Dollores Benezic

Ce face biserica nu se cheama corupere de minori?

E normal ca adolescenții să fie speriați sau să o ia razna în societatea actuală în care nici noi nu ne simțim prea siguri. Ce nu e normal e să profiți de labilitatea lor. Iar bisericile, oricare ar fi ele, asta fac.

E xistă un beneficiu al întâmplării cu fetița asta, Iulia Ionescu, fugită de acasă și găsită în tren, după ce mănăstirea la care se ascunsese a trimis-o înapoi, probabil de frica repercusiunilor legale. Beneficiul e acela că poate așa încep să înțeleagă și alții cât de nelalocul ei e îndoctrinarea religioasă care se practică deja de peste 20 de ani în școlile noastre publice. Și prin alții mă refer la părinții care trebuie să facă presiuni reale asupra sistemului de învățământ, ca să respecte legile statului și nu directivele Bisericii Ortodoxe.

Chestia asta mi-a amintit de filmul lui Mungiu – După dealuri – și de acuta lipsă de perspective a tinerei generații, surprinsă în acel film. De faptul că nimeni nu se simțea vinovat de situația în care se ajunsese, deși fiecare avea partea lui de contribuție. Tânăra Iulia Ionescu nu se încadra, totuși, în acea categorie descrisă în filmul lui Mungiu. Are părinți, pare că au și o situație materială bună, fata e deșteaptă, studioasă, deci orice ar alege să facă mai departe nu poate fi lipsit de o oarecare reușită. Probabil o introspecție reală în viața ei și a familiei ar lămuri tendința fetei de a se izola de lume, dar asta nu e nici treaba noastră, nici a bisericii.

Adolescența e o perioadă al dracu de dificilă pentru orice generație. Asta de acum poate că înfruntă mai mult decât altele o stare de confuzie generalizată la nivelul societății. Suntem și noi ăștia maturi debusolați, darmite un puști care abia face cunoștință cu viața. E normal să fie speriați sau să o ia razna. Ce nu e normal e să profiți de labilitatea lor. Iar bisericile, oricare ar fi ele, profită de lucrul ăsta. Când am scris postarea despre tinerii care se rugau fanatic într-o biserică dintr-un alt cult decât cel ortodox, o grămadă dintre cititorii mei s-au revoltat că de ce îmi permit eu să-i iau la mișto, că dacă ar fi mai mulți ca ei altfel ar arăta lumea. Uite eu nu cred asta, nu cred că tinerii ar trebui să învețe să se roage înainte de a învăța ce înseamnă autodeterminarea. Iar faptul că în România secolului 21 un cult religios are puterea să influențeze un copil până acolo încât îl face să fugă de acasă, să se expună unor riscuri amanetându-și lucrurile și călătorind singur aiurea, mi se pare că ar fi de natură să stârnească cel puțin o anchetă.

Dacă oricine altcineva ar fi făcut-o pe tânăra Iulia să fugă de acasă (de exemplu guru Bivolaru?) ar fi fost anchetat și eventual închis pentru corupere de minori și abuz emoțional asupra acestuia. Da, există legi pentru asta. Însă Biserica Ortodoxă Română primește fonduri generoase de la buget, pe față sau pe șest, are statut de stat în stat și o influență uriașă asupra politicienilor, tocmai ca să corupă minorii zi de zi, la orele de curs, să le inducă idei tâmpite precum vina de a dormi târziu duminica sau frica de moarte dacă gândesc prea mult.

Nu e nicio diferență între ce s-a întâmplat acum, cu tânăra Iulia, și orice altă fată răpită de acasă și pusă la cerșit, prostituție sau muncă forțată. Nu există nicio diferență între abuzul fizic și cel emoțional. Câteodată al doilea e mai perfid decât o palmă. Mă întreb ce s-ar fi întâmplat dacă nu s-ar fi făcut atâta tam-tam public pe marginea acestui caz? Mânăstirea respectivă, la care ajunsese Iulia, ar fi tăcut și ar fi ascuns un minor de părinții lui, bucurându-se că și-a mai sporit efectivele cu o oaie rătăcită? Nu înțelegeți că am ceva împotriva călugăriei, dar asta ar trebui să fie o alegere personală reală, iar la 14 ani când fugi de acasă nu înseamnă că ai ales cu capul tău, ci că ai vrut să-ți pedepsești părinții pentru ceva ce e aiurea în capul tău.

Nu cred că părinții Iuliei răsuflă ușurați acum, după întoarcerea fiicei rătăcitoare. Ei vor trăi mai departe cu o teamă constantă că oricând situația se va repeta. Atâta vreme cât ideea e plantată în capul fetei niciun sistem de îngrădire și protecție nu o va ține acasă. Atâta vreme cât vor exista prădători precum cultele religioase care sub pretextul îndrumării spirituale le spală creierele copiilor și-i influențează să aleagă o anumită cale în beneficiul cultului respectiv, niciun părinte n-ar trebui să doarmă liniștit. După cum nici justiția n-ar trebui să închidă ochii la ce-și permite biserica să facă în societatea românească.

Dar cred că nimic nu se va schimba în urma acestei întâmplări. Pentru că ea nu a fost decât un revelator pentru ipocrizia tuturor părților din poveste. Autoritățile au dat dovadă de exces de zel ca să vadă poporul că iată, după accidentul de avion din Apuseni organele și-au luat seama și se mobilizează exemplar întru beneficiul cetățeanului contribuabil. Patriarhia Română care susține cu inocență că nu primește minori în mânăstiri (totuși fata a stat câteva zile într-o mânăstire din Suceava), dar le otrăvește mințile suficient în școli. Societatea în ansamblu, compusă din mulți părinți care-și neglijează altfel copiii, sub pretextul muncii și al stresului de zi cu zi, se arată revoltată de faptul că fata a fugit ca să se călugărească, dar nu se revoltă în mod normal că biserica face atâta prozelitism pe toate căile sau că în general copiii sunt educați de televizor sau calculator. Este încă o demonstrație a religiozității de paradă a românilor, care se dau evlavioși și acceptă ca un popă să le educe copilul, dar consideră că e o nenorocire dacă acel copil alege calea călugăriei. E ca și revolta aia că toate fetițele vor să devină pițipoance întreținute, deși știi că tot ce văd ele la TV este cariera de succes a Biancăi Drăgușanu.Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

8 thoughts on “Ce face biserica nu se cheama corupere de minori?

 1. Ioan Reus

  Pentru cei pe care nu-i duce capul, religiozitatea este si un mod de a-si ascunde prostia. De aceea nici nu se multumesc sa o pastreze pentru ei ci vor sa o impuna neaparat si celorlalti. Nu ne trebuie matematici, fizica, chimie si alte deastea pentru ca acolo se vad niste diferente. Problema este ca prostia lor este agresiva,dupa cum se vede si din unele comentarii. De aceea o felicit pe autoarea articolului.

  Reply
 2. George P

  Respectind ,,bunele maniere” ale jurnalisticii massmedia ar fi trebuit sa isi permita sa faca cunoscut numele acestei fetițe. Cu ait mai mult sa nu fi declansat isteria ,,analizelor” cu psiholgi si reprezentanti de seama ai Stapinirii. In fond, o vinatoare de vrajitoare de cel mai prost gust.
  Copiii mai pleaca de acasa, dar asta nu trebuie sa devina obiect de circ public. Se poate si altfel, adica sa informezi publicul dar sa protejezi viata privata. Dar prin alte locuri….

  Reply
 3. George P

  O corectie la comentariul meu de mai sus:

  Respectind ,,bunele maniere” ale jurnalisticii massmedia ar fi trebuit sa NU isi permita sa faca cunoscut numele acestei „fetițe” (acelasi lucru de fapta daca nu era minora).

  Reply
 4. Puiu

  Gresit! Ce face biserica e politica de stat!
  Basescu s-a folosit de biserixca pe banii statului; la fel si guvernele de stanga!

  Daca ne uitam la ce se intampla in Kiev…Eu am stat zeci de nopti in Piata Universitatii; erau cativa preoti tineri…Cand intrai cu ei in vorba, se refereau la intentia opozitiei, a celor din Piata, de a se apropia de catolici….

  Reply
 5. Corneliu S

  Cazul Iuliei NU denota un fenomen de massa, iar aruncare in discutie, cu nevinovatie, a presupunerii ca a fost trimisa acasa de firca, probabil a repercursiunilor legale, se incadreaza in ceea ce se numeste process de intentie. Nu e cinstit spus. Nici eu nu sunt incantat de ofensiva bisericii asupra societatii, dar ea a avut SI INCA AR MAI PUTEA AVEA, o influenta benefica, etica si morala, asupra noastra. Bigotismul si fanatismul pupatorilor de moaste ADULTI este ceea ce ar trebui sa ne ingrijoreze cel mai tare. Iar faptul ca, dupa spusele dvs., bisericile profita de „labilitatea” psihologica a adolescentilor, ei, bine, asta trebuie dovedit, nu doar afirmat. Nu va ramane decat sa nu-mi postati comentariul, adica sa-l „moderati” (sic!), dar veti afla macar ca exista oameni care vad bine EXAGERAREA din aceasta luare de pozitie a dvs. Si inca ceva; nu uitati ca Biserica, cea catolica, e drept, a avut un rol important in caderea communismului in Europa. O fi facut asta exploatand labilitatea cuiva ? Dar daca a trecut comentariul ridicol al d-lui GeorgeP, nu vad de ce n-ar trece, totusi si al meu.

  Reply
 6. Mirko Vucinici

  Comentariu sinistru, de nota 2. Daca pleca sa avorteze, madam Dollores, vai Durere, n-avea nimic impotriva. Nu era „indoctrinata”, era libera. Madam „durere” nu simte nimic pentru zecile de tinere care pleaca la produs in strainatate, de saracie. Alea sunt ok, doar nu respecta legile „Bisericii Ortodoxe”.

  Oricum mesajul ei e simplu: STATUL trebuie sa fie dumnezeu. Si nimeni si nimic nu trebuie sa i se opuna. Totalitarism.

  Reply
 7. AndaP

  Nu, doamna, pentru ca intre invatatura bisericii si cea a strazii este o diferenta. Oare chiar era la fel daca parintii o gaseau intr-un beci de bloc drogata si/sau violata? Daca sunteti parinte, va dati cu usurinta raspunsul… Faptul ca a fugit de acasa nu e un semn bun, si da, parintii au de muncit la asta, dar faptul ca a fugit, intr-un fel, la Dumnezeu, e, pentru mine, promitator pentru viitorul ei, isi va gasi ancora. Spre deosebire de copiii „destepti” care nu aud nimic bun despre Dumnezeu, astia „prostii” care, la disperare, Il cauta, vor reusi pana la urma sa isi inteleaga intelept viata. Si oricat ma stradui nu inteleg intrebarea din titlu: de fapt, ce a facut biserica? V-ati pus problema ca poate i-a dat sfatul de care a avut nevoie si a ales singura sa mearga acasa? Sau ati vorbit cu fata, cu cei din manastire, cu parintii, si ati inteles fara dubii ca au asteptat-o la cotul strazii, au sechestrat-o, si de frica politiei i-au dat drumu….

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *