Constantin-Alexandru Manda

Cinci motive să candidezi pentru a fi membru în Consiliul de Administrație

Săptămâna aceasta democrația este în acțiune în școlile din România. Din 2015, elevii au din nou un reprezentant cu drept de vot în Consiliul de Administrație (CA), organul de conducere al unei școli, unde se adoptă cele mai importante decizii. Pentru a cincea toamnă la rând, a venit momentul ca elevii să iasă la urne și să își aleagă colegul ca urmează să le reprezinte drepturile și interesele. La rândul meu am fost pentru un an în Consiliul de Administrație al Colegiului Național „Mihai Eminescu” din Constanța, așa că vă prezint în continuare doar cinci dintre motivele pentru a nu mai sta pe gânduri și, dacă ai peste 18 ani, să candidezi și să îți reprezinți colegii:

1. În CA se aprobă, în fiecare an, regulamentul intern al școlii. Te-ai săturat de prevederi abuzive, care încalcă legea? Ca de exemplu cea din regulamentul liceului „Cartinau” din Neamț, în baza căreia unitatea de învățământ le dădea amenzi elevilor. Acum ai ocazia să te asiguri chiar tu că drepturile din Statutul Elevului nu sunt încălcate.

2. Te poți asigură că tu și colegii tăi nu veți mai avea de plătit fondul școlii. În Consiliul de Administrație se aprobă bugetul școlii, deci, implicit, suma de bani cerută de la Consiliul Local. Astfel, ai ocazia să militezi ca instituția de învățământ să ceară autorității locale banii de care are nevoie pentru funcționarea optimă, ci nu elevilor și părinților.

3. Tot în CA se aprobă și lista de investiții. Deci, ai ocazia să ceri ca școala să cumpere bănci sau scaune noi, hărți, atlase, cărți pentru biblioteca, reactanți și alte materiale pentru laboratoare. Și să te asiguri că sunt prioritare cele necesare unui act educațional de calitate, nu o plasmă nouă în cancelarie.

4.  În multe școli există profesori care fac abuzuri, încalcă normelor deontologice sau, pur și simplu, nu își îndeplinesc activitatea la clasă. În CA se acordă anual calificative pentru profesori și sancțiuni celor care mai devreme amintiți. Astfel, te poți asigura că dreptul la demnitate, la o predare calitativă și la profesori bine pregătiți nu vor rămâne doar pe hârtie.

5. Închei cu un beneficiu de ordin personal: anul petrecut în Consiliul de administrație la școlii te va ajuta în formarea ta și vei dobândi sau, după caz, îți vei perfecționa cunoștințele de management, finanțe și chiar drept. Practic, alături de profesori, părinți și reprezentanții autorității locale vei face parte din organul deliberativ de conducere al școlii tale.

Nu mai sta pe gânduri și depune-ți candidatura la reprezentanții Consiliului Școlar al Elevilor din unitatea de învățământ!


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *