Mihai Goțiu

Confirmare oficială: Autorizația de construire a minei de la Certej este ilegală!

Într-un răspus adresat Mining Watch România, Inspectoratul de Stat în Construcții (ISC) confirmă faptul că autorizația de construire pe baza căreia au început lucrări preliminare de construire a minei de aur la Certeju de Sus a fost eliberată cu încălcarea dispozițiilor legale. În răspuns, se mai arată că Inspectoratul a sesizat instituția prefectului județului Hunedoara în vederea anulării autorizației de către instanțele de contencios administrativ.

Mining Watch, dar și România Curată, i-au solicitat la sfârșitul anului trecut, primarului din Certeju de Sus să facă publică autorizația de construire, lucru pe care acesta l-a refuzat. De asemenea, peste 11.000 de cetățeni au semnat petiția prin care i s-a solicitat președintelui României, Klaus Iohannis, să ia măsurile care țin de el pentru respectarea legii în cazul Certej.

autorizatie ilegala la certej

Răspunsul ISC (sursa: Mining Watch România)

”Eforturile societății civile demască o dată în plus ilegalitățile comise de companiile miniere pentru demararea exploatărilor aurifere pe bază de cianuri în România. În urma semnalării neregulilor autorizației de construire aferente organizării de șantier pentru platforma industrială de la Certej de către rețeaua Mining Watch România și ca urmare a presiunii exercitate de cetățeni pentru clarificarea situației și amendarea vinovaților, Inspectoratul de Stat în Construcții a constatat emiterea autorizației cu încălcarea prevederilor legale.”, se arată într-o poziție a Mining Watch România.

”În clarificarea situației, reprezentanții rețelei Mining Watch România s-au confruntat cu totala opacitate a Primăriei Certeju de Sus, emitentul autorizației, care a refuzat în repetate rânduri să facă public dosarul de autorizare și actul în sine. Accesul la informație a fost refuzat în egală măsură presei, deși autorizația de construire constituie comunicare de interes public. Mai mult, declarațiile în presă ale primarului Petru Cîmpian au fost de natură să inducă publicul în eroare, acesta declarând succesiv că autorizația s-a emis în deplină legalitate. În consecință, Mining Watch România a înaintat Tribunalului Cluj o acțiune pentru obligarea Primăriei la publicarea autorizației.

Într-o primă etapă nici Inspectoratul de Stat în Construcții nu s-a arătat interesat să investigheze legalitatea autorizației. Mai mult, pe 17 noiembrie, Inspectoratul de Stat în Construcții a oferit un răspuns către Mining Watch România prin care se transmitea că sesizarea a fost “redirecționată, spre competentă soluționare, Primăriei comunei Certeju de Sus”. Altfel spus, soluționarea depindea exclusiv chiar de emitent. Mobilizarea a continuat să crească, zeci de cetățeni contactând ISC pentru lămuriri. Totodată peste 11.000 de cetățeni au semnat petiția prin care îi cereau președintelui nou ales Klaus Iohannis respectarea legii la Certej. În acest context, pe 27 noiembrie Mining Watch România a înaintat o a doua sesizare către Inspectoratul de Stat în Construcții pentru sancționarea Primăriei Certeju de Sus și oprirea lucrărilor de organizare de șantier la platforma industrială a minei.

Au fost necesare 90 de zile și nenumărate interpelări publice pentru ca autoritățile statului să își ducă la îndeplinirie obligațiile legale de verificare a autorizației de construire pentru lucrările de la Certej. În continuare, Instituția Prefectului Hunedoara a fost sesizată în vederea anulării autorizației de către instanțele de contencios. Lupta continuă și întrebarea care se pune acum este cât timp vor mai juca companiile miniere rolul investitorului favorizat cu orice preț de stat și până unde sunt dispuse autoritățile să meargă pentru mulțumirea corporațiilor extractive.”, mai scrie Mining Watch România.

***

După ce Mining Watch România și România Curată au prezentat mai multe fotografii de pe șantierul din Certeju de Sus pe care, conform ISC, lucrările se desfășoară ilegal, accesul în zonă a fost restricționat. (foto: Vasile Ernu)

deva gold certej


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

8 thoughts on “Confirmare oficială: Autorizația de construire a minei de la Certej este ilegală!

  • Roxana Pencea

   Intr-adevar aceea este vechea scoala din Bocsa Mica. Acum functioneaza pe post de birouri pentru Deva Gold.

   Reply
 1. Bucurescu

  Foarte curios : Din cate stim, institutia Prefectului reprezinta in teritoriu de fapt Guvernul, iar in momentul de fata Seful Guvernului se face ca nu stie de aceasta ilegalitate. Mai mult de atata Presedintele Johannes nu a avut nici o reactie de cand a fost INFORMAT acum 12 zile de aceasta ILEGALITATE ! Oare de ce acesti 2 cetatenii baga capul in nisip. Sa fie oare un succes al presiunii exercitata de fostul Cancelar al Austriei al carui nume Alfred Gusanbauer îl regăsim în două dintre cele mai controversate ”investiții” din România, autostrada Comarnic-Brașov și proiectul minier de la Roșia Montană, dar și în umbra altor scandaluri economice din Europa ori alături de dictatorul kazah Nursultan Nazarbayev, de fostul premier al Serbiei sau chiar și pe lângă Adrian Năstase.
  Pai daca este asa va propun sa trimiteti articolul cu comentariile aferente D-lui Presedinte Johanes pe adresa „procetatean@presidency.ro” precum si D-lui Prim Ministru Victor Ponta pe adresa „victorponta2.0@gmail.com” , poate Dansii nu au fost informati de consilieri, si nu stiu ce ii asteapta din partea populatiei daca nu rezolva aceasta talharie la adresa poporului roman.

  Reply
 2. Timotei

  Aveți dreptate că este scoala din Bocșa Mică în care au fost investiți sume importante de bani pt.recondiționare si dotare (termopane,centrală termică,utilităti sanitare,mobilier ,etc.)bani de la guvern ,după finalizarea lucrărilor a fost încredințată companiei Deva Gold de către ,,baronelu de Certej,, Petre Câmpian.Si acel drum nou a fost construit tot din bani publici fiind folosiți la muncă angajați din primăria Certej si unele utilaje din dotarea acesteia;dar pe care nu au acces decât cei de la respectiva companie!Si nu mai asteptați nici un răspuns de la D-l Klaus fiindcă nu o să-l primiți,primarul e PNL-list ,multe interese în zonă,e aur si alte metale rare nu se cultivă cartofi ….

  Reply
 3. silviu

  Asa este d—le Timotei,aici se spală sume imense de bani;drumul respectiv a fost executat la început de societatea comercială a vărului primarului d—l Poenar Tinel cu participare a angajaţiilor primăriei alături de utilajele din dotarea acesteia sub stricta supraveghere si conducere a primarului Petre Câmpian.În zonă se vehiculează faptul că cei doi nu sunt numai rude ci si împart „prada„si se pare că este adevărat având în vedere că SC a d—lui Poenar a primit spre execuţie a majorităţi lucrărilor de aici cum ar fi:defisarea intregii suprafete de teren aparţinând DEVA GOLD,execuţie drumuri acces carieră piatră,platforme si bazine apă.D—l Poenar are o vastă pregătire în afaceri având în vedere că în anii 2000 a fost pt o perioadă deţinut al Penitenciarului Bârcea Mică pt fraudă!

  Reply
 4. Paul

  Este revoltator ca cei alesi pentru conducerea tarii, sunt tot una cu jefuitorii sai,impostori cu ifose doctorale dar fara onoare,veniti parca din orfelinate,sau case de corectie.Acesti nemernici,venetici sau rebuturi autohtone,au intinat istoria poporului romanesc.Sa le fie mancarea,otrava si somnul,cosmar,pana cand ii va lua dracu’ .

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *