Alex Costache

Ce mai poate fi făcut în cazul Oprea? Posibile răspunsuri la întrebări legate de dosarul morţii motociclistului

O întrebare se află pe buzele multora după votul din Parlament din cazul Oprea: se mai poate face ceva pentru ca fostul ministru de Interne să fie anchetat pentru acuzaţia de ucidere din culpă în dosarul morţii poliţistului care îl însoţea cu coloana oficială spre casă? România Curată încearcă să răspundă la acestă chestiune.

După votul din Senat, DNA a comunicat sec că ancheta e blocată:

“Voinţa exprimată de majoritatea senatorilor faţă de cererea formulată de procurori înseamnă că actul de justiţie nu mai poate fi înfăptuit”

Asociaţia VedemJust a liderului CSM Cristi Danileţ e de părere că ancheta privind uciderea din culpă poate fi deblocată astfel:

1. fie senatorul Gabriel Oprea îşi dă demisia din Parlament sau nu mai candidează, aşa cum a promis, deci nu va mai face parte din noul Legislativ, caz în care procurorii trebuie să solicite preşedintelui ţării să ceară anchetarea penală a acestuia. Chiar Gabriel Oprea spune ceva similar într-o postare pe Facebook:

În primul rând, acest vot nu mă face imun în faţa Justiţiei, nu mă „salvează” de la ceva şi nici nu închide drumul dosarului pentru care DNA a cerut încuviinţarea urmăririi penale.

Peste doar câteva luni, mandatul meu de senator se încheie. Peste doar câteva luni, aşa-zisa imunitate nu va mai exista, iar cazul îşi va urma cursul normal în Justiţie.

Spun asta pentru cei care, din neştiinţă sau din interes, afirmă – în mod total greşit – că, din cauza votului din Senat, dosarul DNA nu va mai ajunge în instanţă. Vă reamintesc faptul că procurorii au aşteptat aproape un an ca să facă acest dosar.

Ei bine, prin votul de acum două zile, s-a decis să mai treacă încă 3 luni până când va ajunge în faţa judecătorilor. Atât şi nimic mai mult”. Vezi aici întreaga postare a lui Gabriel Oprea.

2. fie Senatul cere din proprie iniţiativă sau la solicitarea, nu a procurorilor, ci a oricui, a oricărui cetăţean, ca DNA să îl ancheteze pe Gabriel Oprea pentru ucidere din culpă.

„Senatul cere, nu cer procurorii, ca un ministru să fie anchetat penal. Oamenii pot adresa un memoriu la Senat prin care să solicite Camerei Superioare a Parlamentului să ceară anchetarea penală a lui Gabriel Oprea pentru ucidere din culpă”, a explicat judecătorul CSM Cristi Danileţ.

3. Preşedintele României, primul ministru şi preşedintele CSM pot să constate că este împiedicată înfăptuirea justiţiei în legătură cu o infracţiune de drept comun şi să sesizeze Curtea Constituţională cu privire la conflictul juridic de natură constituţională dintre autoritatea legiuitoare şi autoritatea judecătorească. Astfel, CCR ar urma să decidă în cazul Oprea.

4. Procurorii ar putea cere din nou Senatului, dacă apar elemente noi, să solicite anchetarea penală a fostului ministru de Interne şi să se reia votul.

“În acest caz neaplicându-se principiul „ne bis in idem” (autoritatea de lucru judecat care împiedică o a doua cercetare). Se poate cere anchetarea penală de 100 de ori”, a explicat Danileţ.

Oprea rămâne anchetat pentru abuz

Până când cele 4 posibilităţi invocate de judecătorul Danileţ ar putea fi puse în practică, realitatea e că ancheta pentru ucidere din culpă în cazul lui Gabriel Oprea este blocată.

El va fi însă anchetat în continuare pentru abuz în serviciu pentru că şi-a atribuit coloană oficială şi motocicletă deschizătoare de drum, deşi nu avea dreptul. Potrivit Codului Rutier, numai şeful statului, premierul şi şefii Camerelor Parlamentului aveau acest drept. Vezi mai multe aici.

Fostul ministru de Interne a susţinut aseară la Antena 3 că nu el a cerut să aibă motocicletă în coloană şi a aruncat vina pe Poliţie. DNA îl contrazice.

Gabriel Oprea: „Nu ştiu cine a semnat ordinul ca Bogdan Gigină să fie în coloană pentru că nu era treaba mea. Eu nici măcar nu l-am cunoscut. Sub nicio formă nu am cerut eu să am motociclete în coloană. Toate aceste competenţe sunt în sarcina Poliţiei Rutiere”

DNA: “Din probele administrate până în prezent a reieșit că activitatea de însoțire se realiza cu știința și acceptul ministrului, care a dispus cu privire la modalitatea în care să se realizeze însoțirea. Totodată, a mai rezultat și că au existat situații în care ministrului i s-a propus ca anumite deplasări private să se realizeze fără însoțirea poliției rutiere, însă acesta a solicitat în mod expres prezența echipajelor”

“Profitând de autoritatea pe care funcţia de ministru de interne i-o conferea asupra funcţionarilor publici din cadrul acestui minister, ministrul de interne Oprea Gabriel a determinat atât însoţirea sa permanentă cu echipaje ale poliției rutiere, cât şi modalitatea de formare a acestor echipaje, respectiv folosirea unei motociclete a poliţiei rutiere pentru a facilita deplasarea cu viteză a coloanei oficiale astfel formate”, arată DNA în comunicatele sale publice despre cazul Gigină.

Potrivit legislaţiei anticorupţie, Oprea ar putea primi, dacă va fi găsit vinovat pentru abuz în serviciu, până la 15 ani de detenţie.

Va primi familia poliţistului mort despăgubiri?

Potrivit unor specialişti în drept, familia Gigină nu poate solicita daune pe infracţiunea de abuz, însă o poate face pe cea de ucidere din culpă.

Mai există însă acuzaţia de ucidere din culpă din moment de Parlamentul nu a dat aviz?

Faţă de Oprea, nu. În acest moment. Însă aceasta nu înseamnă, cum am arătat mai sus, că acuzaţia faţă de fostul ministru nu poate fi lansată mai târziu când nu va mai fi parlamentar.

Însă acuzaţia de ucidere din culpă poate fi formulată faţă de mai multe persoane, explică judecătorul Danileţ. Faţă de administratorul drumului unde erau gropile, poate într-adevăr prost semnalizate, fără semnale luminoase pe timp de noapte, faţă de firma de gaze care efectua lucrările, faţă de alte persoane care se fac responsabile cum ar fi şeful dispozitivului de însoţire a lui Gabriel Oprea. Totul trebuie stabilit prin anchetă, mărturii, cercetarea la faţa locului şi expertize criminalistice.

Prin urmare, am putea să vedem şi alţi acuzaţi în dosarul morţii poliţistului Bogdan Gigină. Ar putea fi puse sub acuzare inclusiv instituţii astfel încât familia Gigină să poată primi daune, au explicat specialiştii.

Stă în picioare apărarea lui Gabriel Oprea?

El a susţinut că gropile semnalizate necorespunzător ar fi de vină.

Însă dacă un şofer se urcă băut la volan şi un altul intră în el din vina celui de-al doilea, asta îl face pe primul şofer mai puţin responsabil de faptul că a condus băut!?”, au explicat juriştii.

Prin urmare, faptul că Gigină a intrat în groapă din cauza faptului că era prost semnalizată nu înseamnă că ministrul este mai puţin vinovat că a obligat coloana oficială să circule cu viteză noaptea, pe ploaie, toamna, prin oraş.

Potrivit expertizelor, motociclistul deschizător de drum avea 84 de km la oră când a căzut în groapă. Potrivit acuzaţiilor DNA, Gabriel Oprea ar fi responsabil:

  1. că ar fi dispus ilegal să aibă coloană oficială şi motocicletă.
  2. că a obligat coloana oficială să mergă cu viteză. Sunt mărturii ale poliţiştilor şi discuţiile pe staţie ale acestora. Potrivit surselor judiciare, Oprea nu le cerea explicit poliţiştilor să meargă cu viteză prin oraş, însă le comunica că trebuie să ajungă rapid în diverse locaţii unde era imposibil să se ajungă atât de repede fără ca întreg dispozitivul de însoţire să nu meargă cu viteză.

“Motociclistul care deschidea coloana oficială trebuia să ajungă în intersecţii înainte de restul coloanei, să se asigure că traficul este oprit (dacă este cazul să dirijeze traficul rutier pentru a facilita trecerea coloanei), după care – în momentul apropierii restului coloanei – să se deplaseze cu viteză sporită către următoarea intersecţie pentru a repeta acest proces.

Acest mod de lucru corespunde şi situaţiei de fapt din prezenta cauză când, după ajungerea coloanei în intersecţia străzii Ştirbei Vodă cu Calea Plevnei, victima Gigină Bogdan-Cosmin a accelerat către următoarea intersecţie, cea cu Splaiul Independenţei, împrejurare în care s-a produs accidentul soldat cu decesul acestuia”, a arătat DNA într-un comunicat de presă.

În plus, apărarea lui Gabriel Oprea că gropile sunt de vină poate fi irelevantă în condiţiile în care motocilistul nu a căzut în groapă pentru că nu ştia de existenţa ei întrucât ar fi fost prost semnalizată.

Potrivit dosarului, motociclistul deschizător al coloanei oficiale a lui Gabriel Oprea mai trecuse de câteva ori pe acel dum, tot cu coloana fostului ministru, deci se presupune că ştia de existenţa gropilor din asfalt.

În consecinţă, el ar fi derapat doar ca urmare a vitezei excesive impuse de fostul ministru.   

Vă reamintim că, în urmă cu aproape un an, în seara zilei de 20 octombrie, poliţistul motociclist Bogdan Gigină din coloana oficială a ministrului de interne Gabriel Oprea a murit după ce a căzut într-o groapă din asfalt în dreptul Casei Radio pe şoseaua Ştirbei Vodă. Ulterior, s-a aflat că ministrul de Interne se grăbea cu coloana oficială spre casă, în cartierul Cotroceni.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *