Mihai Goțiu

”Cine a fost plătit de Rusia?” Scrisoare deschisă a societății civile către președintele Comisiei de Industrii a Camerei Deputaților, Iulian Iancu

Mai multe asociații și grupuri informale din țară și diaspora implicate în lupta împotriva fracturării hidraulice a gazelor de șist i-au adresat o scrisoare deschisă președintelui Comisiei de Industrii a Camerei Deputaților, Iulian Iancu, prin care îi solicită să facă publice numele grupurilor și persoanelor despre care a declarat că ar fi susținute și finanțate de Rusia pentru milita împotriva fracking-ului.

Scrisoarea vine ca reacție la declarațiile pe care Iulian Iancu le-a făcut săptămâna trecută, în cadrul unei dezbateri pe teme energetice. ”Rusia e interesată să-și mențină piață europeană. De aici disperarea de a bloca proiecte mari de infrastructură, vezi cazul Nabucco, și de a bloca accesul europenilor la resursele indigene, vezi manifestările împotriva gazelor de șist, pe care noi le priveam că fiind acțiuni ecologiste și care au fost susținute de fapt de Rusia (subl.red.), iar acum vedem de ce”, a spus Iulian Iancu. Potrivit acestuia, Rusia a finanțat anul trecut cu 82 de milioane de euro manifestațiile împotriva gazelor de șist din mai multe țări europene, printre care Franța și România (sursa: Agerpres).

În scrisoarea deschisă se arată că opoziția față de exploatarea gazelor de șist vizează și operațiunile din Vestul României ale grupului rusesc Gazprom, prin subsidiara NIȘ Petrol. De asemenea, asociațiile și grupurile semnatare atenționează că dacă Iulian Iancu nu va dezminți cele afirmate sau nu va face publice documentele pe care își bazează declarațiile, își rezervă dreptul de a-l acționa în instanță pentru calomnie și defăimare.

Iulian Iancu nu este doar un susținător al exploatării gazelor de șist prin fracturare hidraulică, ci și al mineritului cu cianuri. La Comisia de Industrii pe care o prezidează este blocat de mai bine de șase ani proiectul de Lege anti-cianură, inițiat în 2007 de senatorii Eckstein-Kovacs Peter și Gheorghe Funar și susținut de societatea civilă.

***

Scrisoarea deschisă:

Domnule Iulian Iancu,

Vă  scriem această scrisoare deschisă în speranța că dumneavoastră, în  calitate de președinte al Comisiei de industrii și servicii din Camera  Deputaților, vă veţi asuma afirmațiile publice făcute, pentru care sperăm să aveți pregătite și dovezile la care vă obligă gravitatea celor susţinute de dumneavoastră.

Am luat la cunoștință informațiile pe care  dumneavoastră le răspândiți în presă și, ca mulți alții implicați în lupta împotriva fracturării hidraulice de mare volum, declarăm că suntem intrigați de faptul că nu aţi dus până la capăt dezvăluirile, nominalizând care sunt asociaţiile, grupurile sau persoanele la care faceţi referire, atât din România, cât şi din Uniunea Europeană. Prin urmare, vă cerem să clarificaţi complet şi definitiv situaţia pe care aţi creat-o prin declaraţia dumneavoastră. Vă solicităm să faceţi publice datele de identificare ale asociaţiilor, grupurilor şi persoanelor referite, şi să demonstraţi cu acte faptul că acestea au fost, pe de-o parte implicate în campaniile europene şi româneşti de luptă împotriva fracturării hidraulice, iar pe de altă parte că acestea au fost finanţate via Federația Rusă sau companii rusești cu interese în industria petro-gazeiferă.

Menționăm că, în vestul țării noastre, lupta asociațiilor, a grupărilor formale dar și informale este îndreptată și către Gazprom Neft, prin subsidiara Niş Petrol România, care are concesionate 6 perimetre în zonele de exploatare Biled, Parța şi Crai Nou. Se duc lupte de informare a populației cu privire la procedeele de fracturare hidraulică de mare volum, chiar dacă în mod oficial, în această zonă contractele de concesionare menționează „exploatarea de hidrocarburi”, fiind cunoscut faptul că Niş Petrol deține tehnologia de fracturare hidraulică de mare volum. În acest context, acuzațiile ca am fi plătiți de firme ale Federației Ruse, sunt cel puțin ilogice.

Noi, subsemnatele organizații şi asociaţii, direct implicate în campania de luptă împotriva fracturării hidraulice,  ne delimităm cu toată fermitatea de orice asociere sau colaborare cu eventuale grupări sau persoane potenţial finanţate de către grupuri de interese ruseşti sau de orice altă apartenență.

Respectuos vă cerem,  ca în cazul în care aceste dovezi nu există, să vă retrageți declarația  (o vom da ca exemplu pe cea publicată de Agerpres), sub ce pretext doriți dumneavoastră și să oferiți românilor adevărul  crunt pe care fiecare cetățean responsabil îl cunoaște deja, şi anume că exploatarea  gazelor de șist prin metoda fracturării hidraulice de mare volum este o  modalitate abuzivă și distructivă, care periclitează sănătatea şi integritatea cetățenilor și a mediului înconjurător. Sloganul independenței energetice este un mit; România este în situaţia fericită de a avea suficient gaz natural din zăcăminte convenţionale, care i-ar fi îndeajuns să-şi asigure orizontul de timp necesar pentru conversia energetică pe baza energiilor regenerabile şi alternative, asociat cu creşterea eficienţei consumului. Vă invităm să vă documentați aici şi aici.

În  cazul în care nu veţi da dezminţire şi/ sau nu veţi face publice documentele care să dovedească cele afirmate, ne vedem nevoiți să luăm atitudine și ne rezervăm dreptul de a  acționa în instanță, pentru calomnie şi defăimare la adresa organizațiilor şi grupurilor din  România și diaspora care semnează această scrisoare deschisă.

Cu o ultimă zvâcnire de respect,

Asociația „Grupul de Intervenție Civică”, Asociația România Civică, Intresseförening för Rumäner i Sverige – Asociația Românilor din Suedia, Asociația Pro Mediu Timiș, Mișcarea de Rezistență Pungești, Dați-mi România înapoi!, Asociația Profesioniștilor în Protecția Mediului, Mişcarea Euro-Civică Română, Asociația Muriel, Asociaţia Edelvais, Asociaţia Banattera, Fundația Culturală „Harry Tavitian”, Geo Seismic Consulting SRL.

Grupuri informale:

Grupul Fără Fracturare, Activiști Fără Frontiere, Diaspora Românească Unită, Salvemos Roșia Montană, Madrid, Solidaritate pentru România, Casa de Cultură Permanentă Cluj, Oastea lui Ștefan cel Mare, Românii din Italia – Împotriva gazelor de șist, Uniţi Salvăm Roşia Montană, Milano, Roșia Montană Paris, Torino pentru Roșia Montană, Românii din Italia împotriva super-imunității, Grupul anti-fracturare hidraulică Oradea.

***

Citește pe aceeași temă:

Petrom sau Gazprom? Cine a otrăvit apa în Banat? Și cât de tensionată a devenit lupta între localnici și firmele de prospecțiuni în Vestul țării

Proteste de amploare în Vestul țării. Majoritatea locuitorilor din Dudeștii Vechi au ieșit în stradă (VEZI FOTO și VIDEO)

Eco-teroriștii și hipsterii de la ONU. Cine-l plătește pe Secretarul General și pe laureații Nobel. Și cine plătește presa română


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

4 thoughts on “”Cine a fost plătit de Rusia?” Scrisoare deschisă a societății civile către președintele Comisiei de Industrii a Camerei Deputaților, Iulian Iancu

 1. Stefan Bragarea

  O luare de poziție total lipsită de competență tehnică.
  Problemele exploatării cu cianuri a minereurilor aurifere (de pământuri rare nu vorbește nimeni) și cele ale exploatării gazelor de șist prin fracturare hidraulică a rocilor sunt COMPLET DIFERITE și trebuie abordate diferit.
  Nu pot fi tratate la fel o companie cu existență dubioasă (RMGC) cu Chevron, deși și cea din urmă a comis erori serioase de abordare a problemei.

  Reply
  • Cristian Ioan

   Inteleg ca problemele sunt diferite.
   Si poate ca gresim atunci cand ne opunem lui Chveron, ca nu avem competenta tehnica necesara.
   Dar SUNTEM ingrijorati de posibila poluare, de compromiterea panzei freatice.
   De ce sa zici ca suntem platiti de ruznaci?!
   Acesta era subiectul articolului, obiectiile la afirmatia presedintelui comisiei industriilor cum ca „toti cei ce protesteaza, o fac pentru ca sunt platiti de Federatie!”

   Reply
 2. Sara

  N-are importanta cine le sustine, dar au fost justificate si binevenite. Unii sunt sustinuti de rusi, altii de Soros, pentru o cauza buna, n-are importanta.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *