiv” al idealurilor organizației pentru prețul a 33 de milioane de euro. Alții susțin că Rusia este recompensată în ciuda conduitei sale. E adevărat, întoarcerea Rusiei în APCE presupune trecerea cu vederea a motivelor pentru care Rusia a fost sancționată în primul rând. Acestea includ ocuparea Crimeei și rolul său în conflictul armat din Donbas, motive la care putem adăuga și situația din Tranistria, intervenția în politica internă a altor state din Europe și decizia de a da Curții Constituționale puterea de a respinge hotărârile pronunțate de CEDO.

(https://twitter.com/Yascha_Mounk/status/1143442207208349708)

Din 2014 încoace, Rusia și-a intensificat comportamentul represiv atât pe plan intern, cât și pe plan extern. Decizia de a restabili statutul Rusiei în Consiliul Europei pare să legitimeze genul acesta de acțiuni. Acestă decizie exacerbează problemele cu care se confruntă deja Consiliul pentru a-și menține legitimitatea într-o perioadă în care democrația este în declin este o nevoie mult mai mare de instituții precum Consiliul Europei și CEDO. Consiliul riscă să își piardă credibilitatea în fața acuzelor de împăciuire cu regimuri autoritare după ce, doar acum doi ani, a mai trecut printr-o criză instituțională în urma încercării de lovitură de stat din Turcia, stat membru al Consiliului, când Erdogan a declarat stare de urgență și a început o represiune profundă a persoanelor acuzate că ar fi participat la complot, printre care și birocrați, academicieni, membri ai sistemului judiciar, politicieni din opoziție și jurnaliști.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

4 thoughts on “Consiliul Europei restabilește dreptul de vot al Rusiei. Cum au votat delegații români?

 1. Madalin Blidaru

  Comparația cu Turcia este nepotrivită, chiar și în cazul Consiliului Europei.
  Turcia nu încalcă constant, aproape lunar, principiile de bază ale dreptului internațional. La fel, se poate protesta (mai mult sau mai puțin liber) la Istanbul, ai opoziție, în timp ce la Moscova liderii și participanții la proteste ajung după gratii, iar opoziția parlamentară „coabitează” mereu cu PRU. Și să nu uităm de marinarii care circulau liniștiți către porturile Ucrainei și au ajuns să fie reținuți (arestați) ilegal acum câteva luni de Rusia.

  P.S.: Crimeea este și acum a Ucrainei, nu doar atunci, chiar dacă firmele olandeze și nu numai o ajută să se lipească de Rusia.

  Reply
 2. JK

  Drepturile omului sunt frumoase, dar iarna în Europa temperatura are prostul obicei de a coborî sub zero Celsius. Plus că vapoarele cu petrol ieftin de șist de peste Atlantic cam întârzie. Și dacă Morcoveață pune foc Iranului și Venezuelei, s-ar putea ca mersul cu automobilul să redevină un lux. Așa că, diplomatic, mai bine să stai de vorbă cu ursul decât să țipi la el. Dacă ai primit Rusia în APCE în 1996, când indicatorul respectării drepturilor omului funcționa pe post de ventilator și dacă în 2019 ai încă Turcia ca membru, se poate reprimi Rusia. Nu este chiar o atât de gravă încălcare a dreptului fundamental al omului și statelor la ipocrizie. Dimpotrivă.

  Reply
 3. lili

  Cazul Crimeea urmeaza cazul Kosovo ca precedente stabilite de marile puteri atunci cand interesele geopolitice le cer. Acum s-ar putea inchide un capitol al modificarilor de harti prin remiza 1-1 intre UE si Rusia.
  Crimeea a fost (istoric vorbind) a Rusiei, a fost temporar a Ucrainei care a neglijat-o exact cum ar face Romania cu Basarabia (si cum a si facut in scurta perioada cat a detinut-o in perioada moderna). Iar acum Crimeea revine la locul de care apartine, etnic, cultural dar si socio-politic.

  Deci votul din APCE este foarte corect. Ar trebui sa fie semnalul unei calmari a discursului anti-rusesc. Este momentul ca Ucraina sa invete ca nu o va sprijini nimeni pe planeta in incercarea ei de rupere de ceea ce este de fapt prin actiuni ostile si chiar militare contra Rusiei. Ucraina are mari probleme identitare, construindu-si o mitologie nationala care ne afecteaza si pe noi, romanii, pe langa unguri sau rusi. Restabilirea relatiilor euro-ruse trebuie sa fie un semnal catre Ucraina ca ea nu mai poate continua in acest fel.

  Reply
 4. Stoian

  Ne place,nu ne place,Ukraina este o parte a Rusiei inca de pe vremea cand Cantemir voise sa inchine Moldova pana la Carpati maicii Rosia…Domnitorul moldovean n-a reusit pentruca s-au opus marile puteri de atunci in perimetrul european….Iarasi ne place ori ba,Ucraina de astazi este o gaselnica hruciovista,cum putea rezista Krimeiia ca parte a Ucrainei,de vrenme ce o parte a flotei Rusiei era locata in Marea Neagra!….
  Bineintales gestul lui Putin a socat Europa,dar cat priveste ,,agresivitatea” Rusiei,rezultata de aceasta actiune,am mari rezerva…Rusia a fost un colos si maieste si astazi,,dar cu picioare de lut.Putin e un om inteligent si cultivat,evident la scara intelectualului kgbist,Scancelile tarilor baltice si ifosile Poloniei sunt
  sunt gesturi de…ia-l depe mine ca-l om or!
  Pericolul real pentru Romania nu e Rusia,ci Turcia!Cu islamismul agresiv greu de stavilit.Am parerea ca atata timp cat America va avea un leader precum Trump si Rusia un ,,Putin” ca cel de astazi, nu vor avea loc conflicte d natura sa distruga civiizatia zidita cu atata truda de ganeratiile judeo-crestine…
  Cat priveste ,,Lumea a Treia”,iarasi spun,,ne place ori nu, Dumnezeu cu mila!In loc saemigreze haotic ar trebui sa-si puna….-c.( suzati!) la batae, sa seapucede munca,si nu toata ziuade revolutii,si pretentii sa fie mereu si mereu ajutati cumiliardedin cate jumatate fura si jumstsate risipesc pe apa Sambetei…

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *