Cei buni și cei răi: Votează premiile României Curate 2016!

Traseistul anului

Renică Diaconescu, PSD – pentru că a trecut prin cinci partide – ApR, PD, PUR/PC, PNL și PSD. A fost fondator al filialei Alianței pentru România (ApR) Olt în 1997, partid din partea căruia a fost consilier județean, în 2001 a trecut la Partidul Democrat (PD), de unde a fost exclus în 2002, iar în 2003 a intrat în Partidul Umanist din România (PUR), ajungând deputat în 2004. În 2007, a intrat pentru un an în PNL, iar din 2008 este la PSD, pe listele căruia a ajuns din nou în Legislativ ca parte a procesului de reînnoire a clasei politice.

Tudor Ciuhodaru, PSD – pentru că a reușit să fie în doar patru partide, deși nu a stat locului nici o clipă. A început la PSD, (deputat în 2008), dar a părăsit formațiunea în ianuarie 2010 și a stat independent circa un an. Din februarie 2011 până în octombrie același an a trecut prin PC, apoi a fost iarăși independent, iar ulterior s-a înscris în UNPR. În 2012 a candidat din partea PP-DD și a ajuns iarăși în Parlament, dar în aprilie 2015 a mers la UNPR, iar în martie curent s-a întors la PSD ajungând parlamentar.

Scarlat Iriza, ALDE, pentru cel mai longeviv traseist. A fost în FSN (FDSN/PDSR/PSD) de la început, din 1990,  în 1997 a trecut la Partidul Socialist, pentru ca în 2000 să se întoarcă în PSD. În 2015 a trecut la UNPR, iar din februarie anul acesta a devenit independent și candidat din partea ALDE, ajungând în Parlament.

Ioan Muntean, PSD, pentru că în ciuda rătăcirilor s-a întors constant la matcă- atunci când a trebuit, este campionul eternei reîntoarceri la PSD. Din 1992 până în 1999 a fost membru al PDSR, în 1999 a trecut la ApR, apoi s-a întors la PSD, până în 2010, când a trecut la UNPR. Acum e din nou deputat PSD.

Votează ”Traseistul anului”

View Results

Loading ... Loading ...

***

Supraviețuitor fruntaș

Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, s-a distins prin nimic și în 2016 pentru că a uitat toată lumea de el. Ciorbea rămâne singurul avocat al poporului din lume care se pregătește să dea faliment dacă nu-i plătește altcineva datoriile (vezi aici).

Cristian Bușoi, PNL, care a supraviețuit în funtea organizației  PNL în ciuda rezultatelor catastrofice la locale. Deși sesizat încă din luna iulie, CNATDCU nu discută plagiatul presupus al lui Bușoi (doctor în medicină cu 120 de pagini compilații din programele partidelor politice) pe motiv că doctoratul acordat lui de Universitatea de Vest nici nu e de medicină (vezi aici).

Victor Vlad Grigorescu, cel dintâi dintre băieții deștepți ai guvernului Cioloș, pentru că deși s-ar fi trimis dosarul lui la ANI încă din luna martie e încă ministru al Energiei, după ce a refuzat întâi să explice cum au ajuns 200.000 de euro în declarația sa de avere, iar apoi a spus că i-a căpătat închiriind un site cu trafic zero. ANI nu a făcut nici măcar o declarație legată de Grigorescu, care a supraviețuit nu doar colegilor din guvernul Cioloș, ci și la două schimbări anterioare de guvern, tot pe la Ministerul mănos al Energiei.

Liviu Dragnea – de două ori câștigător al trofeului, pentru că a reușit să îi ia locul lui Victor Ponta la șefia partidului și să câștige localele și parlamentarele cu cel mai bun scor din istoria PSD, în ciuda unei condamnări penale.

Votează ”Supraviețuitor fruntaș”

View Results

Loading ... Loading ...

***

Pericol legislativ în acțiune

Deputatul Daniel Zamfir, pentru Legea Dării în plată, inițiată alături de avocatul Gheorghe Piperea, care i s-ar potrivi mănușă fratelui său, executat silit pentru o datorie de peste 700.000 de euro, în urma unui credit cu ipotecă, dar deși modifică retroactiv contracte nu rezolvă problema locuinței nimănui.

Nini Săpunaru, Tinel Gheorghe, Cristian Chirteș, Stelian Dolha, George Scarlat, Costel Șoptică, Iliuță Vasile, Dumitru Gireadă, inițiatori ai legii contrare legislației UE privind obligația supermarketurilor de a vinde peste 50% produse românești, pentru capacitatea de a distinge ce e românesc și ce nu e într-un iaurt Danone fabricat cu laptele de la vaca patriei.

Ecaterina Andronescu si membrii fostei comisii de învățământ din Senat (vezi aici componența) pentru felul în care au rezolvat problema plagiatului lăsând fără atribuții CNATDCU taman când sancționase primii plagatori.

Votează ”Pericol legislativ în acțiune”

View Results

Loading ... Loading ...

***

Intelectualul de aur

Dan Dungaciu, directorul fantomaticului Institut de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale al Academiei Române, funcție la care a candidat singur, pentru că a fost promovat într-o comisie prezidențială după ce a coordonat trei lucrări ştiinţifice publicate în penitenciar de Teodor Bogdan Nicola, un condamnat pentru cumpărare de influenţă.

Daniel Barbu, pentru că s-a speriat atât de durabil când i s-a spart geamul mașinii de serviciu încât a spus că meseria de politician este riscantă, mai riscantă decât misiunea unui soldat în Afganistan. (vezi aici)

Florin Zamfirescu, pentru că a ajuns purtător de cuvânt al PRM și pentru dragostea față de cimitire (vezi aici)

Dan Puric  și Marian Munteanu, pentru performanța de a fi cei mai iubitori de neam dintre foștii recruți ai Securității, care iarăși au făcut o asociație să salveze țara (vezi aici și aici)

Întreaga școală doctorală a facultații de Teologie Sibiu, pentru cel mai mic număr de citate per capita din toate scolile doctorale din Romania (unul), dar a validat lucrările de pușcăriaș ale lui Gigi Becali (vezi aici).

Votează ”Intelectualul de Aur”

View Results

Loading ... Loading ...

***

Curaj în exercitarea justiției

Florentina Mirică– procurorul DNA care a instrumentat dosarele DIPI privind deturnări şi delapidări de fonduri operative în care au fost trimişi în judecată fostul ministru de Interne Gabriel Oprea şi fosta conducerea a DIPI (într-un dosar şi care a început urmărirea penală împotriva fostului ministru de interne Petre Tobă şi a 24 de ofiţeri ai serviciului secret al MAI (în al doilea dosar). Vezi aici, şi aici. Mirică s-a ales cu o sesizare din oficiu a Inspecţiei judiciare a CSM după aceste dosare (vezi aici).

Procurorii militari de la Parchetul General care au inculpat fosta conducere a României din 1990 în dosarul Mineriadei şi au dispus începerea urmăririi penale în rem pentru infracţiuni contra umanităţii în dosarul Revoluţiei (vezi aici și aici)

Judecătoarea Camelia Bogdan care s-a luptat de una singură pentru recuperarea prejudiciului în cazul Dan Voiculescu şi despre care România Curată a mai scris (vezi aiciaici și aici).

Votează ”Curaj în exercitarea justiției”

View Results

Loading ... Loading ...

***

Cea mai activă instituție în favoarea bunei guvernări

Curtea Constituțională a României – pentru mai multe decizii înțelepte luate în acest an, cum a fost și cea referitoare la scoaterea SRI din procesele penale de corupție (interceptări) (vezi aici)

DNA – pentru că, prin dosarele contra generalului Oprea, chestorului Toba si firmelor unor interpusi ai serviciilor secrete, a arătat că Traian Basescu nu are dreptate și generalii nu sunt deasupra legii.

CNATDCU – pentru verdictele curajoase de plagiat luate în cazul mai multor demnitari importanți printre care chestorul Tobă, generalul Oprea, Florentin Pandele etc.

Votează ”Cea mai activă instituție în favoarea bunei guvernări”

View Results

Loading ... Loading ...

***

Implicare comunitară

Miliția Spirituală (București) pentru proiectul și seria de evenimente Comuna universitară – un spațiu al implicării” (CUB), prin care, cu ajutorul demersurilor culturale, concerte, dezbateri, întâlniri își propune să recupereze pentru oameni o parte a curții Universității ocupată acum de mașini. CUB este un proiect de advocacy și urbanism care vizează reconversia parțială a curții interioare a clădirii Universității din București din bd. Elisabeta 4-12, actualmente utilizată ca parcare, într-un spațiu comun, nereglementat, care să faciliteze socializarea studenților și interacțiunea acestora cu profesorii lor într-un cadru informal, propice dezvoltării gândirii critice, atitudinii civice și stimulării creativității.

Grupul Ecologic de Colaborare (GEC) Nera

Pentru numeroasele acțiuni de monitorizare și protecție a pădurilor, parcurilor, rezervațiilor și ariilor naturale din județul Caraș-Severin, județul care (procentual) are cea mai mare suprafață de acest fel (vezi aici)

Colectiv A (Cluj) pentru proiectul La Terenuri, care speră să transforme bălăriile în spațiu de schimb comunitar (vezi aici)

Votează ”Implicare civică”

View Results

Loading ... Loading ...

***

Premiul Ana Maria Ungureanu pentru cea mai impresionată implicare civică individuală

Vezi aici cine a fost Ana Maria Ungureanu.

Medicii Camelia Roiu și Elena Voicu.

Camelia Roiu este medicul care a filmat viermii de pe pacientul de la Spitalul de Arși și a făcut publice imaginile, atrăgându-și ostilitatea unui întreg sistem care voia ca mizeria să fie ținută în continuare sub preș.

Medicul Elena Voicu de la Spitalul Clinic de Urgență ”Sfântul Pantelimon” a arătat lumii întregi cum medicamentele erau ținute sub cheie iar medicii de gardă erau împiedicați să-și facă datoria. Vezi aici și aici.

Călin Dejeu & prietenii

Biologul clujean este cel care a început demersurile de salvare a Râului Alb, unul dintre ultimele râuri virgine din România, aflat în Geoparcul Dinozaurilor din Țara Hațegului, amenințat cu distrugerea de proiectul unei microhidrocentrale (MHC); după aproape doi ani de implicare și a altor actori civici (ong-uri și activiști de mediu, jurnaliști de la România Curată, juriști de la Federația Coaliția Natura 2000 etc.) justiția a anulat definitiv documentația care a stat la baza avizări. Vezi aici.

Gabriel Păun, un mai vechi premiat al RC, care a primit și premiul EuroNatur 2016, Detalii aici și aici.

Votează ”Premiul Ana-Maria Ungureanu”

View Results

Loading ... Loading ...

———————————-

Nu îți plac nominalizările astea? Adaugă altele folosind formularul de comentarii și, dacă găsesc susținere, le adăugăm pe buletinul de vot!


Recomandări

10 thoughts on “Cei buni și cei răi: Votează premiile României Curate 2016!

 1. marius

  Pentru pozitionarea in favoarea monopolului bancar ( in cele mai multe cazuri fiind vorba de o adevarata grupare interlopa ce_i face chiar si pe camatari sa fie invidiosi pentru talharirea clientilor) “Romania Curata” si USR au pierdut o impresionanta parte dintre cei care s-au simtit revoltati de tragedia de la Colectiv si au “reusit” sa provoace patrunderea lejera a propagandei pe baza de anti-Soros!!!

  Reply
 2. Alex Raionu

  Moise Guran, Pippidi, Danilet si Tolontan sunt printre autori, asta spune tot. “Niste tarani”, ca in Dinu Sararu.

  Reply
 3. Ion

  Chiar intelectual de aur dl. Dungaciu, cu o mare capacitate de schimbare, de la articolele din revista Mișcarea la comisia prezidențială și institutul Academiei.

  Reply
 4. Ioan Piticar

  Ma alătur lui Marius.
  RC nu a analizat gravitatea INFLUENTEI NEGATIVE la nivel social extins a CORUPȚIEI politico-judiciare si Administrativ-Bancare.
  Legea nr. 161/2003 o litera moarta în niște foi – doar pentru Aderarea la UE.
  Mimam permanent – dar nici măcar frumos…

  Reply
 5. Ioan Piticar

  “Cei buni și cei răi” !
  Ma alătur lui Marius. RC nu a analizat si “eminentele cenușii” ale grupurilor de criminalitate transfrontalieră politico-judiciara si administrativ -bancara. Legea nr. 161/2003 -o himera…

  Reply
 6. Cinicul

  Dragii mei
  Ironizarea proiectului legislativ de protejare a ce a mai ramas din economia Romaniei nu este un act foarte destept. Daca continuati sa ramaneti doar o elita din Bucuresti si Cluj, fara o minima intelegere a ceea ce se intampla in Adjud, Babadag, Calafat ori Dej nu veti face un progres prea mare in schimbarea Romaniei. Nici nu mai vorbesc de sate.
  O tara locuita de o populatie saraca nu poate fi curata. Nu se cunoaste nici un exemplu in lume in care a fost eradicata coruptia in conditii de saracie. Daca stiti dvs unul va rog sa-l publicati.
  Pot insa sa va dau eu zeci de exemple in care tarile care au ajuns astazi foarte dezvoltate su ajuns prin protectionism. Sau cititi dvs Samaritenii cei rai. Mitul liberului schimb si istoria secreta a capitalismului. Autorul, Ha‑Joon Chang, este sud-corean, profesor de economie la Cambridge.
  Va urez totusi succes si auzim numai de bine.

  Reply
 7. Daniela Nicolescu

  Total de acord cu Marius.
  Un singur alt gand: poti fi si sarac si curat! ai nostrii bunici au putut,si si altii pot! chiar in contemporanitatea noastra! sarac dar curat este forma de demnitate care e la indemana tuturor celor cu o constiinta a conditiei/identitatii umane. Nu alegi sa fii sarac, dar poti intotdeauna sa alegi sa fii curat.

  Imi pare rau de cele transmise de USB in cateva randuri. DAca ei esueaza, dezamagirea va atinge cote periculoase, va deveni deznadejde.
  Le tin pumnii! pentru ca, intr-un fel, mi-i tin mie insami.

  Reply
 8. Roxana Iuliana TEODOR

  Imi pare rau, dar nu pot vota “cei rai” in aceeasi runda cu “cei buni”… Singurul loc al “celor rai” e in completa UITARE – atentie merita NUMAI “cei buni”.
  Multe, multe multumri pentru activitatea dumneavoastra! Toata stima si vant in panze in continuare!

  Reply
 9. Pingback: Concediati-l pe Victor Ciorbea | Saptamana Financiara

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *