Intrebare de la R.Z.:
Am nevoie de un pic de ajutor din partea dvs. Imi puteti spune daca formularea de mai jos, intr-o cerere adresata primariei, este corecta din punct de vedere juridic?
„Vă solicităm să răspundeţi la petiţia depusă la Registratură cu numărul de înregistrare 942944 din 14.09.2010, privitoare la respectarea OUG nr.68/06.2008, Art. 32 şi 33. Menţionăm că termenul legal de răspuns de 30 de zile a fost depăşit la data acestei cereri cu 35 de zile.
Prezenta constituie îndeplinirea procedurii administrative prealabile, conform art. 7 din Legea nr. 554/2004 (contencios administrativ).“
Am înţeles, dintr-un mail din partea Alianţei pentru o Românie Curată, că înainte de a putea merge în instanţă trebuie o astfel de cerere.
Este obligatoriu ca cererea să fie din partea unei persoane fizice? Poate fi din partea unui grup de proprietari ai unor cabinete medicale concesionate de la primărie? Cu semnătura tuturor pe aceeaşi cerere (au semnat şi pe petiţia la care se cere răspuns).
Raspuns Dan Mihai:
Activitatea de solutionare a petitiilor este reglementata prin Ordonanta nr. 27/2002. Art. 1 din ordonanta prevede:
„(1) Prezenta ordonanţă are ca obiect reglementarea modului de exercitare de către cetăţeni a dreptului de a adresa autorităţilor şi instituţiilor publice petiţii formulate în nume propriu, precum şi modul de soluţionare a acestora.
(2) Dreptul de petiţionare este recunoscut şi organizaţiilor legal constituite, acestea putând formula petiţii în numele colectivelor pe care le reprezintă.“
Calitatea de proprietar de cabinet medical nu o inlatura, desigur, pe cea de cetatean. Aceeasi petitie poate fi semnata de mai multi cetateni. In cazul unui numar mare de semnatari, pentru a nu pune autoritatatea publica in situatia de a face cheltuieli de corespondenta exagerate, este recomandabil sa se solicite ca raspunsul sa fie trimis la o singura adresa (indicata expres in petitie) pentru toti semnatarii.
Termenul de solutionare a petitiilor este, ca regula, de 30 de zile de la data inregistrarii petitiei, dar poate fi prelungit cu 15 zile, deci poate ajunge la 45 de zile.
De regula, inainte de sesizarea instantei de contencios administrativ, trebuie adresata o plangere prealabila autoritatii publice „in defect“, potrivit art. 7 din Legea nr. 554/2004 privind contenciosul administrativ.
Art. 7 alin. 5 din Legea 554/2004 prevede unele exceptii de la obligativitatea formularii plangerii prealabile. Printre acestea se afla si cazul nesolutionarii in termenul legal a unei cereri. Deci, daca la o cerere, inclusiv la o petitie formulata in baza OG 27/2002, autoritatea publica nu raspunde in termenul legal (30 de zile sau, dupa caz, 45 de zile), persoana vatamata se poate adresa direct instantei de contencios administrativ. Instantei i se va solicita sa dispuna obligarea autoritatii publice sa solutioneze respectiva cerere, sub sanctiunea unei penalitati aplicabile pentru fiecare zi de intarziere (Atentie! Instanta nu poate obliga autoritatea sa solutioneze cererea intr-un anumit mod – sa o admita sau sa o respinga -, ci numai sa o solutioneze, admiterea sau respingerea cererii fiind atributul autoritatii publice). Termenul de sesizare a instantei este de 6 luni si incepe sa curga de la expirarea termenului legal (30 de zile sau, dupa caz, 45 de zile) in care cererea trebuia solutionata.
Formularea unei plangeri prealabile in situatiile in care nu este obligatorie nu modifica data de la care incepe sa curga termenul de 6 luni pentru sesizarea instantei, in sensul ca el va incepe sa curga tot de la expirarea termenului legal in care cererea trebuia solutionata.
Situatia este alta in cazul in care autoritatea publica rezolva petitia in termenul legal, dar solutia este defavorabila solicitantului (de exemplu, petitia este respinsa). De aceasta data, pentru sesizarea instantei de contencios administrativ, plangerea prealabila este obligatorie.
Pingback: Cauti Model Cerere Catre Primarie?
Pingback: Cauti Model Petitie Primarie?
Pingback: Cauti Model Cerere Primarie?
Pingback: Cauti Cerere Model Catre Primarie?