Gabriel Bejan

CNSAS îl contrazice pe Marian Munteanu și spune că acesta putea să-și clarifice public situația dosarului de la Securitate încă din 2009

CNSAS a emis astăzi un comunicat de presă în care precizează că Marian Munteanu și-a studiat dosarul de la Securitate încă din 2009 și că, deși avea dreptul legal de a solicita fotocopii după documente, nu a făcut acest lucru. Mai mult decât atât, fostul lider al studenților a fost invitat la CNSAS și în luna iulie pentru a viziona microfilmul dosarului, dar acesta nu a dat curs invitației nici până în ziua de azi.

Marian Munteanu a susținut în toată această perioadă că nu a semnat nici un angajament la Securitate și dacă ar exista așa ceva, semnătura sa ar fi fost falsificată. Mai mult, acesta a declarat că CNSAS  a refuzat să-i clarifice situația, deși el a făcut numeroase demersuri în acest sens.

Precizarea CNSAS vine în contextul în care această instituție a publicat astăzi adeverința prin care Marian Munteanu a fost declarat necolaborator al Securității în sensul legii (o puteți citi integral aici). Din aceasta rezultă totuși că liderul partidului ”Alianța Noastră” ”a fost recrutat în scopul încadrării informative a unui lector portughez suspectat pentru apartenență la serviciul de spionaj portughez. La data de 28.03.1988, a semnat un Angajament, preluând numele conspirativ Ioan (…) domnul Munteanu Marian Teofan Dragoș a fost recompensat de organele de Securitate cu suma de 500 lei”. Misiunea s-a încheiat pe 2 martie1989, după ce lectorul a părăsit țara, iar Munteanu devenise între timp membru PCR.

În perioada în care a fost informator, Munteanu a redactat mai multe note informative despre profesorul portughez, precum și despre alte persoane de la facultatea de Filologie din București. Spre exemplu, într-una din notele informative, Munteanu povestește despre petrecerea organizată cu ocazia zilei de naștere lectorului portughez și despre persoanele care au fost invitate acolo. Într-o altă informare, sursa ”Ioan” toarnă la Securitate ce i-a spus lectorul referitoare la faptul că relațiile culturale dintre România și Portugalia sunt ”într-un vizibil regres”.

Citiți aici notele la Securitate scrise de Marian Munteanu.

CNSAS a considerat însă că în baza Munteanu nu a fost colaborator al Securității în sensul Legii 293 din 2008, care precizează la articolul 2 litera b) următoarele: ”colaborator al Securităţii este persoana care a furnizat informaţii, indiferent sub ce formă, precum note şi rapoarte scrise, relatări verbale consemnate de lucrătorii Securităţii, prin care se denunţau activităţile sau atitudinile potrivnice regimului totalitar comunist şi care au vizat îngrădirea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului.”

Cu alte cuvinte, deși a dat notele respective și a fost recompensat financiar pentru acestea, ”Ioan” nu a denunțat ”atitudini potrivnice regimului totalitar comunist și care vizau îngrădirea drepturilor și liberăților fundamentale ale omului”.

Citiți aici mai multe observații referitoare la decizia CNSAS referitoare la Marian Munteanu.

 


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

5 thoughts on “CNSAS îl contrazice pe Marian Munteanu și spune că acesta putea să-și clarifice public situația dosarului de la Securitate încă din 2009

 1. VISLOVSCHI ELENA

  REGRET DIN SUFLET SA VAD CUM SE IMPROASCA CU NOROI OAMENII INTRE EI IN LOC SA PUNA UMARUL SA SCOATA TARA DIN GRUTATILE CARE O APASA: E LUPTA DINTRE COMUNISTII SI SECURISTII CARE DESI SAU INDOPAT CA GASTELE DE NU MAI AU UNDE PUNE NU SE LASA SI VREAU SA DIASTRUGA TOTUL: SI GENERATIA NOUA CAT DE CAT MAI CURATA SI CARE VREA SA ADUCA TARA ACOLO UNDE AI ESTE LOCUL: ECURISTI SI COMUNISTI IN ADEVARATUL SENS AL CUVANTULUI AVEM IN TOATE STRUCTURILE TARII SANT CA PANZA DE PAIANJEN: OARE VOM STARPI VREODATA ACESTA SLEAHTA SUCCES CELOR CAR INCEARCA

  Reply
 2. florin

  Domnul Bejan, erati ultima persoana de pe Romania Curata careia ii citeam textele cu placere. Ati citit si procesat textul CNSAS? Daca „Ioan” e Marian Munteanu, de ce vorbeste despre Marian Munteanu (cu nume si prenume si la persoana a treia) in notele informative?

  In ultima nota a lui IOAN, ii enumera pe cei cu care lectorul portughez, cel urmarit, se intalneste inainte sa plece. Printre ei il numeste cu nume si prenume pe … Marian Munteanu. Nu vi se pare ciudat?

  De ce in comunicatul CNSAS e prezentat doar angajamentul in original, nu si pagini scanate din notele informative ale lui Ioan, respectiv pagini din declaratiile din ancheta penala (olografe, banuiesc), pentru a putea fi comparate scrisurile?

  Asa tipicar si constiincios cum mi s-a parut ca sunteti, cred ca v-ati interesat unde a aparut prima oara asa-zisul angajament al lui MM: in ziarul „Dimineata” in data de 17 mai 1990, in timpul demonstratiilor din PU, ziar total aservit puterii FSN, angajament identic cu cel din comunicatul CNSAS, cu exceptia semnaturii.

  Cu convingerea ca sunteti de buna credinta, v-as intreba ce parere aveti despre observatiile mele.

  Reply
  • Gabriel Bejan

   Domnule Florin, nu mi s-a parut atat de ciudat ca sursa „Ioan” pomeneste de Marian Munteanu, atata vreme cat respectivele note informative urmau sa fie inregistrate undeva la Securitate si citite de mai multi ochi. Or, se presupune ca motivul pentru care se dadeau nume conspirative informatorilor era tocmai pentru a sti cat mai putini oameni identitatea reala a acestora. Ce vreau sa spun e ca nu era obligatoriu ca cel care citea notele sa stie neaparat cine este sursa „Ioan”. Altfel nu ar fi avut nici un sens ca informatorii sa primeasca nume conspirative.
   In al doilea rand, tocmai pentru ca MM a sustinut ca nu a semnat nici un angajament la Securitate, CNSAS a comandat o expertiza grafologica pentru a vedea daca semnatura de pe angajament este aceeasi cu a lui MM. Pana la proba contrarie, nu am nici un motiv sa suspectez CNSAS ca ar fi falsificat aceasta expertiza grafologica. Stiu ca primele informatii despre angajamentul lui MM la Securitate au aparut in ziarul Dimineata, tocmai de aceea era necesara aceasta clarificare din partea CNSAS. In orice caz, astept cu interes apararea lui MM, desi ma indoiesc ca o va face. Cred ca e multumit de verdict. Vom vedea.

   Reply
  • sofia

   Domnule Florin,,

   In comunicatul CNSAS nu e atasat niciun Angajament, puteti verifica pe site-ul lor, documentele in facsimil au fost anexate de ziarele care au reluat comunicatul, nu de emitentul acestuia. In alta ordine de idei, salut analiza domnului Bejan, foarte atenta si pertinenta, si subliniez, la randul meu, faptul ca introducerea numelui real al unei surse intr-o nota informativa era o practica uzuala, la care se apela tocmai pentru conspirarea informatorului, inclusiv fata de alte persoane din sistem. A devenit o regula respectata cu strictete dupa fuga lui Pacepa – identitatea surselor trebuia cunoscuta de cat mai putine persoane, din motive evidente. O multime de carti si studii care contin documente din arhiva Securitatii, publicate in ultimii ani, probeaza aceasta practica. In plus, unii dintre informatorii care au recunoscut recrutarea – intre care si raposatul episcop Corneanu – au explicat pentru marele public de ce s-au mentionau si pe ei cu numele real in propriile note informative. Pe scurt, fiindca asa le cerea ofiterul de legatura.
   Foarte utila si binevenita straduinta cu care Romania Curata a urmarit evolutia politica a personajului! Practic, fara cererea acestui ong, CNSAS nu ar fi putut face verificarea, fiindca individul nu si-a depus propriu-zis candidatura si nu avea calitatea legala pentru a fi verificat din oficiu!
   Si uite asa, unii am fi ramas cu iluziile, altii cu …. infiltrarile in guvern, parlament si primarii, in Romania Necurata, in care trebuie sa te tii de nas ca sa poti trai…

   Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *