Cat de integru este CNI?

Consiliul National de Integritate, nu este chiar atit de integru cum il recomanda denumire si cum spune legea ca ar trebui sa fie. Unul dintre membrii sai, Tiberius Tanase, este trimis in judecata pentru fals intelectual, altul, Zaharia Lefter, este cercetat penal de procurori in dosarul „Loteria”, iar Alice Draghici se afla in incompatibilitate si chiar institutia din care face parte ii cerceteaza averea. CNI este dominat politic de PNL, iar parte din membrii sai au avut legaturi strinse cu fosta guvernare PSD.

Constantin Zaharia Lefter

Constantin Zaharia-Lefter, avocat de la Iasi, a fost propus in Consiliul National de Integritatate de Ministerul Justitiei, condus la vrremea aceea de Tudor Chiuariu. De altfel, Zaharia a devenit consilierul lui Tudor Chiuariu la scurt timp dupa ce a fost adus de acesta in minister. Potrivit presei, Zaharia era coleg in minister cu sora sa Lenuta-Nicoleta Bosoc, presedinte la Sectia comerciala a Tribunalului Iasi, adusa in minister pe post de director la Directia Elaborare, Acte Normative, Studii si Documentare. Ambii faceau parte din comisiile de examinare la concursuri, Zaharia din cea care corecta lucrarile, iar Bosoc din cea care rezolva contestatiile la lucrarile notate de propriul frate.

Relatia cu Tudor Chiuariu nu a fost insa de bun augur pentru Zaharia Lefter, care acum, asa cum sustine presa, este pus sub acuzare de procurorii anticoruptie in dosarul “Posta”, alaturi de fostul sau sef si un alt ex-ministru, Zsolt Nagy. Lefter este acuzat ca si-a incalcat atriburiile de serviciu si a intocmit nota in baza careia Chiuariu a semnat Hotarirea de guvern prin care imobilul situat in Bucuresti, pe Calea Victoria, a fost trecut din proprietatea statului in cea a Postei. In rezolutia de urmarire penala, procurorii arata ca Zaharia Lefter este acuzat de complicitate la abuz in serviciu cu consecinte deosebit de grave. In perioada ministeriatului Monicai Macovei, transferul de teren a fost avizat negativ.

Zaharia Lefter s-a numarat printre angajatii Ministerului Justitiei care au fost recompensati de ministrul Chiuariu prin prime substantiale lunare. Astfel, dupa cum a reiesit dupa plecarea lui Chiuariu din minister, Zaharia Lefter, ginerele prim procurorului Parchetului de pe linga Tribunalul Judetean Vrancea, Ion Lefter, a primit lunar, intre aprilie 2007 si mai 2008, sume cuprinse intre 2.500 lei si 4.500 lei, pe linga salariu.

Constantin Zaharia Lefter s-a opus introducerii in codul de conduita al CNI incompatibilitatii dintre calitatea de avocat si cea de membru al instituiei. De altfel, Lefter a votat impotriva revocarii din functie a colegii sale Alice Draghici, acuzata in scandalul Serban Bradisteanu ca se afla in incompatibilitate.
Ca avere, Lefter detine un teren de 1575 mp intravilan in Iasi, un apartament tot in Iasi si 20.000 euro in conturi. Veniturile din salariul de consilier ministerial si de lector s-au ridicat la 117.000 lei, iar cele din avocatura la 155.297 lei.

Alice Draghici

Avocata Alice Draghici a fost propusa in Consiliul National de Integritate de Partidul Conservator. Destul de rapid, mai exact in octombrie 2008, Alice Draghici a fost inmplicata intr-un scandal de incomptibilitate, ajungindu-se pina la a i se cere revocarea din functie.

Desi membra a CNI, Alice Draghici este si avocata lui Serban Bradisteanu, trimis in judecata pentru frauda si pentru care ANI a cerut confiscarea averii. Situatia de incompatibilitate a lui Alice Draghici a iesit la iveala in momentul in care ANI a sesizat instanta pentru confiscarea a circa 3,6 milioane euro si a 500.000 dolari, sume obtinute nejustificat de Bradistreanu. Scandalul a luat amploare in momentul in care a reiesit ca Alice Draghici a facut presiuni asupra inspectorilor de integritate sa opreasca verificarile asupra clientului sau, Serban Bradisteanu.

Transprency International Romania si alte ONG-uri au cerut revocarea lui Alice Draghici, sustinind ca aceasta este incompatibila cu functia pe care o detine si se afla in conflict de interese. Consiliul National pentru Integritate a respins, in 22 septembrie, prin vot revocarea acesteia, hotarind sa nu inainteze o astfel de cerere Senatului. Printre cei care s-au opus se numara si Tiberius Tanase, trimis in judecata pentru fals intelectural, unul dintre clientii lui Alice Draghici.

In schimb, CNI a sesizat Senatul pentru a lua o decizie in legatura cu posibilele abateri disciplinare de care este acuzata Alice Draghici. Membrii CNI au luat aceasta decizie cu 11 voturi pentru si trei abtineri. Votul CNI a fost dat in baza unei note scrise facuta de seful ANI, Alexandru Macovei. Comisia juridica a Senatului, condusa de Norica Nicolai, a decis ca Alice Draghici nu se afla intr-o situatie de incompatibilitate, fiind doar un caz “jenant” pentru ANI.

Avocata Alice Draghici, membra PC, ii apara in instanta nu doar pe conservatori, ci si personaje celebre ale lumii interlope. Printre clientii ei se numara, de exemplu, Rodica Stanoiu, care se afla in proces cu Consiliul National de Verificare a Arhivelor Securitatii (CNSAS) din partea caruia a primit verdic de politie politica. Stanoiu este aparata in proces de Draghici, care a aplicat formula patentata de Sergiu Andon, si a cerut suspendarea procesului ridicind citeva exceptii de neconstitutionalitate la Legea CNSAS.

Printre clientii lui Alice Draghici se mai afla clanul Camatarilor, condamnati penru trafic de persoane, rapire si santaj, chirurgul Tranca, Omar Hayssam, condamnat penru terorism, rapirea in Irak a celor jurnalisti romani, Victor Athanasie Stanculescu, condamnat la 15 ani inchisaore in procesul revolutiei de la Timisoara, Genica Boerica, acuzat de returnari ilegale de TVA, Carmen paunescu, sotia senatorului PSD, Adrian Paunescu, acuzata de omor din culpa intr-un accident de circulatie cu trei victime.

Ca avere, Alice Draghici detine un apartament si o casa de 393 mp in Bucuresti, doua masini, un Hyundai si un Kia, un cont bancar de 35.571 euro si unul de 9.851 $., iar veniturile provin din salariul de avocat- 86.000 ron.

In privinta declaratiei de avere exista o serie de suspiciuni- veniturile reduse pentru un avocat cu clienti atit de faimosi, motiv pentru care averea sa a intrat in vizorul Consiliului din care face parte. Alice Draghici a fost penalizata si cu o amenda de 500 lei pentru faptul ca a intirziat sa depuna declaratia de avere.


Tiberius Florin Tanase

Tiberius Tanase, membru al Consiliului National de Integritate numit din partea minoritatilor, a activat in structurile guvernamentale incepind din 2000, in cabinetul Nastase. A fost pe rind, director si consilier juridic in Ministerul Administratiei Publice, director general la Directia generala reglementari juridice, iar din 2003-2005 director adjunct la secretariatul general al Guvernului. Pina la numirea in functia de la CBI a fost secretar general la Camera Notarilor Publici, Bucuresti.

Tiberius Tanase este judecat intr-un dosar aflat la Judecatoria sectorului 1, Bucuresti, pentru fals intelectual. Acuza care i se aduce este modificarea unor note de concurs de la Ministerul Muncii.

In 2003, Ministerul Muncii a organizat un concurs pentru ocuparea functiei de inspector gedneral de stat adjunct, in ultima faza raminind doi candidati: Valentina Contescu si Danut Radu. Acesta a contestat concursul, obtinind cistig de cauza in instanta. Danut Radu a depus plingeri penale impotriva membrilor comsiei, acuzindu-i ca i-au falsificat notele. In final, Tribunalul Bucuresti a decis ca cei trei membri ai comisiei, printre care si Tiberius Nastase, trebuie anchetati pentru fals in inscrisuri si uz de fals.

In luna septembrie, pe fir intra Alice Draghici, care in calitate de avocata isi apara colegul din CNI. Tanase a angajat-o ca avocata in luna septembrie, iar Draghici il reprezinta in momentul de fata in instanta. In scandalul legat de incercarea lui Alice Draghici de a bloca ancheta ANI asupra averii doctorului Bradisteanu, pe care aceasta il apara in calitate de avocat, desi este membra a CNI, Tiberius Tanase i-a luat partea. Mai exact, atunci cind in Consiliu s-a supus la vot demisia lui Alice Draghici, clientul Tanase s-a opus.

Ca avere, detine un apartament in Bucuresti, achizionat in 2006, are datorii de 39.000 euro la banca, si a cistigat de la Camera Notarilor Publici 42.214 lei si din ventiturile restante de la secretariatul general al guvernului, unde a lucrat intre 2003 si 2005, inca 2.344 lei. Sotia sa, care lucreaza in prezent la secretariatul general, a cistigat insa 33.176 lei.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *