Mihai Goțiu

Câți cântă ca Bregovici? Și câți ca Olguța așteaptă cântarea DNA?

Povestea în care a fost implicat Bregovici, plătit pentru un concert electoral de o firmă care stătea cu burta lipită de șira spinării la porțile Primăriei Craiova (iar șira spinării în poziția ghiocel), nu-i scade cu nimic din meritele artistice. Dar nici cu basmaua curată nu iese, că la cât de bun cunoscător al folclorului din Balcani este, lui Bregovici i-ar fi cam greu să pretindă în mod credibil că nu știa sau nu știe și cum se mișcă lucrurile (și banii) pe aici. Și n-o fi nici Bregovici mai cu stea în frunte decât ai noștri artiști autohtoni, care fac coadă să se dea în stambă pe la parangheliile electorale.

De fapt, nu e nimic nou în povestea asta (doar numele e ceva mai sonor), la fel cum nu e nimic nou nici în legea finanțării partidelor politice. Că doar nu erau cretini să-și taie singuri craca de sub picioare și să prevadă obligativitatea publicării online de către partide a fiecărui leu primit și a fiecărui leu cheltuit. Că despre asta e vorba: firme care prestează pe doi bani sau chiar moca pentru victoria mai știu eu cărui candidat se regulează anterior ori ulterior cu mănoase contracte cu dedicație, din bani publici.

olguta mazare voicuV-ați fi așteptat la vreo schimbare radicală a legii finanțării partidelor politice? Păi să ne amintim cine a fost președintele Comisiei de cod electoral: domnul (liberal) Mihai Voicu. Știți cu ce ocazie a fost realizată fotografia alăturată, cu Mihai Voicu al treilea din stânga, în spatele lui Radu Mazăre (sursa foto aici)? Păi taman de la lansarea Olguței Vasilescu în cursa pentru Primăria Craiovei, cu Radu Mazăre, Mihai Voicu și… Goran Bregovici în prim-plan. Exact despre concertul la care face trimitere referatul DNA e vorba! Te-ai aștepta ca vreunul dintre cei care taie panglica de start a unei competiții trucate să instituie reguli care să nu mai permită trișatul?

Și ceva și despre cei care au prins glas acuzând că, vezi Doamne, taman acum (adică înaintea campaniei electorale) a fost săltată Olguța de DNA. Păi să fie bucuroși! Că mai puteau s-o lase niște săptămâni (nu multe) să doarmă liniștită (asta dacă profitorii parandărătului pot dormi vreodată liniștiți) și să o salte DUPĂ trecerea termenului limită de înscriere de candidaturi. Atunci când partidul n-ar mai fi avut când și cum să înscrie pe altcineva. De fapt, bănuiesc că taman ăsta e lucrul care-i sperie cel mai mult pe vocaliștii de serviciu: că Olguța nu e singurul candidat la postul de primar care are pe vârful degetelor și pe botic urme de la smântânica rasă de pe banii publici. Ba chiar m-aș hazarda să estimez că cei mai mulți dintre candidații care au deja la activ alte campanii electorale se află în aceeași situație. Unde mai pui fiorul care îl simt pe șira spinării patronii și directorii firmelor implicate în același gen de combinații…


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *