Coalitia 322 se reface in jurul lui Nastase

Imunitatea lui Adrian Năstase s-a dovedit mai rezistentă decât coaliţia aflată la guvernare. PSD şi PDL s-au războit ieri în plen mai tare decât în zilele în care se aflau în tabere opuse. Grupurile parlamentare ale UDMR, PSD şi PNL au părăsit marţi plenul şedinţei Camerei Deputaţilor, refuzând să dezbată pe fond cererea procurorului general de începere a urmăririi penale a lui Adrian Năstase în dosarul „Zambaccian 1”.

Drept consecinţă, şedinţa a fost suspendată din cauza lipsei cvorumului, iar o încercare de reluare a ei a eşuat după o rundă de consultări între liderii grupurilor parlamentare de la care a lipsit şeful deputaţilor PSD. Astăzi, în şedinţa Biroului Permanent al Camerei se va lua probabil o decizie în privinţa reprogramării continuării dezbaterilor.

În cererea formulată de procurorul general se preciza că „se impune reluarea procedurii” (ca urmare a modificării regulamentului Camerei în urma unei decizii a Curţii Constituţionale – n.a.) în cazul cererii de începere a urmăririi penale a lui Adrian Năstase în dosarul „Zambaccian 1”.
Publicitate

În acest dosar, fostul premier este acuzat pentru săvârşirea infracţiunilor de luare de mită, trafic de influenţă şi participaţie improprie la fals material în înscrisuri sub semnătură privată în perioada 2001-2004.

Timp de peste 3 ore, în plenul Camerei s-au purtat discuţii extrem de tensionate pe teme de procedură între PSD şi UDMR pe de o parte, şi PDL de cealaltă parte. Prima tabără susţinea că plenul trebuie să se pronunţe asupra punctului de vedere al Comisiei de Regulament (care anterior a decis că solicitarea procurorului general este inadmisibilă – n.a.), şi, ulterior, în eventualitatea infirmării prin vot a respectivei decizii, să se dezbată pe fond imunitatea lui Adrian Năstase. PDL a susţinut de la bun început că trebuie dezbătută şi votată cererea de începere a urmăririi penale a lui Năstase. Scandalul din plen a fost de fapt o continuare a celor patru ore de scandal de luni din Biroul Permanent al Camerei, unde preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, şi vicepreşedintele acestui for, Adrian Năstase, s-au încăierat pe tema cererii procurorului general. Disputa a început atunci când Roberta Anastase a propus ca plenul Camerei Deputaţilor să voteze un răspuns la cererea procurorului general în cazul „Zambaccian 1“, indiferent care va fi acesta. Adrian Năstase i-a spus că această solicitare nu poate fi supusă la vot pentru că ar fi neconstituţională, ceea ce a atras imediat replica Robertei Anastase, potrivit căreia deputaţii nu pot decide în numele instanţei. Anastase l-a acuzat pe Năstase că se află „într-un puternic conflict de interese“ când insistă să vorbească pe marginea cazului său, iar Năstase i-a replicat că primeşte instrucţiuni de la Cotroceni. Cum nu s-a putut ajunge la o hotărâre concretă, s-a lăsat pe seama plenului să decidă asupra procedurilor.

La tribuna Camerei a plouat cu acuzaţii din ambele direcţii, iar la un moment dat Eugen Nicolicea (PSD) a ajuns să ameninţe că dacă se va merge pe ce propune PDL, atunci va solicita şi reluarea votului privind alegerea preşedintelui Camerei.

PSD, UDMR şi PNL au părăsit lucrările invocând „încălcarea gravă a regulamentului” de către Roberta Anastase. Liderii PSD şi UDMR au acuzat-o pe Anastase de începerea dezbaterii pe fond a cererii procurorului general, susţinând că nu exista o decizie în acest sens a Biroului Permanent al Camerei. La ieşirea din sala de plen, Viorel Hrebenciuc a ţinut să-l introducă în conflict şi pe preşedintele Băsescu: „Am părăsit sala. Nu ne mai întoarcem la lucrări până când se hotărăşte domnul preşedinte Băsescu să respecte legile în ţara asta“.

„Trofeul Calităţii” ajunge la Curtea Constituţională prin interpuşi

Dosarul „Trofeul Calităţii”, în care Adrian Năstase a fost trimis în judecată de DNA pentru finanţarea ilegală a campaniei pentru prezidenţialele din 2004, a fost suspendat ieri de pe rolul Înaltei Curţi, după ce unul dintre inculpaţi, Diana Gasparovici, a ridicat o excepţie. Avocatul acesteia a considerat că adoptarea Ordonanţei de Urgenţă 134/2005, care priveşte chiar înfiinţarea DNA prin transformarea fostului Parchet Naţional Anticorupţie (PNA) într-o Direcţie din cadrul Parchetului General, ar încălca legea fundamentală, întrucât guvernul Tăriceanu I nu ar fi motivat urgenţa adoptării acesteia. Însă guvernul Tăriceanu I a motivat urgenţa adoptării ordonanţei tocmai pentru a se pune în acord cu o decizie din mai 2005 a Curţii Constituţionale care prevedea că PNA nu putea ancheta miniştri sau parlamentari pentru că nu era definit ca o structură a Parchetului General. Curtea Constituţională judecă o excepţie ridicată într-un dosar în minim trei luni, timp în care acesta nu este analizat de instanţa care l-a trimis. (Dorin Petrişor)

Istoricul dosarului

• 13 august 2008 : Cu 120 de voturi pentru şi 150 contra plenul Camerei respinge cererea procurorului general de începere a urmăririi penale
• 1 octombrie 2008: Curtea Constituţională decide că ridicarea imunităţilor prin votul a două treimi din parlamentari este neconstituţională, urmând să se aplice majoritatea simplă
• 10 martie 2009: procurorul general trimite la Parlament cererea de reluare a votului, invocând modificările aduse de Curtea Constituţională Regulamentului Camerei
• 20 mai 2009: cererea procurorului general este discutată în Biroul Permanent unde se decide solicitarea unui punct de vedere din partea Comisiei de Regulament
• 25 mai: cu 4 voturi pentru (PSD, UDMR, PNL, Minorităţi) şi 1 contra (PDL), Comisia de Regulament decide că solicitarea procurorului general este inadmisibilă


Articolul a fost publicat in Cotidianul


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

One thought on “Coalitia 322 se reface in jurul lui Nastase

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *