Valer Simion Cosma

Ce ar trebui să faci când vine inundația peste tine?

Cînd vin ninsorile abundente peste București sau alte orașe, se ridică un cor de voci care înjură autoritățile și firmele responsabile cu deszăpezirile, că nu-și fac treaba bine, că sunt veșnic luate prin surprindere. Pe bună dreptate. Cînd vine cîte o ploaie groasă, de borborosesc canalizările și mașinile înoată pe străzi, oamenii înjură autoritățile că nu și-au făcut bine treaba, că au făcut canalizări de mîntuială și multe altele din registrul ăsta.

Dacă aceleași ninsori sau ploi cad peste sate, umplînd ulițele și curțile de nămeți sau inundînd beciurile și casele oamenilor, pe lîngă reportaje tînguitoare, încep să circule fotografii cu oameni, adeseori bătrîni, care „nu fac nimic”, „așteaptă statul/jandarmii/ISU etc. să facă ceva”, „stau la crîșmă” și multe altele din registrul ăsta. Ultima izbîndă din zona aceasta de propagandă este o fotografie cu doi bătrîni din Teleorman care stau pe o bancă în fața casei, cu picioarele în apa ce se întinde pe uliță și prin curți, „în timp ce pompierii scot apa din comună.” Desigur, pentru a demonstra că cei din rural sunt leneși, obișnuiți „să li se dea/facă” și cu multe bube de ordin moral la purtător. Bașca ăștia doi bătrîni sunt și din Teleorman, deci cu atît mai vinovați.

N-are nimeni necaz că-n orașele mari se umplu crîșmele și cafenelele cînd e vreme rea, că aceiași pompieri sau jandarmi intervin să-și facă treaba. Nu strigă nimeni la ei să pună mîna pe cîrpe și găleți și să-și scoată apa din subsolurile blocurilor sau să pună mîna pe lopeți și să curețe de zăpadă străzile orașului, să-și sape tuneluri pînă la metrou sau la locurile de muncă.

Dimpotrivă, e cît se poate de normal să aștepte autoritățile sau firmele responsabile, să vină cu utilajele de profil și să-și facă treaba. E normal chiar să aștepte asta într-un pub, cu niște beri sub nas, discutînd despre inundații/ninsori abundente, despre cît de incompetent și corupt e statul, despre cum sunt aranjate contractele de deszăpeziri și despre cît de puturoși sunt cei de la sate, obișnuiți să le facă alții treaba și mai preocupați de consumul de alcool, decît de curățarea de apă/zăpadă a curților și ulițelor.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

2 thoughts on “Ce ar trebui să faci când vine inundația peste tine?

  1. MIB

    Oare chiar asa sa fie? Costul vietii la sat si la oras sunt la fel? Firmele pe care le asteptam sa-si faca treaba, canalizarile subdimensionate sau prost executate, din banii cui sunt facute? Pompierii, care de regula sunt incazarmati in orase, din ce bani sunt platiti? Nu mi se pare deloc ciudat sa ai pretentii cand platesti impozite si nu e clar pe ce s-au dus. Si cand administratiile locale si firmele din subordine vin an de an cu aceleasi scuze, de-ar putea sa le ciopleasca in piatra. Daca as avea, Doamne fereste, nevoie de pompieri si acestia ar fi plecati prin sate la pompat nu stiu cat m-ar incalzi sentimentul de solidaritate umana. De asemenea s-ar putea scrie despre controversata problema a asigurarilor obligatorii, gandite exact pentru astfel de situatii. Legea prevede sanctiuni la adresa celor care refuza sa se asigure. La adresa celor care refuza sa asigure nu mai prevede nimic. Alti bani dati degeaba. De fapt nu degeaba, ca-n societatile de asigurari e o prosperitate incredibila.

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *