Romania Curată

Ce pot face părinții astfel încât clasele școlilor să nu mai fie supraaglomerate – ghid în 4 pași

Sătul ca fata lui să învețe într-o clasă zero cu 37 de copii, deci mai mult decât supraaglomerată, Marius Marin din Cornetu a pus mâna pe pix și a început să scrie adrese și să organizeze petiții, reușind în cele din urmă să învingă sistemul și să obțină crearea unei noi clase, pe lângă cele de 36, respectiv 37 de elevi, existente deja în Școala din Cornetu. Mai jos redăm povestea acestuia.

Discutiile cu managementul scolii si cu primaria au fost inutile. Nu s-a incercat suplimentarea numarului de clase. Am propus si o colaborare cu un ONG astfel incat sa fie 2 invatatori in clasa. Ne-am lovit de rezistenta si la aceasta propunere. Scoala nu ar fi trebuit sa plateasca ceva, ci doar sa accepte colaborarea. Asa ca la sfarsitul anului scolar m-au apucat dracii, am ridicat stacheta si intr-un final am obtinut o a 3-a clasa. Pe undeva sunt suprins ca nu a fost mai greu. Pun mai jos ghidul in 4 pasi:

 

 • 1. Petitie semnata de 30 de parinti trimisa catre scoala, primarie si inspectorat. Am studiat Legea educatiei (LEGEA Nr. 1/2011), Statutul elevului, ORDINUL 5079/2016.
 • 2. Scrisori de sustinere pentru petitie trimise de catre parlamentarii Cornel Zainea si de Cristina Iurisniti (membru in Comisia pentru Invatamant din Camera Deputatilor). Cei 2 sunt convins ca sunt deschisi pentru sustinerea unor demersuri similare. Apelati la ei cu incredere.
 • 3. La o saptamana dupa petitie, am trimis pe mail si am depus fizic o plangere prealabila de trimitere in judecata catre scoala, primarie, inspectorat si Ministerul Educatiei. Oricare dintre cele 4 ar putea sa blocheze infiintarea unei noi clase.
 • 4. La cateva zile dupa pasul 2, am mers in audienta la inspectorat cu plangerea in brate. Am evidentiat foarte clar intentia de a merge instanta.

La 2 zile dupa pasul 3 de mai sus, scoala si primaria ne-au raspuns pozitiv si foarte asumat. S-a convocat consiliul scolii, s-a hotarat infiintarea clasei, s-a trimis la inspectorat. Deja eram putin socat de promptitudine. Dupa inca cateva zile am primit raspuns pozitiv de la ISJ. La fel de asumat si de empatic. Socul meu se mentine la cote ridicate.  La 4 zile dupa raspunsul de la ISJ am fost sunat sa mi se zica ca si Ministerul a aprobat clasa.

Sper sa va fie de folos cele povestite mai sus. Cred ca se poate reaplica tactica folosita. Probleme similare sunt cam in toate localitatile din Romania. 

In acelasi timp toata povestea imi lasa un gust amar. Oamenii simpli de prin tarisoara asta nu au resurse si nervi pentru a porni astfel de demersuri. Eu chiar imi bugetasem banii de proces si speram ca macar din 2021, dupa 2 ani de judecata, sa se rezolve situatia. Nu credeam ca “sistemul” va ceda asa usor. Am observat reticenta la unii parinti in a se alatura demersului macar cu o semnatura pe petitie. Cornetu e un UAT mic, unde autoritatile sunt privite cu frica. Lucrurile in educatie ar trebui sa functioneze spre binele elevului. Acea zi este insa departe.

Pun link aici catre petitie si catre plangerea prealabila.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

One thought on “Ce pot face părinții astfel încât clasele școlilor să nu mai fie supraaglomerate – ghid în 4 pași

 1. Dumitru

  Impresionant, si totusi pare destul de tipic romanesc. Am remarcat si in spitale : cand rudele se ocupa de pacienti, se ocupa si personalul. Cand nu, e mai nasol.

  E un punct insa unde articolul mi se pare un pic Science Fiction. Cand autorul spune ca „Eu chiar imi bugetasem banii de proces”, nu prea-mi vine sa cred. Avocatii sunt scumpi si comozi. Poate doar daca autorul e avocat el, si isi face treaba singur… Sau poate a gasit o metoda pentru a motiva avocatii, in care caz ma intereseaza si pe mine.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *