Mihai Goțiu

Ce vom face în următorii 100 de ani. Cum schimbăm România. Un mesaj de la Alba Iulia

Mă număr printre cei care privesc viitorul României cu optimism. Principalul argument e modul în care cetățenii au ales să se implice în ultimii ani în schimbare. În 2002 am început să documentez și să scriu despre ce se întâmplă la Roșia Montană. Am avut șansa să văd cum, pornind de la opoziția unui grup de localnici și a unor tineri plini de energie, s-a ajuns la mișcarea civică care a surprins întreaga Românie și întreaga lume în 2013, în ceea ce a fost denumită atunci ”Toamna Românească”. Roșia Montană a fost modelul care i-a inspirat pe cetățeni să se implice și în alte cauze. Sunt lupte care sunt departe să fie încheiate, dar care au readus încrederea pentru sute de mii și milioane de cetățeni români că lucrurile se pot schimba, în bine, și în România.

Sâmbătă, pe 1 Decembrie 2018, la o sută de ani de la Marea Unire, m-am reîntors la Alba Iulia cu steagul cu care am venit și pe 1 Decembrie 2011, când, aici, s-a strigat pentru prima dată ”Uniți salvăm Roșia Montană!”, slogan preluat, doi ani mai târziu, de protestatarii din mai toate orașele României și din diaspora și dus mai departe în ”Uniți salvăm întreaga Românie!”. M-am reîntâlnit, sâmbătă, cu locuitori ai Apusenilor care au crezut și au luptat pentru viitorul lor, dar și cu prieteni din Cluj, Timișoara, Deva, Arad, Alba Iulia, din Madrid, Milano, Tenerife și din multe alte locuri în care trăiesc, și muncesc, și visează la un viitor mai bun, pentru ei și pentru țara asta. Cu unii dintre ei am reușit să schimb câteva vorbe și să le strâng mâna, alții au apucat doar să-mi transmită, prin gesturi simple – degetul mare, ridicat în sus, un zâmbet și mesajul ”Succes!” ori ”Nu vă lăsați!” – că există susținere pentru luptele pe care le ducem.

În zona centrală a Cetății, colegi din Filialele Cluj și Alba, arși de soare vara asta, în timpul campaniei #farapenali în funcții publice, înfruntau gerul strângând semnături pentru inițiativa #oameninoi, care își propune să reformeze sistemul electoral și clasa politică autohtonă. Pentru că cea actuală majoritară e departe, mult prea departe – și nu doar în timp – de cea care a pus fundamentele Unirii. Pentru că sărbătoarea Centenarului nu a fost doar despre cei care au luptat și s-au sacrificat pentru a-și îndeplini visurile, ci și despre asumarea responsabilității că ceea ce au realizat ei nu se va pierde.

Cu asemenea oameni, precum cei cu care m-am întâlnit la Alba Iulia și cu cei cu care n-au ajuns, sâmbătă, aici, dar i-am cunoscut în ultimii ani, România are un viitor. Un viitor fără corupți, cu autostrăzi și căi ferate moderne, cu servicii medicale de calitate, cu un aer mai respirabil și cu orașe mai verzi, cu locuri de muncă bine plătite, în industrii avansate, sustenabile și care nu distrug mediul, cu păduri așa cum le știm din copilărie și din poveștile bunicilor, cu ape curate, cu parcuri naționale și un patrimoniu cultural de care să fim cu adevărat bucuroși și cu care să-i atragem și pe alții să ne viziteze și să ne cunoască țara.

Nu e o promisiune festivistă și nicio previziune hazardată. Pentru cei care aveți temeri, gândiți-vă, din nou, la Roșia Montană. La acel grup de localnici și de tineri care îi susțineau, cărora extrem de puțini erau cei care le dădeau vreo șansă în lupta lor cu sistemul corupt, alimentat de zeci și sute de milioane de dolari puși la bătaie de cei care intenționau să arunce în aer Munții Apuseni, să dinamiteze patrimoniul cultural excepțional de acolo și să scufunde pădurile în cianură. Dacă acea mână de oameni a reușit să facă atât de mult pentru România, gândiți-vă la cât de multe putem face când suntem zeci de mii, și sute de mii, și milioane de cetățeni care au încredere atât în forțele proprii, cât și în cei de lângă noi. Și gândiți-vă cât de multe putem face împreună!


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

5 thoughts on “Ce vom face în următorii 100 de ani. Cum schimbăm România. Un mesaj de la Alba Iulia

 1. Vaca si Move

  Fara vaci mov, fara ceasuri si fara marmote care invelesc la ciocolatzi Poiana? Doar cu Pintzu, Contele si CamiLa, cunoscuti in toata lumea cu ajutorul filmului de desene animate HoTeL Trans?

  Reply
 2. Nelu Stiuca

  In Romania dupa 1989 mecanismele politice de alcatuire a Puterii Publice sunt mai mult decat antidemocratice:
  In primul rand nu e respectat principiul legalitatii referitoare la infiintarea organizrea si functionarea partidelor politice. A se vedea statutul UDMR – un ONG constituit pe criterii etnice ce apra doar interese de grup (infractional) si nu ale maghiarilor din Ro– este folosit ilegal (fara respectarea legii partidelor) pe post de bolovan politic (balama algoritmica), la inclinarea balantei, pentru alcatuirea majoritatii necesare guvernarii SANTAJABILE ceea ce a oferit societatii romanesti permanent indicii ca noua oranduire sociala functioneaza doar pe baza santajului politic. Acelasi ONG a mai avut misiunea ANTIDEMOCRATICA de a aprinde fara just temei disputele nationaliste. Situatia participarii in mod separat a UDMR-ca ONG etnic, la alcatuirea Puterii Publice in Romania este unica in lume sau poate specifica unei democratii tribale AFRICANE SAU ARABE.

  Reply
 3. DRAGOȘ ȘERBAN POPOVICI

  Situația ROMANIEI E MULT MAI GRAVA DECAT PARE LA PRIMA VEDERE
  TARA E AMENINTATA CU DESFIINTAREA…
  RATA NATALITATII ESTE ALARMANTA
  SERVICIILE SECRETE SUNT CONTROLATE DE SERVICII SECRETE STRAINE
  TINERETUL NU VEDE NICI O PERSPECTIVA CARE SA IL MOTIVEZE SA NU PLECE DEFINITIV DIN TARA
  STAREA DE SANATATE A POPULATIEI ESTE DEPLORABILA
  SINGURA NOASTRA SPERANTA = DUMNEZEU
  NIHIL SINE DEO …

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *