Mihai Goțiu

Ce bocanc în fund și-a luat astăzi Ponta! Îl mai lăsăm să se ridice?

De dimineață am avut niscaiva emoții (mici, dar mici de tot) cum că în Camera Deputaților se va aproba solicitarea DNA de începere a urmăririi penale în cazul lui Victor Ponta. Asta pentru că un vot în acest sens ar fi dat peste cap tot ceea ce se spunea și se știa despre PSD: că e un partid dominat de baroni penali, implicați până peste cap în devalizarea României, o adunătură pentru care primează doar interesul de gașcă, incapabilă să se reformeze și să se schimbe măcar în ceasul al treisprezecelea. Știți cum e, speranța moare ultima și ea a fost îngropată astăzi de votul majoritar de protejare a lui Victor Ponta.

Cu o nesimțire pentru care nu s-a inventat unitate de măsură, Ponta a venit în fața Parlamentului pentru a-și ruga colegii deputați să voteze ca ”cetățeni”, ca și cum asta și-ar dori cetățenii – protejarea hoției și a corupției, privilegii și favoruri de castă. Orice rău însă e spre bine. În mod majoritar, deputații l-au apărat pe Victor Ponta de justiție, dar au pus punct definitiv și fără posibilitate de apel sau recurs carierei lui politice. Nu vă minunați că încă merge și vorbește, că zâmbește și face declarații pe la televiziuni: ceea ce vedeți e doar o iluzie, o ficțiune, spectrul politicianului Victor Ponta. Omul politic Victor Ponta a decedat astăzi, concomitent cu anunțarea rezultatului votului din Camera Deputaților.

De astăzi știm clar și dincolo de orice mili-zecimal dubiu că nu mai există cale de întoarcere. Că o cangrenă de asemenea proporții cum e cea care parazitează cel mai mare partid al țării nu se poate vindeca decât prin extirpare, pe viu și fără anestezie. Orice alt tratament este, după cum s-a văzut, sortit eșecului. Iar bisturiul nu e în mâna DNA (nici în a ambasadelor ori a instituțiilor UE), ci în a noastră a cetățenilor.

Există o lege a echilibrului în societate care zice așa: cu cât forța care încearcă să încline balanța într-o parte e mai mare, cu atât mai mare va fi și forța de reacție. De asta, votul de astăzi, din Camera Deputaților nu mă sperie și nu-mi dă frisoane. Am văzut deja, chiar și în cazul României, destui politicieni care se considerau invulnerabili și intangibili la un moment dat, și care au ajuns apoi să-și scrie memoriile pe la Rahova. Dacă deputații care au făcut astăzi zid în jurul lui Ponta își închipuie că i-au făcut (și și-au făcut) un bine se înșeală amarnic. În realitate, i-au aplicat lui Ponta (și și-au autoaplicat) un ditamai bocancul în fund, grăbindu-i (și grăbindu-și) prăbușirea.

Să aplaudăm căderea? Nu, încă nu e cazul. Că e evident că vor încerca să se ridice iar. Și de data asta e rândul nostru să nu-l mai lăsăm (și să nu-i mai lăsăm) să o facă.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

11 thoughts on “Ce bocanc în fund și-a luat astăzi Ponta! Îl mai lăsăm să se ridice?

 1. Horia

  Ponta nu parazitează PSD-ul. El este chintesența partidului. Mincinos în fața oricărei evidențe (plagiatul fiind doar un exemplu), șpăgar, pilos, corupt până-n ADN și dispus la orice pentru a continua să rămână la putere și să fure. Ce altceva este mai propriu PSD-ului?
  Și din păcate pentru noi, restul partidelor nu-s departe DELOC.

  Reply
 2. lesnic sorin

  Si ce trebuie sa facem? Sa asteptam sau sa fim proactivi ?Medicul care vrea sa vindece gangrena o indeparteaza chirurgical sau medicamentos nu asteapta sa moara pacientul si odata cu el sa dispara si boala!
  Ca Ponta este un nesimtit si un mincinos asta o stiu o tara si o lume intreaga.Si ce folos? Ne ajuta cineva?Dar trebuie sa asteptam ajutor sau noi trebuie sa eliminam singuri boala?Un partid ca PSD este un izvor nesecat de adriannastase,victorvioreiponta,radumazare,nicusorconstantinescu,ioniliescu si altiii de teapa lor.Problema esentiala este ca a plecat nastase si a venit dottore .Pleaca el si vine Ghita sau Dragnea .
  Si unde ajungem? Avem nevoi de alternativa.Cine ne-o ofera?

  Reply
  • Mihai Gotiu

   @ lesnic sorin: 1) orice ajutor e binevenit, dar, în primul rând e treaba noastră de a pune presiune, inclusiv prin demonstrații în stradă; și s-au adunat deja destule motive (nu doar cel de azi) 2) alternativa tot singuri trebuie să ne-o oferim, să susținem candidați independenți, să verificăm integritatea candidaților înainte de a vota etc.

   Reply
 3. Marcela Topliceanu

  Domnule Gotiu, presiunea ar trebui pusa pe PNL, in primul rand, sa aduca in fata oameni cinstiti, daca pot. E o mizerie ceea ce se vede. Am sperat sa se va reforma dupa alegerile prezidentiale. Cati oameni cinstiti cunoasteti in PNL? Daca sunt, unde sunt? Este exact acelasi tip de coruptie ca in PSD. Practic, nu avem alternativa. pentru actuala echipa ma tem ca nu se va mai mobiliza nimeni.

  Reply
  • Mihai Gotiu

   @ Marcela Topliceanu: dacă PNL nu se va schimba va avea o mare surpriză anul viitor – dacă își închipuie că electoratul dezamăgit de PSD va migra automat spre ei se înșeală: cel mai probabil nu vor vota deloc; mai mult, dacă nu se va reforma va pierde și din propriul electorat (care, de asemenea, va rămâne acasă), situație în care bătălia se va da între ceea ce se cheamă nucleele dure ale celor două formațiuni (membri de partid, electorat dependent de clientela politică etc.) – cine credeți că va câștiga într-un asemenea scenariu?

   Reply
   • maxxx

    Cea mai mare problema a noastra este ca avem doar ageamii intr-ale politicii in Romania. PNL se poate da cu capul de pereti ca s-a aliat la vremea respectiva cu PSD, deoarece si-a pierdut datorita ei credibilitatea aia putina ce-o mai avea in rindurile alegatorilor.. A facut-o pentru simplul motiv ca a vrut mai multa putere, decit i-ar fi revenit doar prin propriile forte, asa cum au facut toti neispravitii de dinaintea lor. Ginduri simple, solutii comode, grohaiala ca-n cocina la „tratative”. Oamenii nostri nu gindesc in perspectiva timpului si a vreunui set de valori. Valorile sint doar de natura pecuniara in saraca lor lume intelectuala. Viziunea ingusta a tuturor a dus la delapidarea Romaniei si la totala decredibilizare a partidelor politice, precum si a politicienilor la scara individuala. Noua ne trebuie un stapin, nu libertate de alegere, ca nici nu stim sa alegem, nici nu avem pe cine sa alegem. Cel mai bun scenariu pentru Romania ar fi fost o criza politica dura, cu gretosenii de tot felul, pentru ca doar aia ar fi fost suficient de traumatica ca sa-i mai scuture din indiferenta lor placida pe concetatenii nostri. Pina ceva nu va provoca trezirea nationala nu ne ramine decit sa traim cu semianalfabetii si semidoctii de astazi. Romania ramine un loc dezolant, deocamdata.

    Reply
 4. Cristi Paun

  Cu acest circ penibil PNL cred ca a ajuns mai jos decat atunci cand s-a aliat cu partiduletul lui Voiculescu. Perspectiva e cu adevarat inspaimantatoare : vom ramane cu penalul Ponta, anul viitor la alegeri se vor mai prezenta max 30% si astfel gasca PSD va castiga alegerile din nou. Nu vad pe nimeni cat de cat curat sa apara in politica romaneasca curand, adica pana la anul, dar speranta moare ultima. Altfel, daca s-ar putea, as izola pe toti politicienii de azi, pe toti generalii si conducatorii serviciilor secrete si armatei, intr-un judet gol inconjurat cu gard electric si camp minat, si as uita de ei acolo. Am sperat ca odata cu alegerea lui Iohannis vom vedea un schimb de generatii in toata clasa politica si vom porni in sfarsit pe drumul drept dar m-am inselat amarnic, suntem mai rau ca pana acum pentru ca nici nu mai avem ce alege. Doamne iarta-ne !

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *