Comunitatea Uniti Salvam declara greva cetateneasca. O fi bine?

Comunitatea Uniţi Salvăm cheamă populaţia să nu ia parte la alegerile europarlamentare de la 25 mai în semn de protest faţă de ceea ce numeşte acţiunile anti-europene şi anti-democratiuce ale clasei politice actuale din România. 

Citiţi mai jos comunicatul Uniţi Salvăm:

“Relaţiile dintre cetăţeni şi clasa politică se află într-o stare de deteriorare fără precedent. Lipsa de încredere în instituţiile democratice, în special în Parlament şi partidele politice, ca şi în corectitudinea procesului electoral, se află la o cotă care pune sub semnul întrebării viabilitatea regimului democratic din România. Pe 25 mai, ora 17, ne dăm votul în piețele principale ale marilor orașe!

Am ajuns în această situaţie din cauza felului în care partidele au înțeles să facă politică. Ȋn loc să implementeze reformele interne necesare, au crescut progresiv obstacolele în calea participării civice a cetăţenilor şi a capacităţii lor de a se constitui în actori politici. Democraţia presupune participare şi contestare. Nemulțumirea generalizată, punctată de mişcări de stradă din ce în ce mai dese şi puternice, indică faptul că societatea nu mai are răbdare, că indivizii nu mai vor să ducă în spate un sistem politic măsluit, corupt și meschin. Mişcările sociale din 2012 și 2013 au arătat căcetăţenii doresc un proces politic integru și cu participare reală, ca într-o democrație demnă de acest nume.

În semn de protest faţă de impunerea a numeroase obstacole în calea participării cetăţenilor la viaţa politică şi menţinerea unor practici politice şi electorale corupte, cu ocazia alegerilor pentru Parlamentul European declanşăm Greva Cetăţenească.

Greva Cetăţenească presupune delegitimarea acestui simulacru democratic prin neprezentarea la vot sau anularea votului. Deja milioane de cetăţeni aleg să nu mai participe la o farsă cu ambalaj electoral care e departe de principiile democrației şi justiției. Acest gest nu urmăreşte să schimbe raportul de forţe între partidele existente. Este un gest de protest prin care solicităm o serie de schimbări necesare şi urgente ale cadrului legislativ şi instituţional. Manifestarea este perfect consonantă cu principiile democratice înscrise în tratatele europene şi ȋn Constituţia României. Vrem o Europă unită şi democratică. Politica românească, ȋn starea actuală, este anti-europeană şi anti-democratică.

Indiferent că merg sau nu la urne, chemăm toţi cetăţenii să iasă în stradă pe 25 mai și să se alăture grevei pe care am declanşat-o. Pentru ca împreună, tot mai mulți și mai implicați în bunăstarea societății în care trăim, să construim o democrație a participării și deliberării.

Pe 25 mai, noi votăm în stradă!

Comunitatea Uniţi Salvăm

Solicitări

1.     Reducerea la 3.000 a numărului de semnături de susţinere necesare pentru ȋnregistrarea unui partid politic şi reducerea numărului de judeţe din care sunt obţinute semnăturile de la 18 la 5 (Legea 14/2003, Art. 13, alin. 3).

2.     Eliminarea procedurii de actualizare ȋn ani pre-electorali a listelor de membri şi a listelor de susţinători – 25.000 ȋn forma actuală (Legea 14/2003, Art. 27).

3.     Reducerea numărului de semnături de susţinere necesare ȋnregistrării candidaturilor  după cum urmează:
–    Alegerile pentru Parlamentul European (Legea 33/2007): pentru partidele politice (Art. 16, alin. 4), de la 200.000 la 20.000 și pentru candidații independenți (Art.17, alin. 1), de la 100.000 la 10.000.
–    Alegerile pentru Camera Deputaţilor şi Senat (Legea 35/2008): pentru candidaţii independenţi, scăderea numărului de semnături de susţinere de la minim 4% la 0,5% din numărul total al cetăţenilor cu drept de vot ȋnscrişi pe listelele de vot permanente din circumscripţia ȋn care se candidează, dar nu mai puţin de 1.000 pentru Camera Deputaţilor şi respectiv 2.000 pentru Senat (Art. 30, alin. 1).
–    Alegerile locale (Legea 67/2004): pentru candidaţii independenţi la funcţia de consilier local, primar, consilier județean şi preşedinte al consiliului judeţean de la minim 2% la minim 0,3% din numărul total al alegătorilor înscrişi în listele electorale permanente şi în listele electorale complementare din circumscripţia respectivă (Art. 48, alin. 1-3).
–    Alegerile prezidenţiale (Legea 370/2004): pentru persoanele susţinute de partide/alianţe politice şi candidaţi independenţi, scăderea numărului de semnături necesare de la 200.000 la 20.000 ȋn primul caz şi 10.000 ȋn al doilea (Art. 4, alin. 3).

4.     Introducerea pe toate buletinele de vot, indiferent de tipul alegerilor, a casetei „Niciunul dintre cei menționați”.

5.     Reducerea cuantumului depozitului pentru fiecare candidat la alegerile parlamentare de la 5 salarii minime brute pe ţară la unul singur (Legea 35/ Art. 29, alin. 5).

6.    Finanţarea tuturor partidelor cu subvenţii de la bugetul de stat proporţional cu numărul de voturi obţinute la toate tipurile de alegeri – locale, parlamentare, prezidenţiale şi europene (Legea 334/2004).

Recomandări

Pe lângă solicitările de mai sus, pe care le considerăm obligatorii și urgente, facem și următoarele recomandări în scopul creșterii calității procesului politic:

•     Scăderea pragului electoral la 3% (pentru a facilita intrarea în Parlament a unor partide noi);

•     Instituirea sistemului de vot în două tururi pentru primari şi preşedinţii de Consilii Judeţene(pentru a limita concentrarea puterii la nivel local);

•     Introducerea listelor deschise care permit ordonarea candidaţilor ȋn funcţie de preferinţele alegătorului (pentru creșterea interesului cetățenilor față de alegerile europarlamentare);

•     Introducerea unui sistem electronic de strângere a semnăturilor de susţinere şi, respectiv, verificarea obligatorie şi completă ale acestora (pentru reducerea fraudelor).

•     Introducerea votului prin corespondenţă şi/sau electronic (pentru facilitarea accesului la vot a numeroşilor cetățeni români cu domiciliul ȋn străinătate).

Greva Cetățenească este primul pas pentru schimbarea legilor electorale și a celor care privesc organizarea și finanțarea partidelor.

Refuzăm să votăm nu fiindcă disprețuim instituția votului, ci pentru ca în următorii ani să avem cu cine vota în cadrul unor alegeri corecte, libere și pluraliste.”

 
 
 
Romania Curată va invită să vă spuneţi parerea despre această iniţiativă. Sunteţi de acord, sau nu, şi de ce.Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

10 thoughts on “Comunitatea Uniti Salvam declara greva cetateneasca. O fi bine?

 1. Un cetatean

  Atunci cand PDL a cerut boicotarea refrendumului pentru demiterea presedintelui, pe drept cuvant ati spus ca acest lucru nu este corect. Acum este corect cand boicotarea poate fi in favoarea PSD? Miscarea dvs. coalizeaza multi tineri. Mare parte nu au votata nici pana acum din diverse motive. Este cumva un ecou al invitatiei lui Craciun de a nu participa la vot? Romania Curata se face prin implicare cetateneasca, nu prin greva cetateneasca. Aceasta a fost si dorinta comunistilor: o cat mai mica implicare a cetateanului in politic.

  Reply
 2. Romaniacurata.ro

  Stimate cetatean, noi am redat acest comunicat al Uniti Salvam si atat! Ramane la latitudinea dvs sa alegeti calea de urmat. Nu am indemnat pe nimeni sa-l urmeze. Poate cititi si editorialul alaturat al dnei Alinei Mungiu-Pippidi.

  Reply
 3. Un cetatean

  Stimata echipa `Romania Curata`, a prelua fara macar o minima prezentare un mesaj inseamna pur si simplu o sustinere a acelui mesaj daca nu chiar un total acord si deci continuare a acelui mesaj. O minima atitudine nu strica. Chiar si un vt in alb este mai mult decat refuzul votului. Este vorba de niste procente care se cuatifica raportat la cei prezenti. Lipsa la vot lasa loc mai mult fraudarii. Asta vrea Romania Curata? Cu siguranta, din cate stiu eu, a luptata mereu impotriva fraudei. Lipsa la vot este una dintre cele mai facile modalitati prin care se poate ajunge la fraudare. Indiferent la ce partid apartine, CETATEANUL nu trebuie sa permita ca activul de partid sa decida soarta alegerilor. Romania Curata vrea asta? Cred ca nu. Deci nu strica ceva atitudine critica sa macar analitica la un mesaj. Altfel risca sa devina trompeta unuia sau altuia.

  Reply
 4. Cititor9

  Dragilor, boicotul votului e un avantaj clar adus PSD-ului si UDMR-ului.
  Daca oamenii activi nu prticipa la vot sa-i lasam sa participe doar pe pensionarii de la tara influentati de primarii baronilor si pe cetatenii de origine maghiara mobilizati de UDMR?
  Astfel de apeluri va descalifica si pe dvs ca organizatie si actiunile desfasurate de-a lungul timpului.
  Practic ne propuneti sa avem niste rezultate de genul 60% PSD, 15% – UDMR si restul de 25% impartit de partidele de dreapta?
  Probabil peste un an o sa spuneti ca parlamentul european nu e legitim si cel mai bine ar fi sa-l desfiintam sau s aiesim din UE…
  Atentie si la ideea cu anularea votului. Votul anulat e identic cu absenta, acele procente nu vor influenta procentele partidelor.

  Reply
 5. alinaMP

  Ne facem datoria sa relatam ce transmit animatorii Uniti,salvam. Personal eu cred ca e bine lumea sa voteze daca nu vrem sa ne batem joc pe fata si sa aratam ca nu pretuim faptul ca am intrat in UE- prezenta e un indicator de legimitate european. Revendicarile de liberalizare a asocierii politice sint insa si ale noastre, dupa cum stiti, si le sustinem. Daca nu sinteti de acord cu mesajul acestor animatori scrieti si aici si scrieti si pe Uniti, salvam, sa nu uitam ca vorbim de oameni care nu fost alesi de nimeni, care nu au competente speciale, care sint un grup de animatori, deci orice feedback de la voi este bine venit.
  Cind dam noi un apel il semnam noi, nu il dam anonim

  Reply
 6. misantropu

  Da, este o pozitie principiala si este pentru prima data dupa mai bine de douazeci de ani cand vad asa ceva in constiinta publica – nu poti sa participi intr-un proces care este viciat, intr-un simulacru de democratie.

  Reply
 7. Rasfoitor

  Sa mergi la vot inseamna sa fii de acord cu murdariile lor indiferent ca votezi pro ori contra. Clar stau acasa

  Reply
 8. cititor9

  La cat de fanteziste sunt unele dintre propuneri te duc cu gandul la neseriozitate. O alta dovada ca si reprezentantii asazisei societati civile se scalda in aceeazi mediocritate ca si clasa politica. Iar daca asta face parte din maretul plan pesedist de cucerire totala a puterii atunci perfidia atinge cote maxime in Romania.
  Nu m-ar mira nici sa fie o influenta ruseasca de subminare a democratiei intr-un stat UE si Nato.

  Reply
 9. DanBruma

  Cititor9: Si daca ar fi influenta ruseasca care ar fi problema? Nu ti se pare normal ca influenta ruseasca sa se simta mai mult decat cea americana fie si numai prin distanta dintre noi si celelelate doua tari USA si Rusia respectiv? In loc sa spui mersi ca esti informat despre acest boicot si ca esti lasat sa comentezi despre asta d-ta sari la bataie. Cred ca nu ar trebui uitat ca aceasta miscare (Uniti salvam) este singura miscare cetateneasca din Ro care a reusit sa influenteze semnificativ si sa stopeze chiar ce se intampla in mod corupt in Ro in legatura cu privatizarile. Putina nuantare nu ar strica.

  Reply
 10. Pilat

  Intr-cat IMPOSTORII si SUBMEDIOCRITATILE propuse pentru europarlamentari sunt cam tot aceleasi nulitati, actiunea propusa este o SOLUTIE veritabila cu care se pot obtine mai multe rezolvari de interes general, national.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *