Mihai Goțiu

CLUJ: ”Cine e de vină? Sigur nu Gigină!” Când copiii de doi-trei ani ies la protest, câți ca Oprea vor mai fi miniștri peste 20 de ani? (FOTO & VIDEO)

Ora 18.00 m-a prins în trafic, blocat pe strada Șincai, lângă fostul Croco, unde taman atunci s-a găsit un camion de la ”Mutanții” să blocheze drumul și să descarce niscaiva mobilier. Aștept să termine, ascultând știrile la radio. Cică Gabriel Oprea a anunțat pe Facebook că va cere chiar el Senatului să reia votul legat de începerea urmării penale împotriva lui. Nici măcar în ceasul al 13-lea, generalul lui pește prăjit e incapabil să înțeleagă ce-i revoltă pe oameni – printre altele tocmai faptul că instituțiile statului au ajuns la cheremul și buna (sau proasta) dispoziție a unor interese personale. Dacă ar fi priceput atâta lucru, probabil că ar fi verificat să vadă dacă are (ca senator) vreo atribuție care să-i dea dreptul să solicite votul colegilor lui de Senat pentru începerea urmăririi penale. Chiar dacă e vorba de propria persoană. Culmea e că încercând să fie concesiv, Gabriel Oprea dovedește, o dată în plus, că se consideră deasupra legii…

În fine, ”Mutanții” își încheie descărcatul, parchez în față la Universitate și, în jur de 18.15, ajung în Piața Unirii. Sunt deja câteva sute de protestatari și câteva portavoci care trec de la unul la altul. Dina și Cornel Vîlcu au venit, ca de fiecare dată, cu un teanc de afișe și slogane gata tipărite, numa bune de distribuit participanților. Ei și le-au oprit pe cele cu ”Casa Omorului” și ”DNA, nu te OPREA!”. Cel de-al doilea e adoptat rapid la portavoce. ”Integritate, nu imunitate!”, ”Cercetați, nu imunizați!”, ”Uniți, salvăm toată România!” sunt alte mesaje de pe banere sau strigate în piață. Evident, nu lipsește nici steagul cu ”Corupția ucide!”.

cluj-anti-oprea-6

Mai cu emoție, mai cu curaj, vorbitorii se schimbă la portavoce. Ăsta e specificul protestelor de la Cluj, unde de fiecare dată alți și alți cetățeni învață să vorbească în public și să-și revendice drepturile în stradă.

În timp ce fac fotografii, sunt strigat. E Dan, din Noua Zeelandă. Poate unii care au stat la cozi pentru a vota în diaspora și-l amintesc – e primul român care a votat în turul al II-lea al alegerilor din 16 noiembrie 2014, avantajat fiind că putea să voteze la ora 7.00 AM, la deschiderea secției din Auckland. Apoi a postat mesajul care a devenit viral pe Facebook ”E 1-0! Mândru că sunt român”. Îi sunt ”dator”: când i-am publicat mesajul pe RC ni s-a blocat site-ul, de la prea mulți cititori intrați simultan! ”Iar m-am nimerit bine!”, îmi spune vesel, referindu-se la faptul că iar a prins proteste la venirea lui acasă, la Cluj. În toamna lui 2013 și-a amânat întoarcerea în Noua Zeelandă cu mai bine de o lună, să nu piardă plimbările duminicale pentru Roșia Montană. Adevărul e că de atunci, cam oricând ar veni acasă, are toate șansele să prindă un protest. Și asta nu pentru că oamenii țin neapărat să iasă în stradă, dar se găsesc unii să ne tot ofere motive.

Încet, încet, se formează și masa critică ”de plimbare”. Când sunt întrebați, participanții votează cu două mâini traseul pe B-dul Eroilor, la Prefectură și înapoi în piață. La Monumentul Memorandiștilor, coloana se oprește și ține un moment de reculegere în memoria polițistului decedat, Bogdan Gigină. În jurul orei 19.00, numărul celor plecați pe Eroilor aproape s-a dublat, apropiindu-se de o mie. La Prefectură, coloana are nevoie deja de mai multe minute ca să treacă, în timp ce scandează un nou slogan: ”Cine e de vină? Sigur nu Gigină!”.

Oprindu-mă să filmez, constat un lucru mai greu de observat în piață: că sunt zeci de participanți pe umeri, în brațe, în cărucioare, chiar și la sân. Nu au mai mult de doi-trei ani. Când protestul se învață de la vârsta asta, România are, totuși, o șansă. Când generația asta va fi mare mi-e greu să cred că unii ca Oprea or mai ajunge miniștri, deputați, senatori. Mă rog, accidente se vor mai produce, dar în niciun caz nu va mai fi asta regula. La pariu ;) !


cluj-anti-oprea-2 cluj-anti-oprea-8 cluj-anti-oprea-9 cluj-anti-oprea-7 cluj-anti-oprea-5cluj-anti-oprea-10


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

2 thoughts on “CLUJ: ”Cine e de vină? Sigur nu Gigină!” Când copiii de doi-trei ani ies la protest, câți ca Oprea vor mai fi miniștri peste 20 de ani? (FOTO & VIDEO)

 1. ceatza

  Istoria ultimilor 30 de ani ne invata ca tot atatia…De la Nea Ilici am trecut pe la Bombonel ca sa ajungem la Dottore xeroxat. Ma tem ca cei dinainte mai aveau ceva onoare, un crez intr-o societate care a distrus multe tari, dar un crez, in timp ce noii veniti nu mai au nimic, dar chiar nimic…

  Reply
  • Mihai Gotiu

   @ ceatza: istoria ne învață altceva (și nu e vorba doar de România): că mentalitățile se schimbă într-o societate în două generații – e o teorie sociologică care s-a confirmat în multe alte țări; deocamdată suntem în grafic: în România avem o masă critică de schimbare, asta nu e echivalent cu schimbarea – schimbarea va veni când copiii ăia care învață ce e protestul în același timp cu mersul vor fi maturi; desigur, schimbarea nu va veni de la sine, dacă masa critică de schimbare nu face nimic

   Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *