Constantin-Alexandru Manda

Ce ne dorim de la viitorul Cod de procedură administrativă?

Marțea trecută, pe 29 ianuarie, am participat din partea Societății Academice din România la întâlnirea grupului de lucru pentru elaborarea Codului de procedură administrativă, organizată sub egida Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice. Pas firesc după finalizarea Codului administrativ, Codul de procedură administrativă este un proiect mai vechi, care datează încă din 2008, de vremea Cabinetului Tăriceanu, și își propune să sistematieze și uniformezeze legislația din domeniul procedurii administrative, inclusiv actele normative privind accesul la informații de interes public și transparență decizională.

Ca promotor al adoptării Legii nr. 544/2001 privind accesul la informații de interes public și a Legii nr. 52/2003 privind transparența decizională, care la acea vreme au schimbat perspectiva asupra implicării cetățeanului în viața comunității locale, SAR nu va accepta nicio reducere a instrumentelor de participare la viața publică și control asupra activității autorităților.

Momentan, grupul de lucru se află într-o fază preliminară, de analiză critică a proiectului din 2008 și pregătire a listei de acte normative ce ar urma să fie codificate. În activitatea noastră de watchdog al activității administrației publice am întâlnit câteva minusuri legislative pe care le dorim rezolvate prin acest proiect. Spre exemplu, România Curată va propune în grupul de lucru:

 • toate persoanele juridice de drept public (de la școli, spitale și fundații de utilitate publică, la primării, agenții și ministere) să aibă obligatoriu site, iar acolo să fie afișate informațiile de interes public;
 • Conducătorii autorităților publice, care încalcă normele de transparență decizională în adoptarea unui act normativ, să fie sancționați cu amendă contravențională;
 • Orice proiect supus consultării publice să fie afișat într-un format care să permită căutarea pe text, nu clasicul document PDF scanat;

Voi ce alte propuneri aveți? Le așteptăm în comentarii sau pe contact@romaniacurata.ro.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

3 thoughts on “Ce ne dorim de la viitorul Cod de procedură administrativă?

 1. Ghe.

  Când lucrurile nu merg, se recurge la legi, coduri, regulamente, proceduri etc. La alții, ajung buna voință și cuvântul. Cu timpul, toate aceste „instrumente normale într-o democrație”, or să devină și ele niște forme găunoase. Când va fi (va fi?) democrație, vor deveni niște mărunțișuri despre care vor învăța copiii la ora de educație civică și vor fi incluse în abc-ul meseriilor funcționarilor. Când va fi democrație …

  Reply
  • Adrian

   Exact. Căutând acum peste 20 de ani legea Voicu Nițescu (legea cadastrului din anii ’30 ai sec. al XX-lea, grav mutilată în ’96 pentru a se „legaliza” ce nu se putuse chiar prin strâmba lege 18/91) am găsit parcă în același m.of. lege privind comitete de revizuire, cu prevederi(după părerea mea privind contenciosul adm.) mult mai clare (de bun-simț, aș zice) decât recenta (la data căutării mele) lege 29 ea însăși ulterior abuzată. Cred că formal a fost abrogată legea din anii’30. Vrem să reinventăm roata, penibil.

   Reply
 2. Bogdan b

  Reguli clare privind contenciosul administrativ și in privinta răspunderii juridice a statului și a funcționarilor ! De asemenea, sa fie stabilită mai larg situația de incompatibilate si mai ales de conficte de interese pentru a nu mai exista capuseala din ziua de azi care a distrus Romania.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *