Mihai Goțiu

Cetățeni vs ”morții lui Dragnea”! Implică-te și TU în stoparea hoției la vot, acreditându-te ca observator. Eu am fost și depun mărturie: contează enorm!

UPADTE: O inițiativă similară cu cea descrisă mai jos a fost lansată și la Sibiu. Detalii aici și aici.

Dan Perjovschi i-a ajutat cu desene pentru popularizare.

vezi de vot perjovschi

Articol inițial:

Comunitatea ”Uniți Salvăm”* a lansat campania #Observator cu ochii-n ’14, al cărei scop este monitorizarea alegerilor din această toamnă. Pentru acest lucru e nevoie însă de cât mai multe persoane care să se acrediteze ca observator. În acest sens a fost creat și un eveniment pe Facebook (aici), unde sunt prezentate toate formalitățile care trebuie îndeplinite pentru a fi acreditat ca și observator (nu e foarte complicat). Acreditările vor fi realizate prin intermediul Centrului pentru Resurse Civice (CRC).

Personal, pot depune mărturie cât de importantă este monitorizarea votului, după ce am fost acreditat ca observator la Referendumul Cianurii, organizat în 9 decembrie 2012, în Munții Apuseni. O imensă mașinărie propagandistică a fost pusă în mișcare, pentru a obține un rezultat care să acrediteze ideea că locuitorii Apusenilor ar susține proiectul minier de la Roșia Montană. În acest scop, au fost alocate fonduri publice de către Consiliul Județean Alba, care s-au adăugat sumelor ”investite” oricum de compania minieră în acțiune. Campania ”de informare” care s-a purtat cu plasa de cadouri din casă în casă, cu numeroase amenințări la adresa opozanților proiectului minier și cu refuzul de a acredita jurnaliști independenți. Desfășurarea de forțe din ziua votării a fost impresionantă și a cuprins întreg repertoriul: taximetrie electorală, secții comune ale referendumului cu cele ale alegerilor parlamentare din aceeași zi și indicații de votare în cadrul secțiilor, intimidări ale observatorilor, abuz de urnă mobilă și multe altele (le-am descris pe larg aici). Cu toate acestea, rezultatul final a fost unul devastator pentru companie și susținătorii ei politici. Referendumul a fost invalidat din lipsă de cvorum și, în ciuda tuturor mizeriilor și ilegalităților comise, mai puțin de 27% dintre cei înscriși pe liste de vot s-au dovedit a fi de acord cu proiectul minier. Un rezultat aflat la ani lumină de pretențiile propagandistice conform cărora peste 70-80% (chiar peste 90% în unele declarații) dintre locuitorii din Apuseni ar susține exploatarea aurului cu cianură.

Rolul observatorilor acreditați atunci de Centrul pentru Resurse Civice (CRC) în demascarea minciunii a fost uriaș. Din cauza timpului scurt avut la dispoziție pentru acreditare (în urma altor ”șmecherii”, au existat doar 4 zile lucrătoare avute la dispoziție pentru acreditare), numărul observatorilor a fost insuficient pentru a acoperi toate secțiile de vot. Compararea rezultatelor din secțiile de votare în care au existat observatori CRC și cele în care nu au existat vorbesc de la sine despre cât de mare ar fi fost frauda dacă nu exista monitorizare. Cel mai ilustrativ exemplu vine din localitatea Avram Iancu, unde s-au organizat două secții de vot, 46R (cu 712 cetățeni înscriși pe liste) și 47R (cu 647 de cetățeni înscriși pe liste). În prima secție a existat un observator CRC, în a doua nu. În prima secție (monitorizată), procentul celor care au votat a fost de 42,42%, în cea ne-monitorizată, s-a stabilit recordul absolut de prezență la vot la referendum, de 93% (!). Diferențe semnificative s-au înregistrat și în sensul votului: 187 de voturi DA (în secția mai mare, monitorizată), respectiv 441 de voturi DA (în secția mai mică, nemonitorizată). Un raport procentual arată o diferență de sens de vot între secția monitorizată și cea ne-monitorizată de aproape 22% (despre alte diferențe semnificative, aici).

Tabel2 referendum rosia montana avram iancu

În decembrie 2009, cianuriștii RMGC-ului au fost învinși de cetățeni. La fel pot fi învinși și ”morții și turiștii lui Dragnea” în această toamnă (și ai altora dacă le stă gândul la asta). Mai sunt două zile (astăzi și mâine) în care poți deveni observator. Nu mai sta pe gânduri: monitorizarea alegerilor e cel puțin la fel de importantă ca votarea în sine.

Pașii pe care trebuie să-i urmezi sunt descriși mai jos. Mai multe amănunte aici.

Dacă dorești să fim împreună #cuochiipeei în ziua votului, urmează pașii de mai jos:
1. completează acest formular http://sites.resursecivice.ro/observator/
2. trimite pe observator@resursecivice.ro o copie a actului de identitate și un scan al declarației de neapartenență politică – completată și semnată (modelul îl găsești aici: http://bit.ly/1DrIDei)

Solicitarea ta merge către o organizație care se va ocupa de acreditarea și distribuirea observatorilor către secțiile de votare cu cele mai dubioase rezultate în alegerile recente. Adică acolo unde morții votează, autocarele se plimbă nestingherite etc. Organizația care va asigura acreditarea observatorilor, Centrul de Resurse Civice, s-a înfiinţat în 2006 pentru a sprijini, promova şi dezvolta conştiinţa şi iniţiativa civică, în spiritul democraţiei participative, la nivel individual, comunitar şi regional.

După completarea formularului, unul dintre voluntarii Centrului de Resurse Civice te va contacta pentru stabilirea pașilor următori – instruirea în vederea acreditării, precum și alte detalii (obținerea actului care atestă acreditare, act cu care te vei putea prezenta în secția de vot la care ai fost repartizat).

Alte informații utile:

Legea nr. 370/2004 pentru alegerea Presedintelui Romaniei 

Manualul observatorului 2012

La ce să te aștepți.

Pentru întrebări poți să scrii la adresa: observator@resursecivice.ro

*Notă/erată: inițial am scris că inițiativa aparține CRC. În realitate, apelul a fost lansat de comunitatea ”Uniți Salvăm”, prin intermediul CRC fiind obținute acreditările.

cine ne fura

big brother pentru o zi


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

5 thoughts on “Cetățeni vs ”morții lui Dragnea”! Implică-te și TU în stoparea hoției la vot, acreditându-te ca observator. Eu am fost și depun mărturie: contează enorm!

 1. Paula

  Iniţiativa a plecat de la un grup de sibieni, domnule Goţiu, dar este în regulă, cauza este comună şi important este ca informaţiile, cu privire la rolul unui observator impartial (care merge din partea unui ONG) cât şi a modului în care o persoană fizică ajunge să fie acreditată pentru a merge ca şi observator, să ajungă la cât mai multe persoane dornice să participe activ la buna desfăşurare a alegerilor. Spor să avem cu toţii!

  Reply
  • Mihai Gotiu

   @ Paula: eu le-am publicat în ordinea în care a ajuns informația la mine, de-asta am și spus ”o inițiativă similară” (care nu înseamnă nici înainte, nici după), posibil să mai fie și altele, de care nu știm – cred că problema paternității ideii e cea mai puțin importantă acum – asta să fie problema istoricilor ;)

   Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *