Romania Curată

CJI: Jurnalismul și activitatea politică sunt două meserii incompatibile

Principala armă și protecție a jurnalistului este credibilitatea lui, credibilitate care se câștigă în ani și se pierde într-o secundă. În situațiile în care jurnalistul se bucură de notorietate, acțiunile lui pot afecta întreaga profesie. Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) consideră că situația lui Moise Guran ne aduce încă o dată în momentul în care devine esențial să discutăm despre standardele și normele etice ale profesiei.

“N-am considerat că este un conflict de interese dacă lucrez cu ei și din toamna lui 2018 am lucrat cu ei la programe, separat, și cu USR și cu PLUS”, a spus Moise Guran la Digi24. Declarația lui Moise Guran că a lucrat în paralel ca jurnalist și consultant politic a stârnit discuții în spațiul public în principal datorită notorietății acestuia, dar el este departe de a fi un caz singular.

Jurnalismul și activitatea politică sunt două meserii incompatibile. Jurnalistul își informează publicul după ce verifică informațiile și se asigură că ele prezintă toate punctele de vedere implicate. Mandatul jurnalistului este interesul public – binele general al cetățenilor. Politicianul și consultantul politic au ca principală loialitate partidul pe care îl reprezintă sau care i-a angajat. Mandatul celor implicați politic este interesul partidului politic.

Codul Deontologic Unificat menționează că „pentru a evita conflictele de interese, se recomandă ca jurnalistul să nu fie membru al vreunui partid politic”. De asemenea, mai prevede și că, „în exercitarea profesiei şi în relaţiile pe care le întreţine cu autorităţile publice sau cu diverse persoane juridice de drept privat (societăţi comerciale, fundaţii, asociaţii, partide etc), jurnalistului îi sunt interzise înţelegeri care ar putea afecta imparţialitatea sau independenţa sa”.

Asemenea conduită afectează nu doar o persoană, ci schimbă percepția publicului asupra întregii profesii. Într-un moment în care societatea românească are nevoie atât de jurnaliști care își fac meseria cu onestitate, cât și de politicieni care să se lupte pentru binele cetățenilor, considerăm că este vital ca cele două domenii să rămână clar delimitate.

Condul Deontologic Unificat poate fi consultat aici: https://www.cji.ro/codul-deontologic-unificat-adoptat-de-com-in-octombrie-2009/

Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI)


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

3 thoughts on “CJI: Jurnalismul și activitatea politică sunt două meserii incompatibile

 1. emil

  Hai sa nu ne mai mintim unii pe altii cu atata pasiune. In Romania jurnalistii lucreaza ca politicieni acoperiti iar politicienii corupti lucreaza ca jurnalisti profesionisti, prezenti la datorie zi de zi in televiziunile de propaganda a crimei organizate romanesti.

  Reply
 2. JK

  Pentru prima oară în viața mea aflu că jurnaliștii au un cod deontologic unificat. Presupun că înainte erau coduri deontologice specifice: unul pentru fake-news-uri, altul pentru publicitate mascată, altul pentru atacuri la persoană, altul pentru preamărirea plătitorului etc. Este bine că există, însă codurile par colecții de idei platoniciene.
  Ați rămâne surprinși să constatați câte partide fac apel la meseriași (ne-membri) pentru scrierea programelor, uneori și a doctrinelor, uneori chiar după ce au câștigat alegerile. Dacă vi-l imaginați pe Ludovic Orban la 2 noaptea, sub veioză, adnotând cu creionul programul de guvernare cu trimiteri la Rawls, Rothbard sau Friedman, cred că vă pufnește râsul. Nici dacă-l înlocuiți cu Iohannis, reacția nu ar fi cu mult diferită.
  Cum orice cod de etică este un instrument de lucru al unei comisii de etică, aș vrea să știu ce sancțiune a primit dl. Guran. Sper că nu mai gravă decât în alte cazuri similare. Așa ar fi corect, etic, deontologic, moral, legal. Vi-l imaginați peste câțiva ani pe Moise Guran refuzat la angajare de vreo redacție pe motiv că a încălcat acum CDU?

  Reply
 3. Vlad Slăvoiu

  După părerea mea, jurnalismul și activitatea politică nu sunt deloc incompatibile. De exemplu, numele Boris Johnson vă spune ceva?

  Problema nu e că a intrat dl Guran în politică (Îți dai seama, cutremur pe scena politică, nene! Măcar de data asta, nu?… Nu, din păcate pentru el, nici de data asta.) Problema – dacă e vreuna – e însuși dl Guran, care este pur și simplu o nulitate. Deci să fim veseli. :)

  Nu mai spun că a face deontologie pe tema jurnalist/politician este, în contextul acestor zile de la noi, și o frumoasă ironie a sorții: latră, vorba aia, de indignare toți cei șaptișpe căței… Unii de-aici, alții de dincolo – care cum i-a fost norocul.

  Dar pe bune: vedem probleme acolo unde nu sunt.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *