Emil Stoica

Cat de importanta este Curtea de Conturi si cat de putin folosita este aceasta institutie

Am scris in repetate randuri despre Curtea de Conturi si despre dinozaurii politici (Vacaroiu, nevasta lui Funar, etc) care vietuiesc pe acolo. Atata timp cat conducerea este politica, degeaba avem in Curtea de Conturi oameni care stiu sa-si faca meseria.

In opinia mea, Curtea de Conturi isi face doar partial datoria. Cum s-ar putea altfel in conditiile in care s-a furat atat de mult, iar controlul nu a prins mai nimic?

Spuneam ca este corect intr-o democractie faptul ca Parlamentul este cel care controleaza Curtea de Conturi.

Insa Curtea de Conturi are un rol central si independent in a vedea daca banul public este bine cheltuit, daca autoritatile publice au grija de bunurile publice si daca institutiile statului functioneaza eficient.

Insa ce te faci ca Romania nu este pe deplin o tara democratica, asa cum recentele manifestatii din ianuarie au aratat-o? Ce te faci daca o tara, precum Romania, este o cleptocratie cu un sistem politic de tip feudal? Mai functioneaza teoria prin care Curtea de Conturi este acea insitutie independenta ce raporteaza Parlamentului? Eu zic ca nu.

Cum ne putem asigrua ca o Curte de Conturi a carei conducere arata asa cum arata acum isi face pe deplin datoria? Nu putem.

De aceea cred ca in CARTA alba a Bunei Guvernari (si imi pare rau ca nu am avut propunerea asta pana acum), ar trebui sa propunem partidelor politice angajamentul in ceea ce priveste conducerea Curtii de Conturi. As vrea sa vad acolo, la conducerea Curtii de Conturi, atat oameni veniti din interiorul institutiei: oameni ce au condus investigatii ce au rezultat in recuperarea de bani seriosi la buget, investigatii care au dus la arestari, dar si oameni din economia privata, de exemplu de la marile firme de audit (caci sunt pline de profesionisti onesti) sau de la marii contribuabili privati care nu au avut probleme cu fiscul (care sunt cei care au platit taxele).

Firmele oneste se plang de licitatiile cu statul castigate de firme clientelare. Firmele cu capital strain din constructii se plang ca au marje de profit mici, unele chiar negative, in timp ce firme de constructii romanesti au marje de profit de 30-40%, si asta pe timp de criza. Profesionistii din domeniul auditului au practic acces interzis la ceea ce ar trebui sa fie cel mai important rol pentru un auditor in Romania: in conducerea Curtii de Conturi.

In general firmele se plang ca nu avem crestere economica, insa cresterea economica vine si de la gestionarea corecta a veniturilor publice, a bunurilor publice si din functionarea eficienta a institutiilor statului.

Poate ca presiunea asupra Parlamentului si a partidelor politice in ceea ce priveste Curtea de Conturi nu trebuie sa vina doar de la o mana de ONG-uri si de la cateva mii de persoane care au semnat pana acum CARTA alba a Bunei Guvernari, dar si de la asociatii ale oamenilor de afaceri, de le CECCAR, de la Camera Auditorilor Financiari, de la Asociatia Auditorilor Interni, chiar din interiorul Curtii de Conturi.

PS. Disclaimer: am lucrat 7 ani intr-o mare firma de audit si am inca multi prieteni care lucreaza in Romania la astfel de firme.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *