Gabriel Bejan

Cea mai logică variantă pentru PNL ar fi să-l susțină pe Nicușor Dan

Cine s-a uitat la televizor în momentul în care Ludovic Orban a ieșit de la DNA, unde a aflat că este pus sub acuzare pentru corupție, a remarcat probabil supărarea care se citea pe fața acestuia. Supărare care vine în contrast cu atitudinea relaxată afișată de șefii PNL, Alina Gorghiu și Vasile Blaga. Ciudat? Sau poate nu.

Anunțul prim vicepreședintelui liberal că nu mai candidează la Primăria Capitalei a părut logic și în concordanță cu momentul complicat prin care trece acum PNL. Nu e ușor să renunți la a doua candidatură pentru un post atât de important precum cel de primar al Capitalei, într-un interval de nici două luni. Ludovic Orban a apărut o soluție de avarie după ce Cristian Bușoi, prima opțiune a liberalilor, a trebuit să se retragă din cursă după ce a fost implicat în cel puțin două scandaluri, unul referitor la plagiatul tezei de doctorat și celălalt privind proveniența unei părți din avere.

Oricât ar încerca să ne convingă acum Alina Gorghiu și Vasile Blaga că PNL are o rezervă de cadre potrivită din care să selecteze un nou candidat pentru Primăria Capitalei, capabil să învingă reprezentantul PSD indiferent cine va fi acesta, nu vor reuși. Dacă ar fi avut pe cine arunca în această bătălie electorală ar fi făcut-o de la bun început. Ludovic Orban a fost el însuși o soluție de avarie, cu șanse minime în alegerile locale din iunie: un om politic prăfuit, fost ministru în Guvernarea Tăriceanu, într-un domeniu- catastrofă în România și anume transporturile, implicat în scandaluri și care s-a simțit întotdeauna bine în studiourile Antenei 3. Nici măcar liberalii nu creadeau cu adevărat în șansa lui Orban de a câștiga Primăria Capitalei, cel puțin aripa pedelistă fiind mai degrabă sigură de înfrângerea acestuia în alegeri.

În aceste condiții, oarecum firesc, au apărut pe piață zvonurile că PNL ar putea să-l susțină mai degrabă pe Nicușor Dan la Primăria Capitalei, chiar dacă acesta din urmă a refuzat încă din start orice asociere cu PNL, PSD sau chiar cu restul partidelor mici înscrise în cursa pentru Primăria București. Zvonurile au părut mai degrabă o tatonare a opiniei publice, decât o soluție luată în calcul la modul serios de PNL, dar până la urmă și-au atins scopul. Multă lume s-a gândit dacă nu cumva asta ar fi singura soluție pentru liberali să învingă mașinăria de vot a PSD, chiar dacă și candidatul social-democrat pare a avea suficiente slăbiciuni, mai ales la capitolul imagine. Să nu uităm că Gabriela Firea este soția lui Florentin Pandele, primarul din Voluntari, unde s-au dat adevărate tunuri imobiliare cu terenuri retrocedate dubios.

Retragerea lui Ludovic Orban ar putea fi cel mai bun moment pentru ca Nicușor Dan să fie susținut de liberali.

În primul rând, liberalii ar avea o justificare în fața propriului electorat care ar fi fost nemulțumit că partidul care a dat președintele țării nu e capabil să aibă propriul candidat la Primăria Capitalei. Acum ar putea spune că retragerea lui Orban i-a luat pe nepregătite și nu mai au timp să găsească un alt candidat.

În al doilea rând, ar evita un eșec mare în fața PSD, care se prefigura oricum la alegerile pentru București, eșec care ar fi cântărit enorm la alegerile generale din toamnă. Așa, sprijinindu-l pe candidatul USB, chiar dacă nu câștigă Primăria Capitalei, PNL măcar nu o pierde în fața PSD. În același timp, un eventual sprijin al USB, așa firav cum este în sondaje, pentru primăriile de sector ar putea ajuta decisiv PNL în câteva bătălii electorale importante.

În al treilea rând, liberalii ar putea da un semnal către oamenii care au ieșit la vot în noiembrie 2014 nu pentru a-l face președintele pe Iohannis, ci pentru că au vrut să scape de politicieni uzați și detestați precum Victor Ponta. Din punctul de vedere al imaginii sprijinirea unui om din afara sistemului, care vine din societatea civilă reală, cea care a lăsat cu adevărat urme în această țară, ar aduce câteva bile albe partidului condus de Alina Gorghiu și Vasile Blaga.

Liberalii sunt în acest moment cu spatele la perete și trebuie să ia rapid o decizie. Iar Nicușor Dan are abia acum o șansă reală să câștige primăria celui mai important oraș din România.

 

 


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

4 thoughts on “Cea mai logică variantă pentru PNL ar fi să-l susțină pe Nicușor Dan

  1. Vlad

    Hm, toata ideea asta pleaca de la presupunerea ca USB si-ar retrage candidaturile la sectoare si nu-i vad facand asta… Asa ca PNL-ul pur si simplu nu poate sa sustina pe Nicusor Dan… daca ramanea independent, era posibil, asa cu el avand partid, nici vorba.

    Reply
  2. lucian milovan

    mai terminati fratilor cu prostia asta, cu independentii. ce facem, renuntam la politica numai pentru ca majoritatea politicienilor actuali sunt imbecili si corupti ? nu cumva solutia este ca oamenii capabili sa conduca, care au dovedit calitati manageriale de exceptie, sa intre in politica si sa dea la o parte politrucii care nu stiu sa faca nimic de doamne ajuta ?
    voi cei care scrieti pe bloguri, la gazete si pe unde apucati, asta aveti in cap ? o societate fara politica si politicieni ? problema cea mare – si singura, este care trebuie sa profilul politicianului. ce trecut trebuie s aiba el ? ce calitati , ce competente ?
    tot trancanim cu tinerii, sa vina tinerii, sa faca tinerii …. pai tinerii trebuie sa exceleze ani buni intr-o profesie, pentru care s-au pregatit temeinic si dupa aia sa aiba veleitati de politician, dupa ce a cunoscut viata, dupa ce are o familie, dupa ce dovedeste ca este demn, etc.

    vine un profesor de mate sa conduca Primaria Bucurestiului ? o fi el inteligent, independent si curat, dar il recomanda ceva pentru a conduce o astfel de organizatie? nu cumva e mai bine sa-si faca mina mai intai ca viceprimar la o primarie de sector, sa vedem ce poate, apoi primar la o primarie de sector, si abia dupa aia, daca performeaza, sa emita pretentii de viceprimar general, apoi primar general.
    cam asta inseamna un plan de cariera, asa devine un om credibil. nu tusti, direct primar general !

    Reply
    • Mihai Gotiu

      @ lucian milovan: ”să-și facă mână”? nu v-ați plictisit de cum ”și-au făcut mâna” (până dincolo de cot) predecesorii? altfel, nu confundați politica cu politica de partid, sunt două lucruri diferite, prima se referă la o comunitate (o comună, un oraș, o țară), cea de-a doua la niște interese personale și/sau de grup

      Reply
    • Vlad

      Nu, nu trebuie sa-si faca mana nicaieri, ar insemna sa fie din sistem, sa fie expus coruptiei ani de zile. Ce-l recomanda pentru postul de primar??? Bineinteles, nu faptul ca e profesor de matematica, ci activitatea in organizatia lui de aparare a Bucurestiului. Procesele de aparare a patrimoniului. Pai ce? Lumea a spus ca Oprescu este bun de primar pentru ca e doctor??? Bineinteles ca nu, aia care au fost pacaliti au spus din start ca e bun pentru ca a fost director acolo ani buni la Municipal… Dar hai sa ne uitam la contracandidati, pe Firea ce o recomanda pentru postul de primar??? Faptul ca a fost purtator de cuvant in campania lui Ponta?? O campanie care a esuat lamentabil desi era uriasul favorit???

      Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *