Silvia Vrinceanu

Câte voturi au adus pentru Ponta primarii traseişti şi cât au costat. Studiu de caz

Ce poți face cu un milion de lei din fonduri publice? Să-ți transferi șapte primari (cu ordonanța) și să contabilizezi în jur de 1.600 de voturi în plus pentru Ponta. C-așa-i în Vrancea, la Oprișan. Și doar în Vrancea?

***

Pe lângă alte analize, rezultatele de la primul tur al alegerilor prezidențiale pun în lumină și eficacitatea traseismului politic la capitolul voturi câștigate în urma transferului de primari din perioada de mercato stabilită de premierul-candidat Victor Ponta prin Ordonanţa traseiştilor. Cel puţin 1.600 de voturi a reuşit, la un calcul sumar, să adune numai Marian Oprişan, liderul social-democraţilor din Vrancea, în contul candidatului Alianţei PSD-UNPR-PC din şapte mici comunităţi din judeţ, unde primarii au trecut în barca puterii ca urmare a controversatei O.G. 55/2014, “opera” vicepremierului Liviu Dragnea, act normativ care a permis migrația politică a aleșilor locali pentru 45 de zile. Evident că totul a costat, nu onoare sau respect faţă de cetăţeni, ci bani. Bani publici, adunați de prin  buzunarele noastre. Iar deciziile guvernamentale arată că social-democrații nu mizează pe electoratul sensibil la traseism sau la modul în care se administrează banul public, ci pe electoratul captiv, rural, dependent de banii veniți de la stat, prin ajutoare și tot felul de subvenții. Iar cumpărarea de influență de la primari este cea mai ieftină când e din banii publici. Operaţiunea a fost pusă în aplicare de Oprișan la o ședință a Consiliului Judeţean, organizată cu trei zile înainte de alegeri, pentru distribuirea unei “pomeni electorale” de circa 12 milioane de lei din banii alocaţi judeţului prin H.G. nr. 855/2014 privind repartizarea pe judeţe a sumelor necesare pentru finanţarea cheltuielilor privind drumurile judeţene şi comunale”. În fapt, banii au fost un cadou pentru primarii PSD, dar şi pentru nou veniţii racolați de la opoziţie, care au primit câte 100.000 de lei de fiecare pentru comunităţile pe care le păstoresc. Asta după o altă tranşă cuprinsă între 35.000 și 40.000 de lei de la şedinţa de convingere, organizată în penultima zi de graţie a Ordonanţei traseiştilor (detalii aici). Ce urmează, nu se mai pune. E în folosul cetățenilor. A celor care votează “cum trebuie”! Ca dovadă că sumele primite de la Guvernul României au fost împărţite pur politic de șeful județului, primarii opoziţiei vrâncene, puţini câți au mai rămas, au primit 0 (zero) lei. Cu alte cuvinte, în România baronilor mergi pe ulițe reabilitate doar dacă votezi primar de la PSD!

Câteva exemple

oprisan ponta afis electoralŞtiind că în multe comunităţi, bună parte din cetăţeni votează aşa cum le sugerează primarul, am comparat rezultatele de la cele mai apropiate alegeri, europarlamentarele din 25 mai, cu cele de duminica trecută şi a reieşit că în jur de 1% din votul general din judeţul Vrancea a fost adus de primarii traseişti, care şi-au primit arvuna chiar înainte de alegeri. Că banii sunt în pixul lui Marian Oprișan  știu și primarii rămași formal pe la opoziție, care au lăsat garda jos şi nu au muncit “nemţeşte” pentru Klaus Iohannis, aşa cum li s-a cerut de la partid.

Oraşul Mărășești, zonă defavorizată pentru locuitorii ei, dar nu și pentru PSD, are doi deputați în barca puterii, deși se votase inițial pentru unul din PP-DD, Neagu Mugu, care se declarase “luptător contra ciocoilor”, și unul din PNL, Laurenţiu Ţigăeru Roşca, care a promis pentru oraşul cu cea mai mare rată a şomajului din Vrancea investiţii aducătoare de locuri de muncă. Fost membru PRM şi PDL, primarul Valerică Chitic a fost și el la PNL până la Ordonanţa traseiştilor, dar doar cu numele. O dovedesc rezultatele de la europarlamentare unde PSD a obținut cu puțin peste 50%, iar PNL, PDL și Forța Civică, actualul ACL, au luat împreună 32,5%. La prezidențiale PNL a scăzut cu cca 10 procente iar PSD a crescut cu 6.
Primarul din Bălești, o comună mică, aflată la graniţa cu judeţul Buzău, se jura că e de dreapta, ba chiar își trăsese origine nobilă, de viță țărănistă, asta până când vicleanul baron i-a fluturat pe la nas nişte bani de la Guvern și omul n-a mai rezistat seducției. La europarlamentare PNL-ul a avut peste 60%, PSD 23,5%, iar la prezidențiale Ponta a luat 68,5%  iar Iohannis 17,5%. Iată o investiție de succes a Guvernului Ponta (3)!
Broșteni: Un primar uns cu toate alifiile, dar și cu toate partidele. În luna mai a dat un randament de 60% pentru PNL iar PSD-iștii sufereau la 23%. La prezidenţiale, calimera s-a schimbat… PSD 57% , liberalii  24%…Un loc de bună ziua tot a mai rămas. Cu o aproximație decentă, aceleași date și cu ex-primarul PNL, azi PSD, de la comuna vecină Mera. Pentru cazul primarului PNL din Reghiu, comună de pe Valea Milcovului, sau cel al PDL din Gura Caliței procesul trecerii la PSD a fost o formalitate. Pentru că erau doar formal membri ai partidelor cu care au câștigat alegerile. Stimulentul financiar oferit de Oprișan doar i-a convins să își pună în acord sufletul cu buzunarul.

Cât costă bugetul de stat un vot?

O zestre de şapte primari și cca 1.600 voturi în schimbul a circa un milion de lei. Face? Cum să nu facă! Doar muzica o plătește alegătorul. Impresia de putere pe care o transmit cei de la PSD compensează din plin imaginea de partid oportunist, fără scrupule, care aruncă pe fereastră banul public. Conducătorii PSD de la  Focșani știu că electoratul vrâncean profund are alte valori și nu îi sancționează când vine vorba de traseism, alocări discreţionare de bani publici sau corupţie. În fața alegerilor ei au „impunitate” oricâte ar comite. Cu legea, cu DNA-ul au ei ce au. Dar poate le aduce și aici dl Ponta impunitatea pe care și-o doresc, pentru că Legea amnistiei și grațierii penalilor este încă pe ordinea de zi a Parlamentului. După 16 noiembrie cine să îi mai împiedice să-i dea drumul?

Iar dacă analiza noastră s-ar extinde la nivel naţional, unde au trecut de partea puterii sute de primari şi mii de consilieri, veţi vedea de ce a vrut șeful Guvernului ca primarii să joace pentru el și numai pentru el în aceste alegeri. În cazul în care Curtea Constituţională va decide că ordonanţa lui Liviu Dragnea nu este constituţională, sunt şanse ca aleşii traseişti să-și piardă mandatele. Dar ce mai contează, atâta vreme cât edilii au adus voturile la timp. Iar ca să ştie ce au de făcut, Marian Oprişan i-a convocat pe toţi edilii din arcul puterii vineri la o instruire politică organizată chiar în clădirea Consiliului Judeţean, care funcționează mai nou ca sediu de campanie pentru PSD.

***

În Vrancea, Victor Ponta a obţinut în urma primului tur de scrutin 49,9 %, iar Klaus Iohannis 26,8 %, iar în Focşani, Victor Ponta a obţinut 37,3%, iar Klaus Iohannis 31,8 % din voturi. În judeţul Vrancea, prezenţa la urne a fost de 51,4%, numărul voturilor valabil exprimate a fost de 159.205, 15.916 alegători au votat în alte secții decât cele în care au fost arondați, în vreme ce 4.688 de voturi au fost anulate.

 


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

4 thoughts on “Câte voturi au adus pentru Ponta primarii traseişti şi cât au costat. Studiu de caz

  1. protest

    Matematica este o stiinta exacta. Politica are multe variabile. Disperarea si incompetenta ,pot duce la actiuni iresponsabile. Era multa disperare atunci cand s-a zamislit aceasta lege. Si asta este partea vizibila lucrurilor.
    Obida si neputinta , teama si incompetenta duc pana la urma la disperare. Mizeria de sub pres a inceput sa puta , cu toata stradania unora de o ascunde se dovedeste neproductiva.
    Paradoxal in aceste zile cetatenii au inceput sa protesteze pt. ca guvernantii sa respecte legea . Ori pt orce politician asta este inceputul sfarsitului in aceste timpuri si aceste vremuri.

    Reply
  2. Marchi

    Nu ne mai miră nimic. Nu mai există nici o îndoială că alianța de la putere este „grup infracțional organizat” (dacă țin bine minte, sintagma aparține unuia din „interior”). Disperarea care i-a cuprins ne îndreptățește să sperăm că nu e totul pierdut pentru noi…

    Reply
  3. Agata Nnemteanu

    Am venit de curand in Focsani si desi stiam ca este “pastorit” judetul de un mare baron PSD ,nu mi-am imaginat ca e chiar asa cum se vede. Daca locuiesti intr-un sat din judet si mergi la Focsani cu microbuzul ,geamurile acestuia sunt “ornate” cu pozele ,evident, ale lui Ponta astfel ca nu cumva sa uiti ca te bucuri de acest serviciu de transport pt.ca…..(desi tu il platesti si ai avea dreptul sa te uiti pe geam si nu la cine ti se impune )si deci ai grija ce votezi.
    Ar fi minunat daca ar iesi mai multa lume la vot sa se vada ce gandeste poporul roman in majoritate ,sa fie acolo cel putin 70 %, eu cred ca ar fi mai relevant,poate cine stie si Vrancea ar avea alta culoare.

    Reply
  4. george

    Nimeni nu a vorbit despre numarul foarte mare de voturi anulate in judetele in care Ponta a obtinut cel mai mare numar de voturi. Acest fapt ridica semne mari de intrebare referitoare la reprezentantii partidelor si candidatilor propusi in comisiile din sectii.

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *