Mihai Goțiu

Cifre și puțină logică vs. miturile ”invaziei musulmane”. Criza refugiaților

Informațiile comentate mai jos sunt preluate din două articole postate pe pagina mea de Facebook de un prieten care se situează în tabăra anti-imigranților. Le-am citit (o puteți face și d-voastră aici și aici) și i-am mulțumit pentru ele. Pentru că datele și cifrele prezentate nu fac altceva decât să demoleze câteva mituri care au circulat la greu în ultimele săptămâni pe rețelele de socializare. Înainte de a le analiza se cuvin câteva precizări: ambele articole sunt anterioare crizei din această vară-toamnă și se referă la problema generală a imigranților, nu la cea specifică a refugiaților.

Înainte de sirieni, nemții i-au primit pe români. Și i-au primit mai bine

Primul mit pe care aceste cifre îl combat este cel conform căruia germanii i-ar fi primit mai rău pe români decât pe imigranții din țări care nu sunt membre ale UE. Conform EuroActiv Germany reports, 50% dintre germanii intervievați salutau pozitiv imigrația din alte state membre ale UE, comparativ cu 29% care priveau pozitiv imigrația din state terțe ale UE (cum spuneam, raportul, de la începutul acestui an, se referă la imigranți, nu la refugiați). Mai mult, 76% dintre germani cred că e bine ca fiecare cetățean al UE poate trăi în orice țară din UE și tot un procent de 76% văd ca un lucru bun faptul că fiecare cetățean al UE poate lucra într-o țară a UE la alegerea lor.

Conform aceluiași raport, în cifre nete, în prima jumătate a anului 2014, Germania a primit 98.000 de cetățeni români, comparativ cu 22.000 de sirieni. Adică de 4,5 ori mai mulți români decât sirieni, asta fără ca în România (Doamne ferește!) să avem parte de vreun conflict civil. De fapt, sunt două mituri spulberate dintr-un singur foc: migrația românească a avut prioritate celei siriene, iar la nivelul percepției cetățenilor germani migrația din țări membre ale UE (inclusiv România) este mult, mult mai bine primită decât migrația din țări non-EU. La care se adaugă încă o jumătate de mit spulberat: se poate discuta în ce măsură (în ce procent) actualii migranți sunt migranți economici și în ce măsură refugiați; în cazul românilor e destul de clar despre ce tip de migrație discutăm.

Germania își ”permite” refugiații nu pentru că e mai dezvoltată economic, ci e mai dezvoltată economic pentru că e mai inteligentă. Inclusiv în abordarea crizei refugiaților

Un al doilea articol e analiza unui sondaj realizat de Pew Research Center. Analiza în sine urmărește modul în care percepția cetățenilor UE privind migrația și, printre altele, în mod specific, migrația musulmanilor e influențată de ideologiile pe care și le asumă respectivii cetățeni și observă un dezechilbru destul de evident între adepții valorilor de stânga și cei ai valorilor de dreapta (datele sunt extrase dintr-un sondaj premergător alegerilor europene din luna mai a anului trecut, încercând să explice anumite tendințe de vot). Concluzia e că cei care împărtășesc valori de dreapta se pronunță mult mai pregnant împotriva imigranților și/sau a musulmanilor, de unde și regăsirea acestei teme preponderent pe agenda unor formațiuni radicale de dreapta ca UKIP (Marea Britanie), Frontul Național (Franța) ori Zori Aurii (Grecia).

migranti perceptii 1Partea asta ne interesează însă mai puțin, pentru că mult mai interesante (pentru criza actuală a refugiaților) sunt procentele absolute, unde vedem diferențe majore de percepție a cetățenilor între țări ca Germania și Marea Britanie, pe de o parte, și alte țări europene, pe de altă parte.

Ce spun aceste procente: cu cât o țară este mai dezvoltată din punct de vedere economic și social, cu atât gradul de respingere al imigranților și/sau al musulmanilor e mai mic (și atenție: întrebarea legată de imigrație are răspuns indus – se referă la modul în care cetățenii europeni văd imigrația ca ”o povară pe bugetele de asistență socială și pe ocuparea locurilor de muncă”; faptul că văd acest lucru ca o ”povară” nu coincide, obligatoriu, și cu o percepție generală anti-imigraționistă).

migranti perceptii 2Legat de percepția asupra musulmanilor, avem, din nou, un răspuns interesant: Franța, Germania și Marea Britanie, care s-au confruntat deja cu o puternică imigrație musulmană au cele mai mici procente anti-respingere, dar, din nou, factorii decisivi par a fi cei economici și sociali (Italia și Spania având și ele imigrație musulmană). Asta mai demontează un mit: cel conform căruia musulmanii nu ar fi integrabili în cultura și societatea occidentală. Păi dacă nu ar fi fost integrabili, cu siguranță că procentele de respingere din Franța, Germania și Marea Britanie (e drept, mari la rândul lor) ar fi fost și mai mari și la nivelul altor state din UE. De fapt, sondajul ăsta ne arată că problema reală a integrării nu e la imigranții musulmani, ci în capacitatea diferită a statelor în discuție de a-i integra (de aici diferențele mari între țări care s-au confruntat deja cu o asemenea provocare).

Desigur, cea mai facilă explicație e că aceste țări ”își permit” să fie mai primitoare. Ceea ce e perfect adevărat. Întrebarea e, însă, ”de ce sau cum de își permit?”. Iar explicația dezvoltării economice și sociale nu e singura, pentru că, la rândul ei, dezvoltarea economică și socială ține de mentalitățile din țările respective.  Și de modul în care se raportează la problemă și la rezolvarea ei. Plecând de la abordarea că, pe lângă probleme, imigrația aduce și oportunități, o țară precum Germania își consumă prioritar resursele (financiare, umane, logistice) pentru valorificarea acestor oportunități, comparativ cu alte țări care cheltuiesc mai mult cu ridicatul de garduri și mobilizarea de efective de poliție, jandarmerie și armată. Ce credeți că e mai costisitor (raportat la țările din Est): să ridici ziduri și să menții în stare de alertă și mobilizare permanentă o armată de câteva mii de oameni sau să integrezi câteva mii de oameni? Unde mai pui că pentru a doua variantă, mai există și niște fonduri europene și, aspect deloc de neglijat, suportate tot de către statele care sunt contributoare net la bugetul UE. Nu știu câți dintre nenumărații noștri doctori în studii de securitate au citit Orașele în mișcare a lui Arnold Toynbee, și, la cum stau lucrurile cu Oprea și doctoranzii lui, mă tem că niciunul. Altfel, din prima parte a lucrării ar fi aflat că într-o istorie de mii de ani a orașelor-cetăți-stat, zidurile s-au dovedit, invariabil, necâștigătoare. Ele au fost soluții de moment, dar, în timp, n-au făcut decât să ridice costurile – de la construirea și extinderea lor la întreținerea armatelor necesare să le apere –, costuri care au ajuns să treacă peste limitele pe care și le permiteau economiile orașelor respective. Cetățile reușeau să apare doar un număr limitat de oameni și doar pentru o perioadă limitată de timp. În cele din urmă, dezvoltarea tehnologică a făcut definitiv inutile zidurile, rolul lor la ora actuală fiind unul pur și simplu propagandistic (e un lucru de care francezii s-au convins pe propria piele la începutul celui de-al doilea război mondial, cu Linia Maginot, iar nemții la sfârșitul lui, cu toate super-mega-structurile defensive ale lui Hitler – și nu e vorba de faptul că aceste super-fortificații s-au dovedit a fi inutile în fața invaziilor, ci și de costurile lor exorbitante de construire și întreținere).

Ca și concluzie, Germania ”își permite” să primească refugiați nu pentru că e mai dezvoltată economic, ci e mai dezvoltată economic pentru că e mai inteligentă, inclusiv în abordarea acestei crize a refugiaților. Din păcate, efectele acestei abordări se vor vedea doar după ani buni de aici înainte, iar acest lucru le permite unora să-i facă acum pe nemți naivi, proști etc. Deși, dacă ar privi doar la istoria recentă a Germaniei și ar compara-o cu istoria recentă a fiecăreia dintre țările care se opun acum refugiaților, sunt suficiente argumente care ar putea ridica niște semne serioase de întrebare: oare chiar sunt nemții naivi ori proști?

***

Și, totuși, cine ”invadează” Europa?

Dacă tot am adus în discuție ”miturile” care circulă de pe Facebook, mai mă opresc la două. Cel conform căruia, din cauza religiei, refugiații musulmani nu ar fi integrabili, ”neavând o cultură democratică în acest sens”. Dacă e să ne referim la sirieni, în primăvara lui 2011, sute de mii dintre ei au ieșit în stradă pentru… drepturi civile și, în ciuda represiunilor dure, cu mii de morți, răniți și arestați, protestele au durat câteva luni. Își închipuie cineva că se poate ca peste o sută de mii de oameni să iasă în stradă pentru drepturi civile într-o țară în care nu ar exista o cultură democratică? Și oare cine sunt cei care au ales calea exilului: fidelii lui Assad, insurgenții ISIS ori tocmai cei care și-au pierdut speranța într-o rezolvare democratică și pașnică a conflictelor interne?

Zeci și sute de mii de demonstranți pentru drepturi civile în orașele din Siria, din primăvara lui 2011. E posibilă o asemenea mobilizare într-o țară în care cetățenii n-ar exista și o cultură democratică?

Zeci și sute de mii de demonstranți pentru drepturi civile în orașele din Siria, din primăvara lui 2011. Credeți că ar fi fost posibilă o asemenea mobilizare într-o țară în care n-ar fi existat și o cultură democratică?

Cât despre ”planul de invadare” al Europei. Oare chiar își permite Assad ori ISIS să-și trimită oameni în Europa, când au nevoie de fiecare combatant pe fronturile interne și când știu foarte bine că eventualele atacuri teroriste ar putea duce la o intervenție militară internațională masivă de partea uneia sau alteia din tabere sau chiar împotriva ambelor? Oare cineva cu o minte suficient de malefică pentru a elabora un asemenea plan de invadare (și care ar avea și resursele necesare să-l suțină) să fie într-atât de prost încât să-și întărâte inamicii și să-și consume resursele înainte de a câștiga conflictul intern? Oare e așa de greu de sesizat fractura evidentă de logică: când forțele combatante din Siria (de la cele cele guvernamentale și ISIS la kurzi și celalte miliții rivale) nu mai știu cum să facă rost de recruți, tu să-ți trimiți cu zecile de mii de teoretic adepți într-un război (în Europa) pe care nu doar că nu ai șanse să-l câștigi, dar îți mai faci și inamici redutabili?

Sunt doar două argumente, care țin de realitatea din teren (din Siria) și de o logică elementară: marea masă a refugiaților (că sunt și excepții, asta e treaba serviciilor secrete și a celor care efectuează trierea să-i depisteze) sunt din categoria celor mai integrabili în cultura democratică occidentală, și nu fundamentaliștii care (din păcate) au deja un război la dispoziție.

Situația conflictelor din Siria, la 11 septembrie 2015. Cu galben sunt forțe kurde, cu verde - rebelii, cu roz- forțele guvernamentale, cu gri - ISIS, cu alb - milițiile Al-Nusra. Acuma, fiecare se luptă cu fiecare în parte. Puțină raționalitate, vă rog: chiar credeți că vreuna din grupările astea își permite să trimită mii (zeci de mii) de ”invadatori” în Europa, să deschidă un nou front (!?), înainte de a câștiga războiul intern?

Situația conflictelor din Siria, la 11 septembrie 2015. Cu galben sunt forțe kurde, cu verde – rebelii, cu roz- forțele guvernamentale, cu gri – ISIS, cu alb – milițiile Al-Nusra. Acuma, fiecare se luptă cu fiecare în parte. Puțină raționalitate, vă rog: chiar credeți că vreuna din grupările astea își permite să trimită mii (zeci de mii) de ”invadatori” în Europa, să deschidă un nou front (!?), înainte de a câștiga războiul intern?


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

19 thoughts on “Cifre și puțină logică vs. miturile ”invaziei musulmane”. Criza refugiaților

 1. chopperu

  diferenta nu o explici??? ROMANII PLEACA IN GERMANIA LA MUNCA!!!
  Romanii accepta munca in agricultura si isi rup spinarea pe plantatiile de salata, romanii lucreaza in constructii, avem si ingineri care lucreaza in IT, industria auto, etc.
  Romanii stau in chirie in Germania, ei consuma in Germania, ei trimit doar o parte din banii castigati inapoi in tara!!
  astia vin direct sa se instaleze in case (s-a dat de curand o lege in Hamburg care permite exproprierea locuintelor neutilizate, spre a fi puse la dispozitia refugiatilor), sa primeasca ajutor social consistent, fara sa invete limba sau sa depunda cel mai mic efort sa se integreze si sa accepte cultura europeana. Ei isi impun propriile obiceiuri peste culturile pe care le invadeaza!!

  Nu trebuie sa citezi din autori obscuri inaccesibili pt 99% din populatie, despre studii fantasmagorice facute de autori cu viziuni de origini marxiste comuniste utopice, trebuie sa cobori la nivelul strazii sa iti dai seama ca:
  – toate zonele istorice din Germania sunt invadate de magazine halah, kebab-uri, inscriptii in limba araba, precum si orientale. plimba-te prin centrul Muenchen-ului si te rog sa ma contrazici.
  – e cam periculos sa fii blond, singur pe strada seara prin foarte multe cartiere, in multe orase din vestul Europei.
  – numarul infractiunilor violente a crescut considerabil, inspecial violurile orientate catre femei blonde, inspecial in tarile scandinave.
  – in multe orase, copii nativi vest-europeni sunt deja minoritari in scoli. Rata de reproducere a imigrantilor musulmani este mult mai mare decat a locuitorilori nativi europeni.

  Nu avem nevoie de luptatori ISIS si Al-Qaeda trimisi impreuna cu valul de refugiati. incapacitatea de integrare a unor refugiati actuali o sa nasca mai devreme sau mai tarziu grupuri de salafisti, extremisti sharia-isti, care o sa ajunga in contact cu grupari teroriste existente, sau o sa formeze alte grupari teroriste, pe pamant european!!!

  ISIS si Al-qaeda stiu ca e mai usor sa ii terorizezi in tarile lor ca sa-i alungi catre Europa. Sunt ferm convins ca o sa se inteteasca teroarea ISIS si in alte zone islamice, numai ca sa alunge populatiile, sa genereze alte valuri de refugiati care sa sufoce economic tarile vestice. Este intocmai metoda pe care o utiliza si Bin Laden.

  Intrebarea e simpla: din 4-6 milioane de imigranti prognozati, de cati e nevoie ca sa inceapa radicalizarea in randul comunitatilori de musulmani neintegrati in societatile vestice, inspecial in randul celor care stau in ghetouri??

  Reply
 2. Mihail Georgescu

  Domnue autor, E parerea Dvs pe care nu o puteti impune asa cum impune Sharia legea lor pe acolo pe unde ajunge!
  V-as recomanda, daca acceptati, sa faceti o tura prin ghetourile musulmane din Europa de Vest. Eu asa ceva nu vreau in Romania. Si tine minte ca asta iti spune un om ce a trait acolo, destul de recent, timp de 12 ani. Pierderea credintei in Europa este greseala exclusiv a celor 2 biserici principale crestine care s-au ocupat numai de afacerile si bunastarea lor!

  Reply
  • Mihai Gotiu

   @ Mihail Georgescu: nu e ”părerea” mea; cifrele din sondajele de mai sunt sunt percepțiile oamenilor din țările care s-au confruntat deja cu migrația musulmană

   Reply
 3. Doina Simion

  Domnule Gotiu,

  Sunt o sustinatoare si admiratoare a activitatii dumneavoastra in lupta contra multor nedrepeti si hotii din tara.
  Am citit cartea dumneavoastra „Afacerea Rosia Montana” si mi-a lasat o impresie deosebita asupra perseverentei si tenacitatii dumneavoastra in lupta contra mafiei politice si economice din tara.
  De data asta insa opiniile noastre nu coincid 100%.In fata unui fenomen de o amploare imensa cum e aceasta migratie musulmana niste cifre statistice nu sunt suficiente in a spulbera temerile si reactiile anumitor tari.Nu uitati ca sunt niste statistici facute de cei care sunt la butoane.De multe ori statistica nu se prea pupa cu realitatea (vezi alegerile prezidentiale din Romania din noiembrie 2014 sau ca sa fim in cadrul temei de discutie tulburarile masive destul de recente din suburbiile marilor orase franceze generate de tineri musulmani radicali care erau nascuti si crescuti in societatea franceza ) . In afacerea Rosia Montana daca nu ma insel sunt implicatti factori politici si economici ai unor tari care acum joaca rolul de samariteni si care sustin aceasta migratie.Oare numai munca cinstita a adus bunastarea acestor tari? Eu traiesc de vreo 15 ani intr-o astfel de tara.In fiecare zi ma crucesc de ignoranta si indiferenta bastinasilor.Muti dintre ei habar nu au de realitatiile din tarile din care provin imigrantii.Si nici cu realitatiile din tara lor nu prea sunt la curent. Accepta cu seninatate propaganda oficiala si de multe ori sunt adusi la realitate de imigranti. In Canada, tara in care traiesc acum, sunt mari comunitati libaneze ,siriene si egiptene CRESTINE, stabilite aici in urma razboaielor din tarile lor.Acesti oameni au fost alungati de razboi, dar si de radicalismul musulman.Am prieteni libanezi, sirieni, egipteni crestini care mi-au povestit de atrocitatiile prin care au trecut.Am si prieteni algerieni,tunisieni si marocani care au fugit din tara lor tocmai din cauza acestui radicalism musulman.In ambele tabere sunt oamnei inteligenti si rationali.Dar din pacate in tabara musulmana sunt extrem de putini.Majoritatea sunt incapabili sa se desprinda de cultura si practicile de acasa.Sunt oameni fara prea multa cultura si educatie, sunt oameni saraci si care prefera sa ramana saraci.Prefera sa beneficieze de ajutoarele sociale si sa fie in continuare spalati pe creier de liderii lor religiosi.De curand Canada a fost zguduita de un scandal care a oripilat efectiv opinia publica.Barbatii unei familii afgane au „spalat” rusinea familiei ,adica faptul ca fetele acestei familii si una dintre sotii au refuzat voalul si fetele aveau prieteni musulmani dar nu afgani si nu practicanti ferventi ai extremismului religios,incuind bietele victime in masina si aruncand masina in apa.Fetita mea a fost lovita in plina figura cu pantoful de un pusti marocan doar pentru simplu motiv ca era fata si a avut nefericita idee de a-l contrazice.Nu stiu daca stiti ce inseamna in cultura lor sa fi lovit in fata cu paucul si sa mai fii si femeie. Scoala pe care o fecventeaza fetita mea e mereu confruntata frecvent cu cereri absurde de genul nu aveti dreptul sa puneti bradul de Craciun in scoala, va rugam sa interziceti invatarea cantecelor in care se cere pacea intre palestinieni si israelieni, nu suntem de acord cu vacanta de pasti(noi romanii suntem ortodocsi dar nu am cerut niciodata sa ni se dea si noua vacanta de paste pe motivul ca pastele catolic de cele mai multe ori nu coincide cu cel ortodox),etc,etc…. Aproape toate discutiile intre crestini si musulmani practicanti se termina cu amenintari din partea celor din urma de genul : inca nu suntem suficienti e multi.Dar cand va vom domina o sa vedeti voi.Si un exemplu al acestor amenintari sunt marile comunitati crestine libaneze, siriene si egiptene din Canada. La Montreal sunt din ce in ce mai frecvente ciocnirile intre autoritatiile statului si pretentiile absurde ale comunitatiilor musulmane.Acesti oameni uita adesea ca sunt gazduiti de o tara crestina, democrata si care are o singura pretentie.Respectarea legilor statului care e laic dar care are la baza o comunitate crestina, a obiceiurilor si a credintei tuturor. Ati facut afirmatia ca sute de mii de sirieni au iesit in strada contra dictatorului si pentru democratie.Ati postat chiar si o fotografie.Ce e curios in aceasta fotografie e faptul ca nu am vazut nici o femeie printre demonstranti.Sa fie oare vorba de o democratie originala de tip musulman si cu aplicare stricta numai a legii Saria? Domnul meu nu putem compara migratia romanilor cu cea a unei imense mase musulmane in mare parte needucata si profund ancorata in niste practici religioase de evul mediu. Eu traiesc zilnic alaturi de ei.Asa cum v-am spus,am si prieteni musulmani care s-au integrat societatii in care traiesc, dar sunt extrem de putini.Intresant e ca nu am vazut inca o statistica legata de integrarea comunitatii musulmane in societatiile europene si americane.Cum nu am vazut inca o statistica a integrarii romilor(adica a tiganilor).Eu am ferma convingere ca Germania nu joaca cinstit si nici inteligent in aceasta problema a migratiei.Solutia nu e primirea masiva a acestor migranti ci pacificarea zonelor de conflict si relocarea acestor oameni in tara de origine.Traiesc de ani de zile printre straini si credeti-ma ca nici unde nu e ca acasa.Chiar daca cultura, conceptiile, educatia, religia nu sunt cu mult diferite in tara de adoptie si tara mea de origine, integrarea e totusi dificila.Inchipuiti-va integrarea musulmanilor intr-o societate complet diferita de a lor.Credeti-ma ca foarte putini reusesc sa depaseasca aceste bariere.Iar pe de alta parte eu cred ca Germania are cu totul alte interese si nu cele umanitare.Un exemplu de „inteligenta” si „corectitudine” germana recenta e scandalul Wolkswagen.Probabil ca Germania va mai fi zguduita si de alte scandaluri.Sa fie oare unul si cel al „inteligentei” germane in privinta migratiei? Asa cum ati spus probabil ca vom afla adevarul dupa ani si ani.Asta daca vom mai exista ca natie si continent european.In ziua de azi razboaiele nu mai sunt conventionale si lucrurile se schimba de la o zi la alta cu o viteza ametitoare.Va doresc numai bine, sa dati dovada in continuare de perseveraenta si tenacitate in lupta contra nedreptatiilor si a mafiei romanesti si va asigur ca veti avea intotdeauna admiratia si sprijinul meu modest.Sa auzim numai de bine.

  Reply
  • Mihai Gotiu

   @ Doina Simion: în Afacerea Roșia Montană sunt implicați, în primul rând, mafioți din fiecare țară (chiar dacă unii și-au cumpărat cu milioane zeci de milioane o imagine pozitivă), nu țările respective; problema refugiaților e că nu pleacă de bună-voie de acasă, nu riscă să moară cu miile plecând pe mare cu niște bărci vai de mama lor

   Reply
 4. andrei

  Mult stimate domn, daca tot doriti o abordare stiintifica a fenomenului migratiei, de ce aduceti in discutie doar argumentele care va convin? din momentul in care guvernantii occidentali au recunoscut cu gurita lor esecul societatii multiculturale, despre ce vb? va rog, am pretentii de la acest site.

  Reply
  • Mihai Gotiu

   @ andrei: nu am auzit ca guvernanții occidentali să fi recunoscut cu ”gurița lor” eșecul convențiilor internaționale și al tratatelor privitoare la drepturile omului

   Reply
 5. Mihai Olteanu

  Bravo, foarte bine documentat, din pacate nu aveti cui explica, fiindca noi ca popor nu ne putem depasi conditia si intarim ideea de mai sus cum ca : ” cu cât o țară este mai dezvoltată din punct de vedere economic și social, cu atât gradul de respingere al imigranților și/sau al musulmanilor e mai mic” . Ceea ce ma intriga este ipocirzia cu care noi, ca popor, crticam pe altii, asta in conditiile in care am speriat Europa vezi : the romanians are coming 1,2,3,4 ; soy un rumano en Madrid ; me cago en esos putos rumanos ; sceneta de la tleviziunea franceza despre cersetorii romani din franta etc, si desi nu ne place sa fim asemanati cu cei din filme/cantece/scenete, noi generalizam !

  Reply
 6. andrei

  Stimate domn, stiti foarte bine ce am vrut sa spun, dar nu are rost…vorbim discutii. Problema cu istoria este aceea ca se repeta sub o forma sau alta, dar fondul ramane. MAI VORBIM PESTE UN AN CEL MULT. Si, din pacate, nu cred ca ma insel…Apropo, despre ,,umanitatea execeptionala a Angelei,, urmati ,,firul rosu,, Din primavara de la emisiunea televizata in care spunea ,,cu gurita ei,, fetitei palestiniene care plangea (si care era integrata, vorbea germana super) ca GERMANIA NU POATE PRIMITE PE TOTI NEFERICITII DIN LUME. Si relatiile speciale cu patronii marilor trusturi germane mass-media care o ridica in slavi pentru altruismul ei..In concluzie, nimic nu este spontan. Din pacate, ca de obicei in istorie, cei mici ies cel mai terfeliti. Nu s-a schimbat nimic de mii de ani. MAI VORBIM.

  Reply
 7. andrei

  Un ultim comentariu. Nu intamplator scandalul Volkswagen a inceput ACUM in SUA (pentru cine vrea sa inteleaga ceva din lumea asta sa caute ,,firul rosu,,)…Nimic nu e nou sub soare…doar forma…ziaristul Cristoiu are multe defecte dar un lucru nu i se poate lua – dorinta de a intelege resorturile intime, cele reale nu propagandistice, ale unui subiect. Asta este ,,meteahna,, celor care studiaza temeinic istoria, INCEARCA SA INTELEAGA FONDUL (asta am invatat la facultate, cea de stat). Cu multa stima si sper ca va fi cum spuneti dvs – o convietuire in Europa intre bastinasi si noii veniti mai ceva ca in paradis..Nu de alta dar si eu circul pe acolo…

  Reply
 8. alex

  Fantoma refugiatului in Romania un pericol cu mult mai mare in inconstientul marii majoritati a romanilor decat securist-corporatistul atuohton ce tine in sclavie toata tara. Sa-ti faci cruce la altarul porcului ingropat pe terenul viitoarei moschei :)
  DNA-ul le-a aratat ca sunt furati la factura de apa umflata cu 1400% de cand s-a „privatizat” regia de apa catre un monopol corporatist pe nume Veolia ce a fost data afara cu suturi in fund din Berlin sau Paris daca nu ma insel pentru aceleeasi hotii pe care le practica acum in Romania fara opreliste iar romanii urla ca refugiatii sunt dracii care vin sa le fure privilegiul la pupatul moastelor sfantului noroc la bani si sanatate.

  Reply
 9. alex

  Vin cu niste date in plus pentru ca cineva are interesul sa provoace un exod care se numeste purificare etnica, un lucru ce nu face parte din nici o teorie a conspiratiei ci este un lucru „normal” vazut in aproape toate razboaiele civile.
  Assad si ISIS au ca scop purificarea etnica si o pun in practica in momentul de fata cu un plus pentru Assad ce a inceput masacrarea populatiei civile pe baza etnica si politica de la bun inceput.
  Populatie inainte de razbiul civil: 18 milioane din care 15,3 milioane musulmani (11 milioane suniti, 2,3 milioane alauiti, 1,5 milioane siiti, 0,4 milioane druzi), crestinii erau circa 2,7 milioane.
  Dictatura politica Assad tatal si fiul a fost sustinuta de 3,8 milioane musulmani alauti-siiti si de cei 2,7 milioane crestini.
  Majoritatea populatiei se concentreaza in partea de vest a tarii unde exista salba cu cele mai importante orase: Damasc, Homs, Hama, Latakia, Idlib, Allepo.
  La inceputul revoltelor regimul Assad a inceput sa rada de pe suprafata pamantului orasele Homs, Hama, Allepo si suburbiile Damascului acolo unde revolta populatiei a inceput initial. Bombardamentele aeriene au vizat direct populatia civila si au avut caracter de distrugere in masa a cartierelor civile. Dezertarile in masa din armata siriana si organizarea initiala in Free Syrian Army au facut ca orasul Allepo sa nu fie distrus aproape in totalitate precum orasele Homs si Hama.
  Executiile in masa asupra populatiei civile au fost inderptate de la bun inceput impotriva majoritatii sunite a populatiei. In doar un singur an de zile de conflict Libanul, Turcia si Iordania s-au umplut cu milioane de refugiati din cauza masacrelor facute de Assad.
  Gruparea ISIS a aparut mult mai tarziu dupa ce aceste circa 4-5 milioane de refugiati au fugit din tara nebunului Assad.
  Teritoriul ocupat de ISIS desi este foarte intins, in mare majoritate este un desert foarte putin populat. ISIS a facut acelasi lucru ca si Assad adica purificare etnica prin masacre odioase pe baze etnice si religioase indreptate impotriva crestinilor, siitilor, druzilor.

  La ora actuala structura armatelor este in felul urmator:
  ISIS – suniti irakieni, occidentali islamisti, talibani afgani, suniti sirieni dar minoritari, ceceni
  YPG – kurzi 100%
  Brigazile FreeSyrianArmy FSA – suniti sirieni 100%
  Nusra plus celelalte brigazi islamice – suniti sirieni, ceceni
  Assad – iranieni siiti, libanezi siiti din Hezbolah, sirieni siiti-alauiti, rusi – aici exista o problema ce s-a amplificat in ultimele luni de zile si anume purificarea etnica interna unde majoritatea ofiterilor siiti sirieni au fost asasinati chiar si cu executii in masa de catre ofiterii iranieni care au preluat zone intregi din Latakia.

  In ciuda firoroaselor asasinate si executii in masa facute de catre ISIS majoritatea victimelor razboiuuli civil au fost facute de catre armata lui Assad. Numararera victimelor razboiului s-a oprit dupa primii doi ani de la conflict cand arata peste 220.000 de victime. Situatia actuala reala se situeaza undeva la 500.000 de vitime din care 70% civili din zona de vest a Siriei adica cea in care ISIS nu exista. Masacrele fiind facute in mare majoritate de catre armata lui Assad.
  Doar aramatele Assad si ISIS au avut ca tinta populatia civila in teritoriile deja stapanite sau pe care doresc sa le cucereasca.
  FSA, YPG, factiunile islamice gen Nusra nu au intreprins masacre impotriva populatiei civile sau executii in masa impotriva soldatilor ostatici. Spre exemplu la Nusra s-a inregistrat o singura executie a circa 10 ofiteri siiti din armata lui Assad.
  Cam aceasta e situatia actuala plus multe alte date daca vrea cineva sa le afle si fiecare poate sa traga concluziile sale.

  Yugoslavia spre exemplu a dus la situatii crunte de purificare etnica si aproape 1 milion de refugiati in mare majoritate sarbi. Razboiul civil din Yugoslavia nu a avut amploarea celui din Siria fiindu-i cu mult inferior din toate punctele de vedere.

  Reply
 10. bogdan burileanu

  „ Își închipuie cineva că se poate ca peste o sută de mii de oameni să iasă în stradă pentru drepturi civile într-o țară în care nu ar exista o cultură democratică? ”. Da, eu nu doar că-mi închipui: DREPTURILE CIVILE DE A IMPUNE SHARIA ȘI RESTUL ABERAȚIILOR FUNDAMENTALIST ISLAMICE. Doar n-o să le notezi pe toate: le treci la cap. „drepturi civile” și fiecare înțelege ce vrea.
  Dar pe Moise Guran l-ați citit, distinse condeier? Dacă nu, încercați:
  http://www.biziday.ro/2015/09/26/cum-va-ajunge-rusia-lui-putin-mai-puternica-decat-era-urss-ul-lui-stalin/
  eu cred că merită. Și că mai are și îngrijorător de multă dreptate.

  Reply
  • Mihai Gotiu

   @ bogdan burileanu: 1) verificați pt. ce au ieșit în stradă sirienii în primăvara lui 2011; 2) faptul că Rusia e o putere pe plan mondial nu e o noutate, problema reală e însă politica noastră externă, și, ținând cont chiar de acest context, o fi jucat oare România o carte corectă în problema refugiaților? că, într-un moment în care SUA pare mai degrabă ezitantă în politica externă, România s-a îndepărtat și de Germania? o fi o decizie inteligentă?

   Reply
 11. Cristian

  Aceasta „migratie” din pacate este una fortata si aranjata care servesc unor scopuri ascunse, care au fost probabil semnalalte de unii dar minimalizate de media. Acesti invadatori in primul rind nu sunt sirieni! Si zic asta pt ca am lucrat cu ei si sunt mult mai civilizati si arata mult mai europeni. Cel mai probabil sunt pachistanezi, afgani, etc… Marea majoritatea a sirienilor sunt mult mai apropiati de rasa alba decat hoardele de tuciurii. Pe urma: Assad este demonizat de media occidentala, uitind persoana si cum era tara inainte de izbucnirea conflictului, se uita ca tarile arabe sunt tinta principala a politicii s.u.a. Faptul ca Germania a mai primit imigranti si in trecut: vorbiti cu un german si vedeti ce zice de exemplu de turcii veniti in anii ’70: a doua generatie este deja o tragedie, nu sunt nici germani, nu s-au asimiat cuturii ocae , nici turci pe care sa ii exporte in Turcia….Exista o problema reala care e trecuta sub tacere… Problemele pe care deja le creeaza in mod intentionat arata clar ca au venit cu un mandat, nu sunt fugari care asteapta un colt de paine ci vor niste drepturi ca asa li s-a promis. Cine si de ce?
  Si pana la urma vor curge torente de argumente contra acestor invadatori: ce nevoie am eu ca roman care am un guvern incapabil de a gestiona cele mai marunte probleme sa permit acestora sa se stabileasca aici? Am terminat problema tututror romanilor napastuiti si acum ne putem ocupa si de straini? Sau brusc crestinismul si politica bunului samaritean e ridicata la rang de politica oficiala? Atunci am termina cu hotiile, homosexualii si politicile de depopulare si e desnationalizare fortata!
  Este doar o incercare jalnica de manipulare prin cifre si statistici . Ma bucur ca subiectul Rosia Montana v-a lasat timpul necesar sa va documentati si sa ne „luminati ” si in aceasta problema!
  Siria e o problema mut mai complexa de geopolitica, de interese locale sau a coalitiior … o problema a serviciilor deloc inteligente…

  Reply
  • Mihai Gotiu

   @ Cristian: după sirieni (ca număr) vin irakienii și afganii – din păcate tot din zone de război, nu poți arunca anatema asupra oamenilor respectivi din cauza a ceea ce fac niște dictatori sau grupuri extremiste în țările lor, cu implicarea (deloc ”inspirată”, ca să mă exprim eufemistic, a unor puteri occidentale) ; altfel, sondajele citate sunt chiar despre percepția nemților în privința imigrației și a musulmanilor – ce arată cifrele astea e că reacția de respingere față de imigranții non-UE este mult mai mare decât față de români (e un mit în sensul ăsta pe care îl poți citi repetat în discuțiile pe tema asta), dar e mai mică decât în alte țări occidentale, pt. a nu mai vorbi de cele din Est; doar că în cazul țărilor din Est situația trebuie privită nuanțat – dincolo de tâmpeniile lui Orban, în Ungaria este cel mai mare nr. de imgranți raportat la un milion de locuitori din UE, undeva la peste 3.000 (comparativ cu 19 în Ro) , Polonia nu se teme atât de imigrația musulmană ci de cea… rusească (anul trecut au avut mai mulți ruși care au emigrat în Polonia decât din alte țări) ; în fine, din punctul meu de vedere, Siria e cam o cauză pierdută (pt. sirieni) și, cel mai probabil, chiar dacă ISIS va fi rezolvată la un moment dat (deși, puțin probabil în mod definitiv, vezi situația din Afghanistan), Siria cel mai probabil se va divide, dar până la încheierea războiului civil (de fapt, a războaielor civile, că sunt mai multe) va mai dura ceva;
   dincolo de problema umană, mai este una de drept – chiar dacă sunt mai greu de conceptualizat, refugiații sunt apărați, la nivel internațional de niște legi asumate de state prin convenții și tratate internaționale

   Reply
 12. Cristian

  E clar ca iei in considerare mai mult ideea de sirieni. S-au n-am inteles destul ?! Problema aceasta este creata artificial si are un scop. Nu consider problema umana atat cat timp stiu ca cineva o provoaca exact pt reactiile mele. Era o idee, a unui mahar egiptean sa le cumpere o insula greceasca pt toti refugiatii…Era destul de interesant pt ca aceasta mi se parea cea mai prietenoasa pt tarile europene si nu am fi putut fi atata de incracenati pe aceasta invazie. Problema e ca aceasta masa de oameni este dirijata spre toate statele europene si apoi cineva de aiurea ne comanda sa ii tinem aici fortat si sa ii asimilam. Chiar daca crestineste trebuie sa ii ajut, daca asta insa creeaza probleme majore trebuie sa caut o solutie in afara casei mele, asa cum bunul samaritean a platit serviciile pt acel om..Fara a-mi ignora indatoririle de om pot sa il ajut si in alte moduri. Stiu ca multi din sirienii care si-au permis au parasit sSiria de cel putin 3-4 ani… Acolo problema s-a extins pe mai multe planuri. Momentan pot accepta ca Rusia e determinata sa intervina si sa puna capat acestui razboi. Apartent! Asta aduce multe probleme datorita resentimenteleor generalizate cat si politiicii sua care ne intoxica…Totusi noi platim un pret cand nu aveam de ce . Asa cum stim sunt multe posibilitati in lumea araba sa isi gaseasca linistea…Dar ei sunt directionati inspre europa..iar arabii cu ceva stare nici nu vor sa auda de ei…ce face ONU? Ce face sua? Nu inteleg sa imi pun in pericol societatea in numele acestor „refugiati” cind pot gasi alternative care sa nu creeze atatea probleme. Ei fug pt a scapa cu viata sau pentru a avea o viata mai buna si pt a impune islamul? Daca e vorba doar de viata lor s-a multumi sa sea doar in grecia, serbia…croatia si ar astepta pacea in siria .

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *