Mihai Goțiu

”Cetățeanul” lui Băsescu, audiat la DNA

Omul de afaeri Arpad Paszkany a fost audiat astăzi (marți), la Direcția Națională Anticorupție (DNA) în calitate de martor. ”Nu am voie să spun nimic. Am dat o declarație scurtă”, a spus el la ieșirea de la audieri.

Conform Gsp.ro, Paszkany a fost audiat în calitate de martor într-un dosar mai vechi care ar viza fapte pretrecute în urmă cu mai mulți ani. Procurorii anticorupție nu au dat nicio informație privind audierea omului de afaceri, însă, Paszkany ar încerca sa își vândă proprietățile din România pentru a se muta în Ungaria, după ce ar fi aflat că a intrat în atenția procurorilor DNA, mai notează sursa citată.

Controversatul om de afaceri clujean a dobândit notorietate națională la începutul anului 2007. Atunci, Pazskany era urmărit penal în dosarul ”Gazeta II”, fiind acuzat de procurori de ”instigare la șantaj”. În același timp, procurorii DIICOT ar fi vrut să redeschidă dosarul în care Zoltan Arpad Paszkany şi tatăl sau, Arpad Paszkany au fost acuzaţi de spălare de bani, în perioada 1999-2000, de Oficiul de Prevenire a Spălării Banilor. Paszkany a ales să plece din țară, de unde a trimis memorii către CSM, Parchetul Curții de Apel Cluj, Parchetul General și către… Traian Băsescu.

În luna martie 2007 – în cursul unei celebre apoi ședințe de bilanț a procurorilor – Traian Băsescu a anunțat că a primit pe mail un memoriu de la ”un cetățean din Cluj”, în care se fac referire la fapte grave de corupție ale unor politicieni și afaceriști; memoriul a fost trimis procurorului general Laura Codruța Kovesi. După cum avea să se afle ulterior, ”cetățeanul din Cluj” era controversatul om de afaceri Arpad Paszkany.

Doi ani mai târziu, în februarie 2009, în Monitorul Oficial au fost publicate listele sponsorilor partidelor politice din campania electorală din 2008; prin șase firme controlate de el și rudele sale, Arpad Paskany se afla pe primul loc ca susținător al PDL, cu suma totală de 995.000 de lei (aproximativ 260.000 de euro, la cursul din octombrie 2008). Aceasta este suma oficială.

Astfel, conform Monitorului Oficial, firmele Ecomax și Euromentor, la care Paszkany este asociat direct, au donat 225.000 de lei, respectiv 60.000 de lei. Desboria (unde asociat este Arpad Paszkany și o firmă din SUA a lui Paszkany) și DNP Invest (controlată de Paszkany printr-o firmă cu același nume din SUA) au cotizat câte 225.000 de lei. Assix (Assix Creations, SUA, Paszkany) a donat 200.000 de lei, iar Baucom (unde cumnatul lui Paszkany este asociat cu firma Mentor, din SUA, a lui Paszkany) 60.000 de lei.

arpad paszkanyFoto: gsp.ro

 


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *