Alina Mungiu-Pippidi

Cat de vulnerabile sunt fondurile europene?

Alina Mungiu-Pippidi spune că singura reformă a statului care are vreun rost este una în care o nulitate ca Botiş nu ajunge ministru şi întreabă unde a fost corpul de control zilele astea.

Cazul Ioan Botiş, acest ilustru anonim urcat pe culmile faimei din cauza incapacităţii PDL de a recruta oameni de calitate. dovedeşte trei lucruri.

Unu, că fondurile europene din România sînt extrem de vulnerabile cîtă vreme, deşi absorbţia e sub zece la sută, la unele planuri operaţionale ele tot cu dedicaţie se dau. Cum SAR a fost partener într-un proiect finanţat din acelaşi fond cu dna Botiş, pot să să spun că încă o finanţare ca asta şi dăm faliment. Dacă statul nu îţi oferă el cofinanţarea, păţeşti ca noi, adică angajezi fonduri în avans şi nu se ştie cînd îţi vine rambursarea, de asta lumea nu se înghesuie la fondurile astea, că nici un om cinstit, mai ales un ONG, nu stă cu jumătatea de milion de euro în casă gata să o pună pe masă. Dacă însă eşti conectat, statul, că e la nivel local sau central, va pune el cofinanţarea şi aşa mielul blînd se îngraşă de la două oi, adică de la plătitorul de taxe român şi de la cel german, care şi-au dat mîna să plătească salariul de 2000 de euro al dnei Botiş, o persoană cu o calificare obscură. Nu o să crească capacitatea de absorbţie cită vreme cofinanţarea va fi preferenţială, dimpotrivă, nu se vor da decît aşa, cui trebuie.

Cu asta trec la al doilea lucru care era de dovedit, anume că fonduri europene date cu dedicaţie înseamnă că partea noastră din mecanismul de control, partenerul român al OLAF, agenţia europeană antifraudă, e pur formală. Doar nu o să se ducă corpul de control al primului ministru să verifice vreun ministru. Unde a fost corpul de control şi cîte doamne Botiş sau domni Puwak mai există la această oră? Vă spun eu: nenumăraţi. Emil Boc s-a expus absolut aiurea, în plină campanie pentru partid, el, un om pe care totdeauna l-am crezut cinstit şi printre puţinii care nu a căutat în politică doar îmbogăţirea, luînd partea lui Botiş ăsta, fost pesedist de altfel. Să fiu în locul lui aş pune corpul de control să ia la purecat pe toată lumea ca să nu mai am şi alte surprize.

În sfîrşit, epitaful lui Botiş de către primul ministru şi colegi, cum că a fost un om preţios care a dus la bun sfîrşit două legi importante pentru reforma statului ne arată persistenţa în eroare a guvernului. Singura reformă a statului care are vreun rost este una în care o nulitate ca Botiş nu ajunge ministru, în care funcţionează un mecanism de control care se presupune că descurajează comportamentele necuvenite, că nu îi putem lăsa pe toţi să fure întîi ca să putem chema DNA pe urmă şi să îi trimitem în instanţă unde să stea cinci ani şi la sfîrşit să se dea pedepse cu suspendare! În care nu se fac miniştri doar cei ai căror neveste nu ar găsi altfel pe piaţă pe nimeni să le dea 2000 de euro salariu la calificarea lor sau cele ai căror soţi nu ar avea altfel firme cu profit 30% de pe seama statului!

Citeste si despre: fonduri europene, PDL, Ioan Botis, OLAF, Emil Boc.


Articole cu aceeasi tema:
WIKI-RO
Romanie, fii desteapta!
Circul coincidentelor in cazul Botis: sotia ministrului platita din bani europeni cu aprobarea… Ministerului Muncii. ANI cerceteaza un posibil conflict de interese


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

3 thoughts on “Cat de vulnerabile sunt fondurile europene?

  1. Sean

    Uitati-vă un pic pe declaratia de avere a inlocuitorului său temporar! Nem semmi! Case+terenuri+depozite+imprumuturi=Cat incape! Si umblă cu bicicleta sau pe jos!(n-are masină!). Totul din vreo 25 mii lei pe an, plus alocatiile copiilor.
    P.S. O idee, dacă-mi permiteti : in declaratia de avere a demnitarilor de tot felul să mai fie o rubrică…poate chiar pe locul unu al declaratiei… suma de bani reprezentand taxe si impozite plătite pe venit si după tot felul de proprietăti! Să vedeti atunci…surprize, surprize!!

    Reply
  2. Alina MP

    Nu mai putem adauga nimic la declaratia de avere…Forma asta pe care o avem, mult mai buna decit cea din PArlamentul European, am trecut-o prin negocieri si santaje intense in 2005 (Tariceanu si Marko Bela au marsat, cinste lor). De atunci au vrut mai multe partide sa o mai taie si noi refuzam categoric sa ne atingem de ea, orice punere in discutie se va sfirsi cu ea mai slaba si mai ciuntita, nu invers

    altfel de acord, de ce naiba un milionar vrea sa fie secretar la munca?

    Reply
  3. Mihai Pitea

    Emil Boc a ajuns intre timp la fel de cinstit ca Iliescu. M-am uitat ieri in scraba la inregistrarea tampeniei de congres unde o faceau pe agramata Basescu ceva in organizatia de tineret. Cu Boc zambaind langa ea si Ridzi. Apoi a declarat si de bolovanul asta ca e cinstit. Ca sa nu mai vorbim de Udrea, care e ministru in ministerul fara diacritice… Dupa cum ziceati intr-un editorial, ne-au facut pe toti care i-am votat de ras, ce mai urmeaza? La ultimele alegeri i-am mai votat in scraba, numai sa nu iasa Geoana sau Antonescu, dar efectiv nu mai gasesc motive.

    Pe cine o sa mai puna ministru? Pe Sergiu Nicolaescu? Ce mai urmeaza? Legalizarea furtului?

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *