Mihai Goțiu

Cine e deputatul care i-a făcut ”penibili” și ”nesimțiți” pe cetățeni. Gheorghe, file de poveste cu Securitatea, traseism, ANI…

În primul trimestru din clasa a XII-a am avut media 1 (unu) la Filosofie. Prima notă de 1 (unu) am primit-o pentru că m-a pufnit râsul, în timp ce răspundeam, în fața clasei, de modul molfăit în care vorbea profesorul. Nu m-am putut abține să nu-l întreb ce a vrut să spună. Nu am făcut-o din răutate, ci pentru că ceea ce spusese (întrebarea la care eu ar fi trebuit să răspund) era pur și simplu neinteligibil. A repetat întrebarea la fel de neinteligibil. În timp ce colegii mei râdeau pe sub bancă sau cu fețele în palme, eu eram la tablă și nu m-am putut ascunde. A doua notă de 1 (unu) am primit-o pe motiv că aș fi copiat. Asta a fost pur și simplu un abuz și, în fața directorului, a fost mărturia mea în fața mărturiei lui. Norocul meu a fost că, totuși, directorul a cerut o evaluare suplimentară, cu o comisie din care a făcut parte și el, din toată materia primului trimestru. În fața evidenței, profesorul a fost obligat să-mi schimbe media (cu ștampilă și cu semnătură de la director peste media inițială). Să nu se creadă că am mania persecuției. În trimestrul al II-lea, același profesor a băgat în corijență mai bine de trei sferturi dintre colegii mei: a dat o lucrare și a pus note din burtă. Când directorul i-a cerut să prezinte lucrările a zis că… le-a pierdut. De pierdut, a pierdut în acel moment el, fiind pus pe liber de conducerea liceului.

Vreți să știți ce a ajuns acel profesoraș? Ei bine, da, nu e nicio mirare: este deputat. Și este deputat din anul 2000 încoace. Îl cheamă Gheorghe Firczak și reprezintă comunitatea… rutenilor. La recensământul din 2002, numărul membrilor acestei comunități a fost de 262. La cel din 2011 apare la categoria ”altele”. La ”soluția” rutean a ajuns însă doar după ce în 1996 și-a încercat norocul cu înființarea la Deva a unei filiale a Partidului Liberal Democrat Maghiar (formațiune ”moșită” de Iliescu să mai rupă din voturile UDMR). Asta după ce omul s-a mai plimbat nițel și pe la FSN și PDSR, să fie traseul complet.

Traseismul nu e este însă singura ”calitate” a d-nului Firczak. Conform unei liste a CNSAS din 2006, el apare pe lista colaboratorilor cu Securitatea (situație pe care a negat-o). Mărturiile foștilor săi colegi pentru România liberă intră în dezacord și cu negarea statutului de colaborator, dar și cu meritele revoluționare pe care și le-a atribuit după 1989.

”Colegii de muncă de la Școala Generală nr. 6 din Petrila (unde a fost profesor de Istorie înainte de 1989 – n.r.) își amintesc că fostul profesor era un tip ciudat, de față cu care lumea ezita să vorbească prea multe. Totuși Firczak susține că nu a fost „turnător”, ci a dat numai declarații referitoare la propria-i persoană.

Conform listei date publicitatii de CNSAS, unul dintre dosarele de rețea primite dupa desecretizare se referă la deputatul de Hunedoara Gheorghe Firczak, care reprezintă în Parlament Uniunea Culturală a Rutenilor. Foștii colegi ai acestuia nu sunt surprinși de apariția sa pe o asemenea listă. „Era o persoană ciudată față de care lumea avea rețineri când vorbea. Era suspect pentru că tot timpul încerca să parvină, prin orice mijloace”, a declarat Aurel Bulz, fost coleg cu actualul deputat.”

România liberă, ediția de Transilvania-Banat, 2006 (vezi aici)

Lista calităților d-nului Firczak nu se încheie însă aici. Conform ANI deputatul ”rutean” se află și în incompatibilitate:

„În calitate de deputat, a încheiat un contract individual de muncă prin care şi-a angajat fiul în funcţia de consilier în cadrul propriului birou parlamentar, încălcând, astfel, dispoziţiile art. 70 şi art. 71 din Legea nr. 161/2003. În baza contractului individual de muncă încheiat, fiul acestuia a obţinut venituri salariale în cuantum total de 62.580 lei”,

Comunicat al Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI), octombrie 2015

***

De ce mă opresc asupra acestui personaj acum? Pentru că d-nul Firczak este deputatul care i-a făcut ”penibili” și ”nesimțiți” pe cetățenii care i-au cerut ieri (2 decembrie) să voteze Legea Anti-cianură. Mai mult îi amenință cu ”sancțiuni” pe cei care i-au solicitat asta! (vezi răspunsurile la mesaje mai jos). Credeți că mai e nevoie de comentarii suplimentare?

P.S.: Aveți mai jos și nr. de telefon al d-nului Firczak, dacă doriți să-i transmiteți și voi vreo solicitare (și nimic altceva). Vă recomand însă să consumați mai multă energie pentru a-i convinge pe alți deputați să voteze Legea Anti-cianură (detalii despre campanie și nr. de telefon ale deputaților, aici).

***

UPDATE 2 (3 decembrie): Camera Deputaților a invalidat raportul de respingere a Legii Anti-cianură și a retrimis proiectul de lege la Comisia de Industrii pentru un nou raport.

Mesajul grupului Rosia Montana in UNESCO World Heritage: ”Dragi prieteni ai Roșiei Montane și Certejului, telefoanele și SMS-urile trimise deputaților au dat roade.

Deputații au decis prin vot, în plen, retrimiterea legii anti-cianură la Comisia de Industrii. S-a acordat un termen de 4 săptămâni pentru un nou raport. Este solicitată și o nouă poziție din partea Guvernului Dacian Ciolos.

Avem o lună de zile să determinăm un raport de adoptare în Comisia de Industrii. Mobilizarea continuă! Semnează petiția pe http://facem.de-clic.ro/faracianura

raspuns deputat 2

raspuns deputat 7


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

13 thoughts on “Cine e deputatul care i-a făcut ”penibili” și ”nesimțiți” pe cetățeni. Gheorghe, file de poveste cu Securitatea, traseism, ANI…

 1. Marga C.

  Ca el sunt mulți, domnule Goțiu! Eu, de exemplu, i-am scris deputatului Constantin Niță două mesaje, unul pe mail, celălalt pe telefon. Acum două zile. N-am primit nici astăzi vreun răspuns. Dar și tăcerea e un răspuns, nu-i așa? Sau poate nu știe să scrie? :)
  Iată mesajul:
  „Stimate domnule deputat,
  Prin prezenta, vă rog respectuos să votați pentru interzicerea cianurii în minerit în România. Prin adoptarea Pl-x nr. 429/2007 stă în puterea noastră (prin dumneavoastră!) să evităm posibilitatea repetării unor dezastre ecologice, cum au fost, din păcate, accidentele miniere de la Certej (1971) și Baia Mare (2000).
  Ajutați-ne să asigurăm un viitor fără riscuri, un mediu mai curat şi sănătos pentru noi și pentru copiii noștri, pentru urmașii copiilor noștri, pentru toți cei care vor veni după noi…”
  Vă mulțumesc,
  M. C.

  Reply
 2. Movila lu Burcel

  Este incredibil cât de jos a coborât clasa politică; toți ratații și toți mancurții au ajuns în Parlament. Sper să se facă curat și să-i vedem cum dau înapoi ce au furat.

  Felicitări pentru această anchetă!

  Reply
 3. Calin Dejeu

  Fix indivizi ajunsi in Parlament in mod total nedemocratic, din oficiu, alesi doar de o mana de oameni, isi gasesc sa ne jigneasca?! Nu a trecut mult de cand individul Mircovici, reprezentantul bulgarilor din Banat, ne numea neam de sluga:
  http://www.hotnews.ro/stiri-esential-20579749-niculae-mircovici-deputat-neam-sluga-simte-adevarat-stapan-atunci-cand-iese-strada-asumandu-mandatul-milioane-oameni-care-votat.htm
  Nu este normala aceasta intrare din oficiu in parlament. In Bulgaria 150 de mii de romani autohtoni nu au nici reprezentant in parlament, nici urma de drepturi, chiar si existenta le este negata de statul bulgar. Evident ca politica stalinista impotriva asa-zisilor vlahi nu este un exmplu de urmat, dar nici extrema cealalta, situatia de la noi, nu este normala. Rutenii la ei acasa, in Transcarpatia, nici macar nu sunt recunoscuti ca minoritate, iar la noi un pseudo-rutean are loc asigurat in parlament, indiferent ce face, ca sa isi poata linistit vinde votul la diverse mafii, de data aceasta mafia celor care rad muntii de pe fata pamantului. Si mai are si tupeul sa ne jigneasca, desi noi il tinem in spate sa huzureasca in parlament, si sa se ne faca rau.

  Reply
 4. Octavian Duliu

  O mica intrebare retorica.

  Cam cat l-a costat pr Dl. Rutean (banuiesc ca nu vorbeste rutena- un dialect al limbii ucrainene) sa ajunga in Parlament si cu cui ii este dator cu votul domniei sale (sigur nu alegatorilor sai).

  Reply
  • Mihai Gotiu

   @ vivi: oamenii votează dintr-o anumită ofertă electorală; oricum, în cazul de față, nenea ăsta a avut vreo 2.000 de voturi, a intrat în Parlament pe baza șmecheriei cu etnia ruteană, nu pt. că a fost votat în mod real

   Reply
   • XYZ

    Ai exagerat grobian numarul de voturi.
    De fapt, nesimtitul asta tupeist, a avut exact 175 de voturi in 2008 si 150 in 2012.
    Dovada oficiala:
    http://www.becparlamentare2008.ro/rezul/anexa8abun.pdf
    http://www.becparlamentare2012.ro/A-DOCUMENTE/rezultate%20finale/Anexa%208A.pdf

    Pot sa ma declar si eu rutean? Sau din alt trib?
    Chiar se justifica cheltuielile facute de pe banii nostri pentru a reprezenta 150 de persoane? Sunt convins ca de fapt nici acele 150 de persoane nu sunt ruteni.

    Pare ca au fost incalcate inclusiv prevederile Legii 373/2004 pentru alegerea deputatilor si senatorilor:

    Art. 4. …

    (2) Organizatiile cetatenilor apartinând unei minoritati nationale definite potrivit alin. (1), legal constituite, care nu au obtinut în alegeri cel putin un mandat de deputat sau de senator au dreptul, împreuna, potrivit art. 62 alin. (2) din Constitutia României, republicata,
    la un mandat de deputat, daca au obtinut, pe întreaga tara, un numar de voturi egal cu cel putin 10% din numarul mediu de voturi valabil exprimate pe tara pentru alegerea unui deputat.

    (4) Pot depune candidaturi si alte organizatii ale cetatenilor apartinând minoritatilor nationale definite potrivit alin. (1), legal constituite, care prezinta Biroului Electoral Central, în termen de 3 zile de la constituirea acestuia, o lista de membri cuprinzând un numar de cel putin 15% din numarul total al cetatenilor care, la ultimul recensamânt, s-au declarat ca apartinând minoritatii respective.

    (5) Daca numarul membrilor necesari pentru îndeplinirea conditiilor prevazute la alin. (4) este mai mare de 25.000 de persoane, lista membrilor trebuie sa cuprinda cel putin 25.000 de persoane domiciliate în cel putin 15 dintre judetele tarii si în municipiul Bucuresti, dar nu mai putin de 300 de persoane pentru fiecare dintre aceste judete si pentru municipiul Bucuresti.

    Daca a avut 150 de voturi, unde este numarul minim de persoane necesar pentru a fi declarata minoritate nationala si a beneficia de dreptul de a fi deputat in conditiile legii.

    Mi-e greata!

    Reply
 5. Paul

  Majoritatile parlamentare se realizeaza cu asfel de indivizi nascuti prematur,usor de manipulat,iresponsabili,rataciti in democratia noastra originala.In fata plutonului de executie a sotilor Ceausescu,trebuia sa se afle o multime de lichele care,in prezent,atenteaza la existenta Romaniei ca Stat.

  Reply
 6. Ionas

  prin primavera 1990 a facut un partid cu o titulatura maghiara. E oare ungur ( maghiar) sau rutean ( trib ucrainean) ?

  Reply
 7. POPOVICIU DORIN

  NU cred ca mai sunt necesare dovezi privind „calitatea” profesionala si umana a persoanelor care vegeteaza pe fotoliile din casa poporului, popor care isi merita soarta, daca nu se trezeste din starea de nepasare!

  Reply
 8. NC

  Mie reactia spontana a acestui parlamentar imi spune ca e prima oara in (prea) lunga lui cariera legislativa cand cineva din societatea civila ii adreseaza o astfel de solicitare. Altfel ar fi avut un mesaj electoral lemnos (de genul „interesul national”) pregatit pentru astfel de situatii (asa cum au toti pentru alte situatii mai frecvente). Dar lui nici nu-i venea sa creada -dupa atatea mandate- ca ar fi posibil ca un alegator sa adreseze o astfel de solicitare unui parlamentar. Si probabil ca sunt multi alesi care cred ca si acesta ca intre doua campanii electorale, cand mai imparti una-alta prin colegiul unde urmeaza sa te (re)alegi, in rest nu ai nicio treaba cu electoratul.
  Iar o parte importanta din vina o avem noi, alegatorii, care desi stim ca parlamentarii au birouri locale in colegiile in care i-am ales -in care trebuie sa fie prezenti in fiecare vineri- nu exercitam aceasta minima presiune asupra lor. Daca in fiecare saptamana cativa cetateni (nu aceiasi mereu) i-ar prezenta fiecarui parlamentar optiunea lor cu privire la actele normative de pe agenda camerei respective si ulterior l-ar si intreba cum a votat cred ca am avea o clasa politica mai buna.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *