Mihai Goțiu

Ce trebuia să facă Ponta ca să crească redevențele și de ce nu a făcut. Răspuns cu iz de DNA

”Pentru introducerea unui nou sistem de impozitare nu e nevoie de nicio negociere. Taxarea/fiscalitatea este atributul suveran al unui stat. Ministerul de Finanțe a beneficiat de asistență de la FMI și Banca Mondială pentru un astfel de proiect de taxare. Ei nu trebuiau decât să îl pună pe site pe 1 Decembrie, să colecteze comentarii și să decidă înainte de 31 decembrie. Orice sistem de taxare poate fi introdus și cu 1 martie anul curent, dacă se dorește”. Afirmația aparține unei surse România Curată, din cadrul Guvernului.

Nu e nimic exclusiv în această declarație, ci doar o confirmare a altor declarații făcute de către reprezentanți ai Guvernului Ponta înainte de alegerile electorale. Ba chiar din 2013. Într-o declarație politică, făcută în Senatul României în contextul protestelor pentru Roșia Montană din septembrie 2013, Florin Constantinescu (PSD) arăta: ”Noua lege privind redevențele se află deja pe masa de lucru a Guvernului, un comitet ministerial analizând legislatia din domeniu” (24 septembrie 2013, aici). Florin Constantinescu amintea și de un studiu comparativ realizat de Ernst & Young (pentru ANRM) referitor la sistemul de redevențe din alte state. Așadar, cel puțin din toamna lui 2013 exista în lucru pe masa Guvernului o nouă legislație în domeniul redevențelor.  Apoi, despre asistența primită pe acest subiect de la FMI și Banca Mondială s-a făcut referire și în alte declarații ale unor oficiali givernamentali, în primăvara și vara lui 2014.

Campania electorală a început însă fără ca un proiect de lege privind modificarea redevențelor să intre în dezbatere în Parlament. Amânarea luării unei decizii doar după încheierea prezidențialelor a fost pusă de majoritatea comentatorilor pe seama faptului că subiectul ar fi fost sensibil și l-ar fi afectat electoral pe Ponta (în condițiile în care există semnale că teoretica creștere nu este spectaculoasă). De fapt, amânarea pare să fi avut o cu totul altă motivație: Victor Ponta nu a dorit (și nu dorește) niciun moment să fie el cel care își pune semnătura pe o nouă lege de taxare a redevențelor. Și nu atât din motive electorale, cât, posibil, din motive penale. După cum a arătat România Curată (aici), cumnatul, sora și mama lui Victor Ponta au deținut acțiuni în firme care au beneficiat de contracte cu Petrom și Rompetrol. Cele la care a ajuns investigația România Curată până în acest moment sunt la limita conflictului de interese. Mai departe, e cazul să implice un pic și DNA. Făcându-și treaba.

Victor Ponta a mizat până în ultima zi a alegerilor pe victoria proprie. Ceea ce la-r fi făcut să părăsească funcția de premier înainte de sfârșitul anului 2014. Iar schema de adoptare a noii legislații ar fi fost exact cea descrisă la început: pe repede înainte. Că între 1 și 31 decembrie (cu aproape jumătate din zile libere) nu s-ar fi realizat decât la nivel formal procedura de dezbatere și consultare publică era un amănunt care nu ar mai fi contat. Și nici că noul Guvern ar fi început, în forță, cu o ordonanță de urgență.

Dar Ponta a pierdut, și pe 27 noiembrie 2014, fostul ministru al Finanțelor, Ioana Petrescu, a fost cea care a trebuit să scoată castanele din foc și să anunțe amânarea cu un an a schimbării sistemului redevențelor. În chiar interviul acordat pentru Agerpres (aici) Ioana Petrescu recunoaște însă indirect că munca a fost terminată! ”Am pornit de la un studiu al Băncii Mondiale care exista deja în MFP”, spune Ioana Petrescu, care adaugă că a simțit nevoia unor expertize suplimentare, motiv pentru care s-a deplasat de mai multe ori la Washington, la FMI, dar a primit și sprijinul unor experți din Israel care își schimbaseră recent sistemul de taxare și impozitare în domeniu. Argumentul amânării, oferit presei de Ioana Petrescu, era necesitatea unei dezbateri reale, cu companiile, cu mediul de afaceri, cu societatea civilă. Trecuse deja mai bine de un an de când legislația (după cum spunea Florin Constantinescu) era deja pe masa Guvernului…

”Practic de mâine (joi, 27 noiembrie 2014 — n.r.) vom începe să ne consultăm cu companiile care fac extragere de resurse naturale, vom continua să ne sfătuim și cu mediul de afaceri în general. De asemenea, foarte important este să ne sfătuim și cu societatea civilă.”

Ioana Petrescu, Agerpres

De la acel ”mâine” a mai trecut o lună și jumătate. Iar societatea civilă a văzut proiectul legislativ NU. La fel cum nu a văzut nici studiile și rapoartele la care face referire Ioana Petrescu (le-am căutat pe site-ul Ministerului, poate nu ne-om fi descurcat, le vom cere, oricum, și pe Legea 544). Îmi permit însă să anticipez că atât timp cât Victor Ponta va fi premier nu vom vedea proiectul de lege de modificare a redevențelor scos la înaintare. Iar un viitor guvern va începe, din nou, cu ”să studiem”, ”să ne documentăm”, ”să ne școlim la locul muncii” etc.

Între timp inventăm și facem show-uri mediatice cu masterplanuri de autostrăzi. Pe ce bani? Nu masterplanurile, ci autostrăzile? Și școlile, și cercetarea, și spitalele? Că, deocamdată, doar cu armata am rezolvat-o. Măcar pe hârtie.

 ***

Citește și: EXCLUSIV. Premierul Ponta a favorizat Petrom și Rompetrol, două firme de pe urma cărora a profitat familia sa


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

5 thoughts on “Ce trebuia să facă Ponta ca să crească redevențele și de ce nu a făcut. Răspuns cu iz de DNA

  1. Popa Liviu

    La ce dracu va asteptati de la ,,Nepotu Popii”?Nu numai ca nu are habar de nimic , da mai e si rau intentionat !De ce credeti ca il urasc asa de mult ROMANII din diaspora ? Ar dori sa revina in tara inapoi , chiar cei plecati de raul lu’ Chioru dupa 2009 da nu au la ce se intoarce !(ca nu au unde manca o paine )A promis,, Nepotul Popii” -Coabitare , ca face 1000 000 de noi locuri de munca ? A facut vreunu’? Atatia draci ! A facut peste 100 000 si ceva de noi someri prin concedierea oamenilor de la CFR , de la Posta si din alte parti !A facut o FABRICA DE SOMERI ! Asta invata guvernarea acu , pana aici a supt la tata ma’si !Nu face decat ce il invata TATA SOCRU ! Adica indoapa bani cu nemiluita in curu POPILOR , PATRAPOPILOR si PARAPOPILOR parca aia produc PLUS-VALOARE !Sa dea drumu’ la ECONOMIE sa dea drumul la ANGAJARI ca este nevoie uriasa de forta de munca in orisice domeniu !
    Sectorul PRIVAT asteapta sa vada ce face GUVERNU , daca da drumul la ANGAJARI in sectorul DE STAT ca este nevoie de forta de munca urgent ! Daca statul face ANGAJARI si sectorul privat va face angajari !Va urma trendul !Si cate nu ar fi de facut in tara asta ! Cate investitii PUBLICE nu ar fi de finalizat !!!!
    Da cine sa le faca ? Astia care mai fac CATEDRALE , MANASRTIRI , BISERICI si pe varful MUNTILOR BUCEGI ca pe pamant nu mai era loc ?Astia care poleiesc cu aur TURLELE de BISERICI si oamenii nu au o bucata de paine sa puna pe masa ? Astia care indoapa milioanele de euro la SF MUNTE si in tara drumurile is pline de gropi ?
    Avem nevoie si de ARMATA -2 % ii APA DE PLOAIE ptr cheltuielile cu inzestrarea armatei ! Daca ne ataca IVAN in 30 min armata romana nu o sa mai aiba nici macar munitie !Sa sprijine industria de aparare ca aduce bani si profit nu HOARDELE behaitoare ALE LU :PREASFANTU ! Nu impozitam CREDINTA !asa latra ! Fariseii dracului , numai interesul lor electoral sa ii voteze lumea ca indoapa banii in curu PATRAPOPILOR si PARAPOPILOR ! Numai GRECIA si Romania nu au IMPOZIT pe activitatile BISERICII ! Parca traim in EVUL MEDIU -cu STAT BISERICESC nu cu STAT LAIC !
    Credinta adevarata ii in sufletul fiecaruia dintre noi , nu in ceea ce behaie hoardele alea de ,,patrapopi si parapopi ” !
    Toata lumea astepta de la DUMNEZEU si de la NEPOTUL POPII si nu se intrevede nici un semn nici de la unu , nici de la altu !
    Va asteptati sa ceara COABITARE ,,REDEVENTE ” de la vreunele din companiile astea ? Pai asta nu se duce nici la … daca nu are aprobare de la ,,TATA SOCRU ” !!!Altfel mai ,,PLAGIAZA ” cate ceva , ca mintea nu ii duce sa faca ceva bun !

    Reply
  2. Stefan Marincea

    Ne spune DNA de ce s-a schimbat din nou, in pripa, managementul de la Institutul Geologic al Romaniei si ce cauta fiul fostului director (care nu vedea faliile sub 363 ha de teren alpin) pe post de consilier personal autoproclamat al noului director? Ne spune DNA cine a dat ordinul de inlocuire a managerului experimentat cu unul neexperimentat dar mai docil? Pentru datile trecute detaliile pot sa le dau eu. Ne spune DNA ce legatura au anumite companii cu tentativele repetate de distrugere ale Institutului Geologic al Romaniei? Domnule Gotiu, pana la a se ajunge la “Romania lucrului bine facut”, “tara lui Vioctor” ii convinge sa emigreze sau ii corupe pe toti cei care mai vor si mai pot sa construiasca “tara lui Klaus”. Ma gandesc ca, inainte de a pleca acolo unde ma simt liber si unde politicienii isi respecta electoratul, sa ii adresez o scrisoare deschisa Primului Ministru. Nu de alta, dar imi datoreaza ceva: a vazut amploarea “tarii lui Klaus” doar pe 16 noiembrie. Altminteri ar fi aflat-o inainte, deci a mai beneficiat de doua saptamani de fericire.

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *